miercuri, 18 octombrie 2023

Mere

 

Stim cu totii ce catastrofa a urmat dupa ce Eva a mincat mere. Si a fost doar inceputul. Mai apoi s-au intimplat multe alte necazuri, ca nu s-a oprit la mere, ci a ajuns si la pantofi.

Eu am doi meri, unu mare, cu mere Boskop, cica cele mai bune ca sunt acrisoare si le pot minca si diabeticii, si unu mai micut pe care le-ar putea recolta si pionierii, cu niste mere mici, dar extrem de dulci. Anul asta au iesit tone, as zice, daca nu as exagera, cum obisnuiesc uneori. Nu mai stiu ce sa fac cu ele. Am facut otet de mere, specialitatea mea e otet de mere cu rozmarin, am pus la congelator pt placinte, am pus altele in ladite pt la anul.

Intr-o bruna zi eram la gradina si ma faceam ca lucrez. Vad la gradina vecinului o familie de negri, dar negri-negri, formata dintr-un barbat cam gras, o femeie, cam grasa si doi baieti de ca. 12-14 ani. Nu aveam parul cirliontat, deci cred ca erau din aia din Sri Lanka sau asa ceva. Barbatu se intinde, precum Eva, sa ia un mar din gradina vecinului. Nu ma vazusera. Apar si eu si le fac cu degetul, rusinica, rusinica. El incearca sa se scuze ca a vrut doar pt nefasta. Ii invit la mine in gradina si le spun sa se serveasca din merii mei. Se cam codesc dar prind curaj si intra. Muierea incepe sa culeaga mere cu lacomie. Baietii se cam jenau si barbatu incearca sa nchege o conversatie cu mine cu celetrei cuvinte germane pe care le cunostea. Muierea stringe o gramada de mere si-mi cere si o punga. Amabil cum sunt ii aduc o punga de plastic. Culege in continuare si-mi spune ca e pt niste prietene. Deodata am vazut negru in fata ochilor. Muierea zmulgea cu furie mere din crengi, violenta producind si caderea multor mere pe jos, dar nu se apleca sa le ia. II spun categoric ca ajunge si ca o sa string eu merele cazute pe jos. Au plecat, baietii s-au cam rusinat, dar nici ei nu s-au aplecat sa culeaga si merele cazute.

In germana merele se numesc Apfel. Mai exista si alt soi de Apfel, se numesc Pferdeapfel si sunt destul de scumpe. Unii spun ca ei pun la capsuni Pferdeapfel, altii spun ca ei prefera zahar. Acestea sunt produse de cai (Pferde) si sunt extrem de bune ca ingrasamint, de fapt sunt balega de cal. Am gasit la un taran in apropiere si am umplut masina. Deja am distribuit in gradina, dupa ce am sapat ogorul.

Ce ar fi zis Eva de aceste mere?

2 comentarii:

  1. Un specialist spunea la AgroTV ca balega de cal nu are valoare ca ingrasamant, doar cea de rumegatoare...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. https://agrobiznes.ro/articole/ingrasamintele-naturale-sau-o-gradina-de-legume-fara-chimie-10-reguli-importante

      Ștergere

comentati