miercuri, 13 mai 2015

Eisheilige, Sfintii Ghetii

Daca vrei sa fii fericit citeva ore, bea, 
daca vrei sa fii fericit trei zile, insoara-te, 
daca vrei sa fii fericit o saptamina, taie porcul, 
daca vrei sa fii fericit o viata, ia-ti o gradina. 
(Proverb chinezesc)

Multi dintre noi, in drumul spre locul linistit si cu verdeata, parca speriati ca trecerea sa nu fie prea brusca, ne facem de lucru in aceasta lume si ne amenajam micul nostru rai, sub forma de gradina. Se spune ca gradina te deconecteaza, te linisteste. E posibil, dar trebuie sa fi si f. atent, in gradina te pindesc o multime de pericole. Nu numai gindacii, paduchii, buruienile, ploaia, seceta, mana ci si sfintii. Da, ati citit bine, exista sfintii ghetii, din fericire doar la nemti, la romani nu sunt.
Cei cinci sfinti, respectiv patru sfinti si o sfinta sunt:

  1. Mamertus, 11. Mai
  2. Pankratius, 12. Mai
  3. Servatius, 13. Mai
  4. Bonifatius, 14. Mai
  5. Sophia, 15. Mai 

Sofia a fost o martira care avea trei fete, Fides, Spes si Caritas, Credinta, Speranta si Iubirea.

Pt. un gradinar e extrem de important sa se cunosca acesti sfinti si cind vin ei, deoarece legile taranesti, si-n Germania legile trebuie sa fie respectate, cunoscute din tata-n fiu, spun ca in aceste zile pot aparea fenomene meteorologice sub forma de ploaie, furtuna si-n-ghet la mal. In aceste conditii e clar ca exista un pericol major ca eventualele rasaduri, inca fragede si delicate, sa sufere vatamari majore, deci regula de aur e sa se sadeasca dupa ce a trecut sfinta Sofia, cu privirea ei de gheata. Se spune ca acest fenomen ar fi demonstrat chiar stiintific deoarece in acesta perioada se formeaza niste curenti in Atlantic care imping aer rece spre noi.

Desigur, m-am pregatit din timp cu rasaduri imprastiate prin toata casa, ferestrele sunt pline de ghivece si cresc, cresc, cresc. Deci as putea sa le sadesc zilele astea, mai ales ca avem patru zile libere, dar cind?, joi e liber ca-i Christi Himmelfahrt, adica Inaltarea, care coincide si cu ziua tatalui. Traditional de ziua tatalui barbatii se aduna intre ei, mobileaza un carucior cu bautura cit cuprinde si-si fac de cap. Daca particip la ziua tatalui precis ca vineri, de sf. Sofia, ma va durea capul, deci nu as putea sa stau cu curu-n sus sa sadesc. Incurcatura e ca in cei 1500 de ani de la aparitia sfintilor calendarul s-a tot schimbat si unii spun ca totusi de abia de la 23 Mai se poate sadi!
Poate mai bine ar fi sa-mi amintesc ca totusi sunt ortodox si sa las deoparte obiceiurile nemtesti. In calendarul ortodox sunt:
12
M
13
M
Dezlegare la peste
14
J
15
V
Dezlegare la peste
Si nu sunt cu rosu si ce e mai important, e dezlegare la peste. 

Un peste la gratar ar merge la fix!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentati