miercuri, 28 august 2024

Despre calai

 

Meseria bratara de aur!

Suntem tot in Ingolstadt si ne uitam la un turn, chiar la zidul de intrare al cetatii. Acest turn a fost locuit de unul dintre cei mai meritosi cetateni ai orasului, si anume de calau. Exista un respect major pt acesta, astfel ca locuia gratuit acolo si primea si leafa. Calaul facea si multe ciubucuri, vindea cadavrele, uneori pe bucati, un cersetor platea o avere pt un picior, sau o mina ceva mai putrezita. Si savantii orasului se bateau pe cadavre, disectiile se faceau in strada, cu asistenta. Se spune ca disectiile de femei erau cele mai cautate. Si pe atunci se-ncerca sa se afle ce e-n mintea femeii. Oricum aceste disectii au dus la o dezvoltare fara precedent a medicinii.

In Nürnberg a existat un calau celebru, Franz Schmidt. Acesta a tinut un jurnal in care arata ca a executat, in cei 40 de ani cit a fost activ, 361 de executii, plus 345 de schingiuri. Mie nu mi se pare f mult, as fi curios cit au facut securistii! De altfel nu cred ca ar fi reusit prea multe, deoarece ei ies la pensie la 50 de ani.

Desigur e impresionant cit de harnici erau calaii, astazi, zice Wall Street Journal, nemtii s-au puturosit. Cica nemtii se dau bolnavi, in medie, 19,4 zile pe an. In Ge, harnicii muncitori nemti muncesc 1343 de ore pe an, in timp ce puturosii de greci au ajuns la 1897 de ore.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentati