trupul
A aparut cea mai grozava carte a anului, o aventura savuroasa in lumea aviatiei anilor 70-80. Comenzi direct la avioane@gmx.de Cartea "Si noi am construit avioane" se poata procura si de la magazinul Pilotshop din Baneasa: PilotShop Baneasa Adresa: Sos. Bucuresti-Ploiesti nr. 24-28, sector 1, Bucuresti, 014052 Mobil (Vodafone): +40 770 951 700 Telefon: +4 031 425 3387 Fax: +4 031 425 3388 E-mail: office@pilotshop.ro Program de lucru: Luni-Vineri 09:00-17:00
joi, 1 septembrie 2022
Dorin Tudoran si Lucian Blaga, in dialog
duminică, 28 august 2022
Coda alla Vaccinara
Dupa studii intense am aflat de ce ne
ingrasam, din cauza ca mincam. Desigur exista si cazuri mai rare, mai ales la
doamne, care se jura ca nu baga nimic in gura, va rog, sa nu incepeti cu..., si
totusi se-ngrase. Unii barbati rautaciosi spun ca s-ar hrani cu zilele lor.
Savantii ardeleni au
dovedit ca nu conteaza ce maninci, se vede la ierbivore, vacile, elefantii sunt
cele mai grase mamifere, mult mai grase decit tigrii. Unii vegetarieni sunt mai
slabi pt simplu fapt ca nu le place ce maninca, bleaaah. Ca asta conteaza,
gustul mincarii. Noi, si mai ales nefasta, am ajuns la un grad de finete
culinara ca am putea deschide un restaurant de cinspe stele. La noi in casa se
gateste atit de bine, ca nici nu ne mai vine sa mergem la restaurant.
Dar si noi am trecut mai spre vegetarieni. Am fost obligati de recolta deosebit de grozava
a gradinii. Incalzirea globala, seceta, canicula au dus la productii record pe
cap de locuitor. Rosiile le-am pus in doru lelii, de obicei nu ies, sau
se-mbolnavesc, dar acum sunt obligat sa ma-ndop cu ele ca sunt multe si nu
vreau sa le las sa se borseasca. Si dovleceii sau vinetele imi fac zilnic cu
ochiul si-mi zic maninca-ma, maninca-ma. Nu mai vorbesc de fasole verde, creste
ca-n povestea cu fasolea fermecata. O face nefasta in toate chipurile si rasol
cu usturoi, si mincarica si la ciorba si la ratatouille.
Mici maninc maxim unu
pe luna, cite un gratar mai fac, dar mai ales de peste. Si nu orice fel, in
special loup de mer. Sau caras.
Zilele trecute nefasta
s-a intrecut pe ea cu Rabo de Toro, Ochsenschwanz, Coda alla vaccinara.
Poate va dau reteta, e buna daca ai probleme
cu genunchii, deoarece are multa gelatina.
P.S Iata istoria Coda
alla vaccinara, considerata tipic romanica, de la Roma.
Coda alla Vaccinara:
istoria rețetei romane
Originile cozii de boi
sunt saracacioase, pentru a o pregăti, se folosește una dintre părțile
așa-numitului „al cincilea sfert”, căreia îi aparțin bucățile mai puțin
valoroase, inclusiv organele.
Este un fel de mâncare
care își datorează numele „vaccinarilor” din trecut, angajați la sacrificarea
animalelor. Deja în jurul anului 1300, Rione Regola, din Roma, era locuită de
vaccinatori, care aduceau acasă de la serviciu toate acele părți ale animalelor
mai puțin valoroase, care nu puteau fi vândute „domnilor”.
Tradiția gătirii celui
de-al cincilea sfert s-a răspândit și mai mult la sfârșitul anilor 1800, când a
fost construit Abatorul la Testaccio: salariile muncitorilor erau adesea
integrate cu resturile de la sacrificare, care erau aduse acasă pentru a fi
gătite, sau vândute către multe taverne, care se ridicaseră în zonă.
Timpul a trecut, iar
de-a lungul anilor Coda alla Vaccinara, dintr-un fel de mâncare destinat celor
mai puțin înstăriți, a devenit un deliciu pentru cunoscători, care încă se
prepară în multe restaurante tradiționale, și gătită de toți cei care apreciază
tradiția romanică.
Nu uitati: Coda alla Vaccinara pe care o găsiți în Trapizzino cu Coda alla Vaccinara, se gătește 8 ore în trei etape!
duminică, 21 august 2022
Pe pista de tartan
Vazind ca succesul meu privind slabitul e extrem de limitat, am decis sa trec la masuri mai drastice si anume sa fac sport. De facut am facut dintotdeauna, mai intensiv sau mai putin, dar canicula, pandemia mi-au distrus echipa de fotbal si deci trebuie s-o inlocuiesc cu ceva. Acel ceva e jogging, un lucru la indemina tuturor, mai ales ca eu am chiar in gard in gard cu gradina o baza sportiva nou renovata f frumoasa.
Nevoia intensificarii
masurilor de slabire e data si de faptul ca simbata, facem chef, sau mergem cu
prietenii la circiuma, unde, vrei, nu vrei, maninci seara. Joggingul mi se pare
extrem de plictisitor, dar simbata asta la baza sportiva erau zeci de meciuri
de copii, copii insotiti evident de parinti si de mamici. M-am gindit ca asta m-ar
putea stimula sa alerg citeva ture pe pista de tartan. Eram convins ca am un
stil f elegant, alerg cu piciorul sus, spatele drept, pasul elastic, ce mai, o
adevarata gazela.
Mi-am zis sa incep cu
trei ture, o tura are 400 de metri, deci total 1200 metri. Spre surprinderea
mea am reusit, nici nu a fost f greu, credeam ca o sa cad lat. Am alergat cu
viteza de 11,8 km/h, cadenta maxima a pasilor 175 pasi/min.
Am fost insa socat
cind am citit cite calorii am consumat, 140. Amintesc ca o punga de 90 de grame
de pop corn contine 363 kcal!?
Cum dracu? Adica
alergi 1200 si nici macar nu reusesti sa elimini caloriile acumulate de o
punguta de floricele? Ce se intimpla daca maninci o friptura? Trebuie sa faci
maraton?
Oricum, voi incerca sa
ajung la 10 ture, (4000m) in 22 de minute.
Va voi tine la curent.
sâmbătă, 20 august 2022
Efectele nedorite ale modificarii constantelor
Uneori, ca pensionar, nu prea am ce face. De aceea m-am hotarit sa slabesc, sa-mi ocup timpul cu ceva. Ma cam ingrasasem, de altfel, ca ajunsesem sa merg doar in papuci fara sireturi, stiti cit de greu e sa legi sireturile. Chiar am reusit citeva kile, mai putine decit imi doream. Am citit ca secretul e sa nu maninci seara si ma tin consecvent de asta. Acum vreo doua zile m-am cintarit seara, inainte de TV, eu ma uit la TV numai seara. Aveam 85,3. La TV am mincat cu nefasta o punga de floricele, din aia la microunde. Punga cintareste 90 de grame si are 364 kcal. Dimineata mi-am facut toaleta, m-am spalat cu f putina apa, ca trebuie sa economisim, si m-am cintarit din nou, 86,5. Cum draqu?
vineri, 19 august 2022
small talk
Dupa o seama de postari nereusite, revin cu ceva mai pamintesc.
marți, 16 august 2022
Hornet
Cum am promis am investit mult timp incercind sa inteleg inventia domnului Iuliean Hornet.
sâmbătă, 13 august 2022
breakings news
breakings news.