joi, 22 august 2024

Biserica Asam Ingolstadt

 

Este un obicei vechi ca-n calatoriile de vacanta sa existe cel putin un obiectiv de genul biserica, catedrala, manastire, se ajunge chiar la geamii si moshee. Ne incarcam cu doza obligatorie de evlavie si ciulim urechile sa aflam povesti cu sfinti, imparati, povesti pe care le uitam in clipa cind parasim locasul. Uneori asistam chiar la concerte, mai rar la slujbe. Pe mine ma impresioneaza intotdeauna cladirea in sine, cum oare au putut aia acum sute de ani sa construiasca asa ceva si sa mai dainuie inca, fara CAD, fara macarale? Mai le-au si pictat! Si cine a cheltuit asemenea averi, mai ales ca, de regula, nu se plateste intrarea si de ce!?

Un exemplu deosebit se afla in Ingolstadt, acesta e un orasel mic in Bayern. Azi e oarecum celebru prin productia masinilor AUDI, masini care-mi plac f mult. Va amintiti ca am mentionat Ingolstadtul atunci cind am vorbit de regula berii.

Aici se afla o biserica, biserica in proprietatea statului, de aceea se ia si intrare, cu totul deosebita. De fapt mai toate bisericile sunt deosebite.

Biserica ar merita sa fie vizitata mai ales de ingineri si studentii la geometrie descriptiva.

Frescele paretilor si ai tavanului sunt desenate in perspectiva, astfel incit in fiecare punct in care te afli vezi o alta imagine. Au fost pictate de Cosmas Damian Asam, in numai citeva saptamini, prin 1700. Se spune ca acesta tehnica a fost uitata azi. Arhitect a fost Egid Quirin Asam.

Deosebit de impresionanta e imaginea unuia care trage cu arcul, desigur toate pitcurile au o poveste pe care am uitat-o, dar asta care trage cu arcul te ocheste in oricare pozitie te-ai afla in biserica. Mentionez ca nu ar enici o legatura cu Cupidon, asa ca puteti sa vizitati f relaxat.

Mai exista si un crucifix de aur, f mare si valoros, facut de un bijutier Johann Zeckl in 1708 care aminteste de victoria crestinilor contra turcilor la Lepanto. Acuma sunt prieteni.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentati