vineri, 23 august 2024

Alta biserica in Ingolstadt

 Suntem tot in Ingolstadt si vom vizita biserica Münster Zur Schönen Unserer Lieben Frau, adica Biserica Catre Frumosul Maicii Domnului.

In 1425 a inceput constructia bisericii initiata de un anume duce Ludwig al VII-lea, supranumit Ludwig barbosul. Perioada aceea era f agitata, parca era azi, plina de conflicte, razboaie mai mici, sau mai mari, intre frati, parinti si copii, veri si verisoare. Zona Ingolstadt, Bayern, ca de altfel intreaga lume era plina de ducate care se omorau pt hegemonie, fiind implicate si zone din Franta, Italia. De altfel globalizarea era la mare pret. Mama lui Ludwig era italianca, iar el s-a insurat cu Anna de Bourbon, o frantuzoaica, mai apoi cu Katharina von Alençon.

Ludwig VII a construit biserica pt a-i fi mormint, dar nu a avut norocul asta deoarece a murit in inchisoare in 1447 prins de unii din nenumaratii lui veri dusmani. De altfel Ludwig se pregatea intens de moarte, chiar intentiona finantarea unui cartier pt 1000 de saraci, care locuiau gratis si primeau si mincare, datoria lor fiind doar sa se roage zilnic pt duce. De altfel a mai existat, si chiar exista, ceva asemanator in Ausburg, cartierul Fuggerei, unde se spune ca nu au mai crescut chiriile de peste 500 de ani. Acolo locuiesc doar saraci catolici care trebuie sa se roage de trei ori pe zi.

A fost nevoie de o suta de ani pt a fi gata constructia. Au fost si mari greutati financiare, astfel incit turnurile care urmau sa aiba o inaltime de 86 de metri si sa fie tuguiate, au ajuns, unul, la doar 69 de metri, iar al doilea la doar 62 m. In plus spatiul era f limitat asa ca turnurile au fost rotite cu 45 de grade.

Altarul are un fel de desene animate, adica sunt panouri masive din lemn pictate care se pot desfasura intr-un fel sau altul astfel incit in functie de perioada religioasa se arata una sau alta dintre cele patru imagini.

De asemenea se mai afla in biserica si o camera a comorilor, cu diferite cruci de aur lucrate la meserie.

Biserica are 7 clopote, cel mai mare fabricat in 1647 are un diametru de 1760 mm si o greutate de 3620 kg, suna in registrul do, c1 −9.

Mai are si o orga, parca doua, construita in 1977 cu 69 de registre si patru claviaturi.

Tabloul Mariei, supranumit „Dreimal wunderbare Mutter“, nu am inteles de ce, reprezinta de asemenea o mare atractie.















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentati