miercuri, 22 martie 2023

Fericirea

 

De obicei astenia de primavara ma face sa ma intreb daca sunt, sau nu, fericit? In ziua de azi nu poti spune asa, fara nici o dovada, fara martori, fara un certificat, ca esti, sau nu, fericit. Unde am ajunge daca, fara dosar cu sina, fara stampile, fiecare aiurit s-ar baga si ar zice ca el e, sau nu, fericit? Pai daca poporul ar fi fericit ce treaba ar mai avea politicienii? Si nefestele. Ce ar face nefestele daca te-ar vedea ca rinjesti ca un timpit si zici ca esti fericit, pur si simplu fara nici un motiv? Nu ca le-ai enerva? Ca pt a fi fericit iti trebuie un motiv, in schimb nefericit poti fi fara nici o treaba.

Uneori imi imaginez ca ar putea exista o masina, un app, o analiza a singelui, sau a urinii, sau a ADNului, care sa-ti spuna ca esti, sau nu fericit. Sa zicem ca te trezesti dimineata, ca ziua buna de dimineata se cunoaste, si-ti pui o picatura de singe, sau urina, intr-un senzor si-ti spune, ura, sau bleah, starea ta de fericire e la nivelul x. Si fiecare om ar purta o banderola care s-ar colora intr-o culoare sau alta, in functie de gradul de fericire momentana. Ai stii cum sa te porti cu nefasta, cu sefu, cu functionara de la ghiseu, cu vinzatoarea, cu doctorul, cu copilul.

Cum spuneam, unii mai simpli, ca mine dupa ce maninca chiftele, ma innebunesc dupa chiftele, o tuica si un vin bun, si mai prind si o blonda cu tzitze mari la asternut ar zice “ba, ce bine e!” Nu, domne, trebuie sa te concentrezi, sa te preocupi, sa fii sigur ca starea ta de fericire e reala, e fundamentata stiintific, nu e doar o aiureala monumentala.

Din fericire exista oameni de stiinta care cerceteaza asa ceva si publica anual starea de fericire a pamintului in World Happiness Report 2023.

Prima conditie pt a fi fericit e sa fii convins ca guvernul nu face altceva decit sa te faca fericit. Uneori chiar te face fericit cu forta.

Dar despre asta vom vorbi data viitoare cind vom analiza in amanunt World Happiness Report 2023.

Va spun din start, nu incepeti sa va rinjiti ca traiti intre Carpati, ce tara minunata, plaiuri mioritice, riuri, ramuri, castelul Bran, si vezi Doamne asta va face fericiti, ca ce noroc ati avut ca v-ati nascut, romanii au talent, au inventat motorul cu apa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentati