duminică, 29 octombrie 2023

Rugby

 

Se spune, cica Churchill ar fi spus, ca rugby e un sport pt derbedei, jucat de gentelmeni. Da, pe mine rugby ma fascineaza. Am vazut ultimele partide din campionatul mondial de la Paris.

Nu, nu am vazut Romania, stiu ca nu prea a mers bine, dar totusi ii felicit pt ca au participat la o competitie de asemenea amploare. Mai ales ca-n Ro rugby nu e nici finantat si nici macar dorit de spectatori. In copilarie rugby se juca pe stadionul Constructorul, de pe soseaua Oltenitei. O vedeam des pe Gigi Marga care era casatorita cu un rugbist.

E impresionant curajul si vitejia acestor adevarati barbati. In timp ce la fotbal, la cea mai mica imbrinceala vezi unii zbatindu-se pe gazon, ca o gaina cu capul taiat, ca dupa doua minute sa alerge voiosi, la rugby sunt plini de singe si nici macar nu observa, lupta mai departe.

Ca orice lupta naste si eroi, dar si loseri. In meciul pt locul trei, Anglia-Argentina, un anume Santiago Carreras, nu-l stiti voi, reuseste ceva fantastic, se strecoara ca un sarpe printre englezi si reuseste un esseu de o mare frumusete. Dar, la numai doua minute dupa aceasta reusita deosebita, tot Carreras, acum il stiti deja, incearca sa degajeze mingea si este blocat de un “englez” care reuseste un eseu. De la eroism la penibilitate in numai doua minute. Ca-n viata! 

Interesant e si ca cel care l-a ratat pe Carreras a fost Theo Dan, jucator englez nascut din parinti romani. Tot el a fost cel care l-a blocat pe Carreras si a facut eseu. Din nou de la loser la erou, de data asta in celalalt sens, in numia citeva minute. 

Dar nu toti sunt gentlemeni, de ex englezul Owen Farrell, un extraordinar de bun jucator, dar parca a jucat fotbal. S-a vaitat de credeai ca moare, ca la reluare sa se vada ca nici macar nu fusese atins. Mi-a placut reactia publicului si a arbitrului, a fost fluierat si avertizat. 

Rugby is a good occasion for keeping thirty bullies far from the center of the city.

Oscar Wilde 

Aseara a fost finala, Sud Africa-Noua Zeelanda. Am tinut cu all blaks, dar au pierdut la mustata.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentati