joi, 23 martie 2023

Fericirea

 In referatul precedent vorbeam despre stiinta de a fi fericit. Dar sa incepem cu criteriile care stau la baza fericirii, asa cum sunt definite de oamenii de stiinta. Nu vreau sa pun intrebarea daca respectivii oameni de stiinta traiesc si se motiveaza dupa aceste criterii.

Cele sase criterii sunt:
1. PIB pe locuitor, adica banii. Chiar daca stim ca banii nu aduc fericirea, iata ca oamenii de stiinta ii aprecieaza.
2. Social support
3. healthy life expectancy, sanatatea, speranta de viata
4. libertatea
5. generozitatea
6. absenta coruptiei
Dupa cum se vede chestii precum prietenia, familia, si mai ales dragostea, nu sunt criterii de fericire, sau poate or fi bagate in “social support”? De altfel atita timp cit libertatea e un criteriu important, deja cei casatoriti pleaca cu un handicap. Se pare ca nici clima nu e importanta pentru fericire, nici soarele, nici muntii, nici geografia, nici frumusetiile naturii. Nici macar paradisul.
Atentie, acum devine complicat, de altfel Aristotel a vorbit de eudaimonie, ceva care e un fel de noroc. Asta include autenticitate, scop, dezvoltare si excelenta. Mi-e teama ca daca ne adincim in eudaimonie nu prea mai reusim sa fim fericiti, deci sa trecem direct la rezultate.
Primele tari sunt:
1. Finland
2. Denmark
3. Iceland
4. Israel
5. Netherlands
6. Sweden
7. Norway
8. Switzerland
9. Luxembourg
10. New Zealand
E umitor ca atitea tari nordice sunt in primele locuri la fericire. Cum oare sa traiasca cineva in intuneric sase luni pe an, sa traiasca la o temperatura medie de 5°C, unde apa marii are 5° in medie si sa spuna ca e fericit? Nu mai pun la socoteala si ca bautura e extrem de scumpa, nu sunt rosii cu brinza. Unde mai pui ca Finlanda se invecineaza si cu marele frate Rus. Nici copii nu sunt in stare sa faca, de abia sunt 1,4 copii pe femeie. De altfel ar fi si greu, la o densitate de 16 oameni pe km², cum sa se gaseasca?
Cum poate sa fie Finlanda cea mai fericita tara daca rata de sinucideri e extrem de mare, de 13,4 la suta de mii, la barbati fiind chiar 20. Adica astia sunt atit de fericiti ca spun, ba e asa de bine, ce ar fi sa-mi trag un glont in cap? Spre comparatie Romania are jumate, 7,3. La capitolul sinucideri trebuie spus ca-n toata lumea rata de sinucideri la barbati e de doua, trei ori mai mare ca la femei. Si asta e un lucru inexplicabil, cum adica barbatii chinuie femeile, le exploateaza si mai apoi tot ei se sinucid? Probabil le pare rau.
Si mai uimitor e ca Israel se afla in frunte! Adica stau cu frica in oase ca le trimit palestinienii o bomba, o racheta si ei sunt fericiti? Poate ca nu au fost nimeriti!. Dar macar la ei e soare.
Iar pe Olandezi ma oftic enorm, ocupa toate autostrazile nemtesti, cred ca sunt atit de fericiti acasa ca tot timpul sunt pe drumuri.
Dar cum sta Romania? Se afla pe un fericit loc 24, daca ma intrebati e un loc f bun, daca socotim ca francezii sunt pe 21, englezii, 19, Germania 16. Si e mult inaintea ungurilor, 51, ca parca vad ca ungurii vor dori sa se uneasca cu Romania. Ciudat e ca Spania si Italia de abia sunt pe locurile 32, 33. Trebuie spus ca Romania sta bine in ciuda faptului ca se considera cea mai corupta tara din lume. Dar se pare ca o ia cu umor!
Va urez la toti multa fericire si la anul, cind sper sa ne mai vedem, sunt sigur ca Romania va mai creste citeva trepte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentati