sâmbătă, 20 aprilie 2024

Tu 22

 Pe mine ma intristeaza cind vad un avion cazind, chiar daca e rusesc. Ce e insa f ciudat e modul in care cade... Este evident o vrie plata, dar extrem de plata, cade ca un bolovan. Cum oare a ajuns in aceasta situatie? Este clar ca nu a fost lovit de vreo racheta in zbor, pt ca in acest caz ar fi fost facut farimite si ar fi cazut cumva altfel.

Deci a intrat in stall, f probabil sistemul de comenzi a jucat aiurea, probabil ca tocmai in acel moment s-a pierdut si tractiunea, se explica prin incendiul produs, ca altfel motoarele ar fi reusit sa-l scoata din vrie.
Totul e cumva, totusi, nenatural, chiar si filmarea e prea clara, prea sigura, de parca ar fi fost facuta cu un aparat de filmat destul de performant. Nu cumva e produsul inteligentei artificiale?
P.S Unii spun ca ar fi fost o aterizare verticala 🙂 mai putin reusita.

UPDATE Vad ca multi sunt convinsi ca totusi avionul a fost lovit de o racheta. Incerc sa-mi explic cum ar fi putut sa fie. Pilotii au fost avertizati ca ii urmareste o racheta si au incercat o manevra de a scapa. Au luat inaltime, ceva de felul manevrei Cobra, sau Looping. In momentul in care se afla in pozitia verticala a explodat racheta in apropiere, schije lovind motorul drept care a luat foc. Pierzind brusc din tractiune avionul a alunecat in coada si a intrat in vrie plata. De asemenea s-au pierdut comenzile, dar motorul stg a mai functionat un pic, fapt ce a creeat un moment de giratie. In faza urmatoare a avut loc catapultarea care a produs un moment de tangaj, dar se pare ca nu a fost suficient de puternic sa bage botul in jos. Odata indepartata greutatea pilotilor si a scaunelor centrul de greutate s-a mutat catre spate, ceea ce a accentuat tendinta de vrie plata.


vineri, 19 aprilie 2024

Copil fiind paduri cutreieram... vrajeala

 Copil fiind paduri cutreieram... vrajeala, cind eram copil locuiam la mahala si nu prea ajungeam la padure, cel mult la Baneasa, unde-au furat hotii mireasa.

Dar oricum imi placea sa umblu hai, hiu. Era si f simplu, nu de putine ori ma hotaram spontan si-mi era suficient sa iau periuta de dinti in buzunar si sa ma duc citeva zile.
Acum, la batrinete, pregatirea unei excursii are ceva din executarea planurilor cincinale in patru ani si jumatate.
Am mai zis placerea unei excursii e si pregatirea. Anul asta voi merge in Ro, am mai spus, va fi ceva mai subtire decit in alti ani, din pacate adevaratele expeditii in inima Romaniei nu prea mai merg, lucru pe care-l regret profund.
Deci ne pregatim. In primul rind masina. Am facut toate verificariile de riguare, cauciucuri noi, exctinctoare, in Ge nu sunt obligatorii, chiar si scule, desi nu stiu la ce ar fi necesare. Am inregistrat statiile unde pot procura vignette, in Ungaria, Austria, Romania.
Si am ajuns la organism, da, daca masina merge la revizie si control tehnic, ar trebui sa mearga si bietul meu corp imbatrinit si ramolit.
Doctorul mi-a facut un control total, ulei la articulatii, vai salele mele, cu ciocanele, a luat organele pe rind, nici nu stiam ca am atit de multe.
O atentie deosebita a acordat pompei si m-a suit pe o bicicleta. O fata draguta mi-a lipit niste ventuze si mi-a explicat ca trebuie sa dau din pedale si ca voi ajunge sa urc si un deal pieptis. Cea mai inalta treapta era de 200w, asta e o unitate de putere si un watt inseamna ridicarea unui Newton la un metru in timp de o secunda, adica, mai pe romaneste 10 wati inseamna ridicarea unui kg la inaltimea de un metru.
Deci 200 watti inseamna ca ridic 20 kg, la un metru in timp de o secunda. Un Cal Putere ridica 75 de kg, stiu, da cu virgula, dar orsicit trebuia sa muncesc cam cit un sfert de cal, sa zicem un magarus. Exact e 1 CP ≈ 735,5 W ≈ 736 W.
Spre surprinderea fetei si a medicului, am reusit tot ciclul, zicea ca multi mult mai tineri nu reusesc si chiar si datele, tensiune, puls, scintei erau OK. Deci am mari sanse sa mor sanatos. Mi-a explicat ceva cum ca un indiciu al elasticitatii venelor e ca la efort sa existe o corelatie intre puls si tensiune, ar trebui ca ambele sa creasca, sau sa scada cumva sincron. Nu am inteles prea exact, dar mi se pare logic.
Dar mai urmeaza, control ficat, ochi, urechi, dentist.

sâmbătă, 13 aprilie 2024

Vrem o tara ca afara.

 Situaţia datoriilor externe ale României, Poloniei, Iugoslaviei şi Ungariei (1988-1989) - Contributors

Cancelarul nostru viziteaza China, trei zile. A luat cu el si trei ministri.

L-a luat pe Özdemir, asta e un turc vegetarian, care e min agriculturii. De ce ia cancelaru un min al agriculturii cu el, in China? S-or face schimburi de orez, sau soia. Nu frate, e f interesata sa exporte carne de porc in China. China a interzis importul din Ge cu citiva ani in urma cind se imbolnaveau porcii de gripa, nu oamenii de Covid. Da, ati auzit bine, se intentioneaza sa se exporte carne de porc, nu automobile, nu avioane, nu trenuri, astea se importa si se vor importa din China. De fapt ar fi o afacere colosala, Özdemir, fiind musulman, oricum nu maninca carne de porc, de altfel nu se mai serveste asa ceva niniin cantinele din scoli, si mai e si vegetarian.   

A mai luat si o gospodina, Lemke, ministra mediului, o duamna care seamana cu blonda aia romanca, Dancila, fost prim. Duamna Lemke a avut un clenci cu Bostwana, ceva cu elefanti, cica Bostwana nu are grije de elefanti, nu, nu e vorba de moneda aia. Presedintele Bostwanei s-a oferit sa faca cadou Germaniei 20000 de elefanti. Probabil ca duoamna Lemke nu stie ce sa faca cu atitia elefanti si vrea sa-i dea Chinei. Apropos, daca cineva e amator de un elefant se da gratis, trebuie asigurat numai transportul. Cica duamna va primi totusi de la Bostwana un leu de al lor.

Lumea zice ca Germania n-are bani si vrea prin vinzarea porcilor, cu exceptia celor din parlament, sa-si asigure planurile green deal. Eu cred ca au invatat de la Ceausescu, iata cum a platit acesta datoriile Romaniei. Citez “Principalele cantităţi de produse alimentare vândute de România în străinătate în anul 1988 au fost următoarele: 98.220 tone de carne şi specialităţi de porc (evaluate la 74,4 milioane de dolari şi 58,3 milioane de ruble convertibile),

Lumea nu se schimba, doar se roteste. Vreti o tara ca afara?


luni, 8 aprilie 2024

Despre reparatii...

 Despre reparatii...

E clar pt toata lumea ca la masinile de azi reparatiile sunt mult mai dificile. Pe de o parte tehnica e mult mai complexa, pe de alta parte exista f multe marci, sau generatii de masini fiecare cu particularitatile lor, iti trebuiesc miini de ginecolog sa patrunzi in zonele ascunse.
Una din greselile tipice facute de mecanici e cea legata de suruburi, da, suruburi. Nu se stie cine a inventat aceste geniale elemente, dar e sigur ca s-a intimplat de sute, sau poate mii (?) de ani. Ciudat e ca desi acestea sunt extrem de vechi totusi inca se mai cerceteaza si se fac chiar greseli. La Siemens aveam doi ing f buni care se ocupau exclusiv cu suruburi.
Cea mai complicata chestie e momentul de stringere. Cei mai multi mecanici auto neglijeaza complet acest aspect, ei string cu simtire, si unii sunt atit de solizi ca iese apa din piulite. Am adunat date de momente de stringere la schimbarea discurilor si a placutelor de frine.
De ex. surubelul pt. discul de frina se stringe cu 5Nm, cele care prind etrierul cu 196 Nm, altele cu 30Nm, iar rotile cu 120Nm. La alte piese se stringe cu 50Nm plus 90°, adica dupa 50 se mai roteste cu 90°!
Oare citi mecanici sunt dispusi sa-si regleze cheia dinamometrica de atitea ori?
Dar, cum se stabileste acest moment de stringere? Chestia e destul de complicata, pe linga diametrul surubului, se mai considera materialul si grosimea flanselor, forta pe care o preia surubul, uneori chiar temperatura de lucru, si o chestie extrem de greu d econtrolat ai anume coeficientul de frecare, atit pe filet, cit si intre piulita si saiba, sau flansa. Acest coeficient poate fi f periculos, multi mecanici ung filetul din belsug, lucru care poate fi catastrofal.
Nu orice mecanic a studiat cu Manea! Iata o poza, pe care am mai bagat-o pe aici, de la examenul meu si, coincidenta mi-a cazut chiar imbinarea cu suruburi!
May be an image of 1 person, record player, piano and text
All reactions:
Stefan, Stefan and 42 others
8
2
Like
Comment
Share
View more comments

vineri, 5 aprilie 2024

Despre masini...

 Despre masini...

Tot vorbim de avioane dar despre masinile noastre de toate zilele mai putin. Eu sunt audist, adica imi place Audi, am avut mai multe, in serie. Acum vreo doi-trei ani am fost impins de isteria eco sa dau un Audi 4 diesel, 10 ani vechi, cu 240000 km, Euro 5, pe unul Euro 6. Cel vechi a mers ceas, nu am avut niciodata nici un fel de probleme si ar mai fi mers. Cel nou are jucarii noi si chiar consuma mai putin, pe autostrada, la 120, consuma 4,6! Dar cu ce pret? Eu imi mai bag nasul prin masina, totul a devenit extrem de complicat, pina si acumulatorul are calculator si trebuie programat cind il schimbi, una din bujiile de incandescenta are si senzor de presiune care transmite semnale sistemului central si mult altele. Desigur asta scumpeste enorm masina si o face mai putin fiabila. O bujie din asta costa 150 de euroi!? Pe vremuri luam bujii pt VW cu 15 marci de la Lidl. Aceste complicatii au obligat producatorul sa faca economii la alte sisteme, de exemplu sistemele clasice, bielete, frine etc, economia insemnind importul acestora din anumite tari. De altfel si piesele masinilor noi, originale, sunt tot Made in China.
Deci sunt nevoit sa schimb anumite componente la un nr relativ mic de km, lucru care nu s-a intimplat la masina precedenta. In plus, toate complicatiile de care vorbim au dus si la scumpirea enorma a reparatiilor. Si e de inteles, ca sa schimbi un bec trebuie sa desfaci jumate din masina. Am schimbat filtrul de aer. Trebuie sa dai deoparte vreo trei furtune, cabluri, sa desfaci vreo 15 suruburi cu cheie speciala Tox, la service imi lua 70 de euro, asa m-a costat 17. Filtrul de polen, ce timpenie, nu stiu de ce trebuie asa ceva, ca doar cind merg in aer liber, respir fara filtru, nu stiu de ce mi-ar trebui in masina, costa la schimbare in jur de 50 de euroi, l-am schimbat eu cu vreo 15, e adevarat ca e virit undeva in cabina in dr. si mi-a trebuit masaj yoga, ca m-au durut salele.
S-au dus timpurile cind ascultai motorul su suribelnita si reglai jiglorul. Acum fara tester esti mort. Am avut semnal de alarma, zice sa ma prezint imediat la service ca-n 100 km nu voi mai putea porni. Chem un prieten care lucreaza la ADAC si pune testerul. Gaseste o lista de defectiuni, ceva cu Adblue, pisatul ala care se injecteaza in catalizator pt a lega moleculele de NoX. Ma interesez ce trebuie reparat. Cica demontat rezervorul Adblue, schimbat pompa, costuri 4000 euroi. Dau telefon la Audi, imi raspunde o voce blonda, nu era nici un meserias liber, dar se ofera sa ma ajute ea. Ma intreaba si daca vorbesc romaneste, da, imi zice sa completez cu ceva Adblue si daca am noroc se rezolva. Si asa a fost, desi cei mai multi „specialisti“ vroiau sa-mi ia 4000.

miercuri, 3 aprilie 2024

Reparatii masina

 Am mai povestit ca intentionez, ca in fiecare an, sa fac o expeditie in Romania. In acest an insa, cum spuneam maretele excursii prin tara nu vor putea fi efectuate, din anumite motive, deci m-am hotarit sa imbin placutul si utilul si sa repar anumite chestii la masina, reparatii care oricum trebuiesc facute, in Romania, sperind la costuri mai umane.

Sa comparam deci schimbarea frinelor pe fata, a placutelor si a discurilor. Operatia e f simpla, pe vremuri, cind mergeam cu masina socrului faceam aceasta operatie la marginea drumului. Dacia 1300 avea o hiba din fabricatie, se bloca pistonul care actiona placutele, asta ducea la incalzirea masiva a rotilor, uneori chiar mirosea a ars, deci era necesar nu numai sa opresti pt a stepta sa se raceasca ci demontam totul si impingeam pistonul inapoi, incercind si cu ceva smirghel sa-l eliberez. Uneori mergeam multi km evitind sa apas frina, ma ajutam de frina de mina.

Am luat oferte de la mai multe firme, germane si romanesti.

Sa incepem cu manopera: nemtii spun ca operatia dureaza 75 de minute. Pretul manoperei pe ora e la unul, 130 Euroi, iar la altul 100 deci ajungem la 164, sau la 100 Euroi. Un service din Bucuresti, Audi, mi-a spus ca la ei operatia dureaza doar 50 de minute si la un pret de 60 pe ora ajunge la cca. 52 de Euroi. Niciunul din aceste servisuri nu executa operatia cu piese aduse. Nu prea inteleg de ce!?

La piese insa, diferenta e enorma. Pretul pieselor firmelor germane e aproape dublu sau chiar triplu fata de cele oferite de firma romaneasca. Nu stiu daca se justifica prin calitate? Asa ca totalul operatiei ar costa la una din firmele germane 600, la alta 469, in timp ce la cea romaneasca doar ca. 200.

Exista si varanta sa cumpar piesele de aici si sa le montez la un atelier la colt de strada in Bucuresti. Probabil ca ar fi si mai ieftin si as avea garantia unor piese “originale”, desi astazi “original” inseamna oricum made in China, ca nu se mai fabrica piese in Germania.

Ce sa fac?