duminică, 28 august 2022

Coda alla Vaccinara

 

Dupa studii intense am aflat de ce ne ingrasam, din cauza ca mincam. Desigur exista si cazuri mai rare, mai ales la doamne, care se jura ca nu baga nimic in gura, va rog, sa nu incepeti cu..., si totusi se-ngrase. Unii barbati rautaciosi spun ca s-ar hrani cu zilele lor.

Savantii ardeleni au dovedit ca nu conteaza ce maninci, se vede la ierbivore, vacile, elefantii sunt cele mai grase mamifere, mult mai grase decit tigrii. Unii vegetarieni sunt mai slabi pt simplu fapt ca nu le place ce maninca, bleaaah. Ca asta conteaza, gustul mincarii. Noi, si mai ales nefasta, am ajuns la un grad de finete culinara ca am putea deschide un restaurant de cinspe stele. La noi in casa se gateste atit de bine, ca nici nu ne mai vine sa mergem la restaurant.

Dar si noi am trecut mai spre vegetarieni. Am fost obligati de recolta deosebit de grozava a gradinii. Incalzirea globala, seceta, canicula au dus la productii record pe cap de locuitor. Rosiile le-am pus in doru lelii, de obicei nu ies, sau se-mbolnavesc, dar acum sunt obligat sa ma-ndop cu ele ca sunt multe si nu vreau sa le las sa se borseasca. Si dovleceii sau vinetele imi fac zilnic cu ochiul si-mi zic maninca-ma, maninca-ma. Nu mai vorbesc de fasole verde, creste ca-n povestea cu fasolea fermecata. O face nefasta in toate chipurile si rasol cu usturoi, si mincarica si la ciorba si la ratatouille.

Mici maninc maxim unu pe luna, cite un gratar mai fac, dar mai ales de peste. Si nu orice fel, in special loup de mer. Sau caras.

Zilele trecute nefasta s-a intrecut pe ea cu Rabo de Toro, Ochsenschwanz, Coda alla vaccinara.

Poate va dau reteta, e buna daca ai probleme cu genunchii, deoarece are multa gelatina.

P.S Iata istoria Coda alla vaccinara, considerata tipic romanica, de la Roma.

Coda alla Vaccinara: istoria rețetei romane

Originile cozii de boi sunt saracacioase, pentru a o pregăti, se folosește una dintre părțile așa-numitului „al cincilea sfert”, căreia îi aparțin bucățile mai puțin valoroase, inclusiv organele.

Este un fel de mâncare care își datorează numele „vaccinarilor” din trecut, angajați la sacrificarea animalelor. Deja în jurul anului 1300, Rione Regola, din Roma, era locuită de vaccinatori, care aduceau acasă de la serviciu toate acele părți ale animalelor mai puțin valoroase, care nu puteau fi vândute „domnilor”.

Tradiția gătirii celui de-al cincilea sfert s-a răspândit și mai mult la sfârșitul anilor 1800, când a fost construit Abatorul la Testaccio: salariile muncitorilor erau adesea integrate cu resturile de la sacrificare, care erau aduse acasă pentru a fi gătite, sau vândute către multe taverne, care se ridicaseră în zonă.

Timpul a trecut, iar de-a lungul anilor Coda alla Vaccinara, dintr-un fel de mâncare destinat celor mai puțin înstăriți, a devenit un deliciu pentru cunoscători, care încă se prepară în multe restaurante tradiționale, și gătită de toți cei care apreciază tradiția romanică.

Nu uitati: Coda alla Vaccinara pe care o găsiți în Trapizzino cu Coda alla Vaccinara, se gătește 8 ore în trei etape!






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentati