A aparut cea mai grozava carte a anului, o aventura savuroasa in lumea aviatiei anilor 70-80. Comenzi direct la avioane@gmx.de Cartea "Si noi am construit avioane" se poata procura si de la magazinul Pilotshop din Baneasa: PilotShop Baneasa Adresa: Sos. Bucuresti-Ploiesti nr. 24-28, sector 1, Bucuresti, 014052 Mobil (Vodafone): +40 770 951 700 Telefon: +4 031 425 3387 Fax: +4 031 425 3388 E-mail: office@pilotshop.ro Program de lucru: Luni-Vineri 09:00-17:00
vineri, 3 decembrie 2021
Merkel
Nu, Merkel nu a fost preferata mea, a facut multe lucruri bune, dar si o multime de prostii, pt a caror corectare va fi nevoie de multi ani. Dar a iesit la pensie si s-a organizat o ceremonie, traditional asa numitul “Zapfenstreich”.
In ciuda incalzirii globale a fost f frig, dar totusi Merkel a suportat cu stoicism, de fapt asta a fost calitatea ei de baza.
Se spune ca hainele il fac pe om, sau nu. Se spune ca esti ceea ce maninci, ce citesti, ce respiri, ce prieteni ai, ce nefasta, dar cite alte lucruri nu se mai spun?
Se spune si ca esti muzica pe care o asculti, care iti place.
Sa vedem ce si-a dorit Merkel sa se cinte la despartirea ei!
Pe primul loc a fost "Du hast den Farbfilm vergessen“, (Ai uitat filmul color). E un cintec f vechi, de cind avea Merkel 20 de ani in DDR. L-a cintat Nina Hagen, o cintareata punk din DDR, care mai tirziu a fugit in Anglia si Germania. O mare figura, si acum la batrinete face tot felul de prostii. Sa ascultam cintecul: Nina Hagen Du hast den Farbfilm vergessen Ein Kessel Buntes - YouTube https://www.youtube.com/watch?v=PLcgZCDO26Y
Povestea cintecului, e a unor iubiti, pe el il chema Mihai, care-si amintesc de cind mergeau prin nisip, dar amintirile erau alb-negru pt ca si-ar fi uitat filmul color. Desigur o frumoasa alegorie, a imaginilor sepia ale trecutului. "Mein Michael Nun glaubt uns kein Mensch, wie schön's hier war haha, haha" (Mihail al meu, acum nimeni nu ne crede, ce frumos a fost aici)
Al doilea e "Für mich soll's rote Rosen regnen", (Pt mine ar trebui sa ploua cu trandafiri rosii). Ascultati-l aici
Hildegard Knef - Für mich soll's rote Rosen regnen 1968 - YouTube https://www.youtube.com/watch?v=PuXU6zOg1YA
Hildegard Knef a fost actrita, cintareata, umblata mult prin lume, chiar la Hollywood, car es-a intors la batrinete in Germania. Cintecul “vorbeste” de o fata de 16 ani, careia lumea ii sta la picioare, care are dorinte mari, de care e convinsa ca i se vor indeplini. Stie ca merita sa ploua cu trandafiri rosii. Ich will, will alles oder nichts, eu vreau totul sau nimic. Si mai tirziu ramine optimista, „Will immer noch siegen
Will alles, oder nichts,“ vreau inca sa inving, vreau totul, sau nimic.
In sfirsit cel de-al treilea e un cintec religios catolic, pt cor il ascultati aici Grosser Gott wir loben Dich - YouTube https://www.youtube.com/watch?v=8yLZnM2KFkY
E cunoscut si-n engleza
"Holy God we praise thy name" https://www.youtube.com/watch?v=DII6ap7bj0Q
Großer Gott, wir loben dich, Herr, wir preisen deine Stärke.
Vor dir neigt die Erde sich und bewundert deine Werke.
Wie du warst vor aller Zeit, so bleibst du in Ewigkeit.
Concluzii, credeti ca poate cineva sa spuna ceva despre personalitatea lui Merkel in urma alegerii acestor bucati?
joi, 2 decembrie 2021
Sarbatori de iarna
O anume Helena Dalli, cam grasa dupa gustul meu, care vorbeste cu gurita mica, statea asa la biroul ei din Bruxelles si se plictisea. Se gindea ea ce sa mai faca, sa mai auda lumea de ea, cum sa salveze ea planeta si uitindu-se la TV a aflat ca vine Craciunul si Mos Niculaie. A apucat-o o frenezie sarbatoreasca, s-a pus pe elaborat documente. In definitiv asta e sarcina ei, sa elibereze documente de cum trebe lumea sa se comporte. Indignata de sot, care era plecat probabil cu alta, s-a hotarit sa interzica, intern, adica la ea acasa si la EU, folosirea cuvintelor denigratoare Craciun, Pavel etc. Noi romanii eram pregatiti, il aveam deja pe Mos Gerila, care nu mai e asa de Gerila din motive de incalzire globala, am putea sa-i spunem Mos Incalzire, dar s-au trezit altii. Ce sa vezi, s-a ajuns si la Vatican, s-au facut congrese cu Cardinali si fete bisericiesti. Duamna Helena, nu stiu cum draq se face dar numele asta e un pic blestemat, a fost fericita, a scos documentul si se apuca sa faca altul.
Intre timp un adevarat cavaler, de scoala veche si proasta, unu Alin Mituța, europarlamentar roman, s-a trezit sa ne spuna ca suntem noi timpiti, ca documentul de fapt e doar asa de pus pe hol la EU, ca sa nu se mai injure europarlamentarii, ca sunt atit de timpiti ca nu stiu sa vorbeasca si trebuie cineva sa-i invete.
Ma intreb daca ar fi fost duamna Helena angajata la o firma privata in cit timp ar fi fost aruncata pe strazi si ce sanse ar fi avut sa gaseasca un post la pizerie? Dar asa, sta linistita pe miile de euroi de sefa la comisie, la fel ca si Alin Miluta si ride de prostia noastra.
Merkel se va retrage zilele astea. La retragere va avea loc si o ceremonie cu muzica. Traditional cinta, un fel de fanfara militara, bucati pe care si le-a dorit Merkel. Printre ele e si "Großer Gott, wir loben dich".
Puneti-va cizmele in fereastra, inca mai avem sanse.
marți, 26 octombrie 2021
Ana are mere.
Ia la mere, neamule!
Se spune ca exista egalitate in lume. Nu-i adevarat, de exemplul prunul meu, care nu e un copil, are peste 15 ani, nu face nici o pruna de circa 10 ani. Ori face greva, ori a iesit la pensie, evident cu pensie speciala, ca-l ingrijesc ca pe nevasta, ca doar, doar. Dar el face numai mizerie, frunze cazute, viermi, paianjeni. O fi ruda cu generalul ala american, General Sherman Tree, ca nici ala nu face prune si e mare. Si cind te gindesti ca prunul ar putea fi o sursa de tuica, imi vine sa-l tai.
In schimb dragutii de meri nu se lasa. Produc, produc, peste 100kg, anul asta. Ca nu stiu ce sa mai fac cu merele. Maru mare e de soi Boskoop, un soi f apreciat de vaduve si colege de generatie, deoarece este acrisor si f bun la diabetici, sau la cei care tin dieta. Asta face sa fiu un musafir deosebit de binevenit in aceasta perioada. I se mai zice si marul de Craciun deoarece se coace f tirziu, ajunge chiar si-n noiembrie. Fiind atit de acru nu prea e ciugulit de pasari, in schimb nu prea e potrivit pt vegani, deoarece e plin de viermi, deosebit de grasi.
Se pastreaza f bine, pina in primavara, impachetat in pergament si bagat in lazi, la rece. Ii pregatim in multe feluri, am facut si otet de mere, cica si asta ar fi f sanatos, ca de la atita sanatate voi distruge sistemul de pensii.
Fiind acru nu prea merge la bauturi alcoolice, gen cidru, asa ca ramine pt placinta, sau Apfelmus.
Ia la mere, neamule!
luni, 4 octombrie 2021
Spania
V-am amenintat ca am fost in Spania si voi vorbi despre aceasta. De ce Spania? Spania a fost, pt mine, prima fereastra spre huzur, atunci cind am avut dreptul si ceva banisori se ies in lume, am mers in Spania. Poate ca si idioata de fosta diriginta, din liceu, profesoara de educatie socialista, a contribuit cumva. Ne plictisea cu poveti cum ca nu trebuie sa-ti faci castele in Spania. Nu am inteles niciodata de ce e rau sa-ti faci castele in Spania. E adevarat ca i-am urmat sfatul si nu mi-am construit nici un castel pe acolo, si nici in alta parte, dar orsicit, de ce nu ar trebui s-o fac, tot nu am inteles.
Am fost de multe ori in Spania, ma simteam f bine, ca acasa, mai ales ca imi permiteam sa arunc niste bani si ma bagam in chestii misto, nu, nu in hotele cinspe stele, nu mi-au placut niciodata, ci in case/vile cu piscina, cu gratar, pe malul marii.
In ultimii opt ani nu am mai fost pe acolo. Am descoperit alte locuri, m-am indragostit de Grecia, m-am saturat de Italia, Franta.
Dar, anul de pandemie 2020 mi-a dat lovitura, am simtit asa un dor de Spania, de mare, de valuri, de peste, ca nu m-am mai putut abtine. Spania, dupa parerea mea e o tinta sincera, nu te duce cu bilute colorate precum Franta, nu te ameteste cu vrajeala de doi bani, precum Italia...
Asta fu doar o introducere, voi reveni.... cu poze si cu alte chestii
duminică, 3 octombrie 2021
La struguri
Fusei in Spania. Ma pregateam sa scriu un reportaj de calatorie, asa cum stiu eu, cu poante, chestii emotionale, lucruri inteligente si culte. Dar am primit un mesaj din Romania, de la prieteni si mi s-a facut rusine. Adica eu ma plimb ca nesimtitu si ei muncesc de le ies ochii. Sunt la cules de prune, la cules de struguri, pentru mine, care vin la vara ca belferu si, nu numai ca ma indop, dar mai ma pun si pe critica.
Deci am schimbat tema. Azi voi vorbi, pe scurt despre Cochem, un mic orasel, nu departe de mine. Fusei acolo ca sa aduc un omagiu vitei de vie. Oraselul, aflat pe valea Moselului, e oarecum renumit prin vinurile produse. Pe mine nu ma dau peste cap, desi cele albe sunt acceptabile, cele rosii, mai putin. Tin sa-i asigur pe viticultorii romani ca nu trebuie sa se teama de concurenta din Germania, din observatiile mele strugurii nu sunt nici pe departe copti, probabil din cauza incalzirii globale ca anu asta caldura a fugit din Ge, odata cu marirea impozitului pe codoi. Apreciez ca recoltarea strugurilor se va face de Craciun. In alta ordine de idei, localitatea Cochem e f potrivita romanilor, peste tot se vorbeste romaneste, si multe restaurante au interpretat meniuurile in stil ardelean. P.S Va veni si jurnalul de calatorie Spania, desi ma gindeam sa bag si ceva despre alegerile din Ge. Mai vedem, cum voi avea inspiratie.
luni, 9 august 2021
O Germanie mai putin profunda
Intimplarea face sa fiu nevoit sa fac un salt de peste 2000km, in Germania, Würzburg, unde m-am aflat de curind. Se potriveste ca urmare a povestii noastre cu bautura, deoarece aceasta se vrea o zona viticola. Din start spun ca nu-mi plac vinurile nemtesti. Desigur ei se caznesc, incearca din rasputeri, dar pur si simplu nu e suficient soare. Si, ma rog, vinurile albe mai merg, da regele vinului e cel negru, pe care-l beau barbatii pt a fi femeile fericite. Giorgica, care a facut schimb de experienta cu nemtii, spunea ca acestia lasa doar o coarda pe bustean, cica pt a iesi calitate. Si mai au o schmekerie, la cap de rind pun trandafiri, cica trandafirii sunt sensibili si daca astia sa maneaza, in mod normal inainte de a se mana strugurii, e semn ca trebuiesc stropiti. Asa se pot economisi niste stropiri. (Se vede in fotografie)
Iata-i ca incearca sa scoata un vin rosu, Domina, o combinatie de Spätburgunder, cu Portughez albastru. Cica ar fi grozav. Stau in asteptare, vinului rosu ii trebuiesc citiva ani pina arata ce poate!
Würzburg imi trezeste si niste nostalgii, cind eram in cimpia muncii, am tinut la fortareata, care se vede in fotografie, un speach la o conferinta. Picant a fost ca Siemens fusese prins mituind niste functionari prin Orient si deci si noi palmasii trebuia sa dam dovada de cinste ireprosabila, asa ca nu aveam voie sa primim cadouri decit de max 20 de euroi. Asa ca organizatorii ne-au dat, celor care am tinut vorbe, cite un cos cu produse locale, dar unii venisera cu avionul, asa ca nu puteau sa ia cosurile, ca nu aveau bagaje de cala. Cu atit mai bine a fost pt mine, care eram cu masina, si am putut sa-i ajut pe ceilalti luindu-le cosurile.
joi, 5 august 2021
Romania profunda (VIII)
Dupa cum am promis, iata ca trebuie sa vorbim si despre bautura. Relatiile mele cu bautura sunt f strinse, unii mai catolici m-ar putea clasifica chiar in categoria betivi. Dar, totusi, nu am avut niciodata probleme acute din acest motiv, nu am condus niciodata baut, nu mi-am neglijat niciodata datoriile profesionale, sau de familie, din acest motiv. Nu mi-am batut nici nefasta, nici chiar cind trebuia. Fac parte dintre betivii care atunci cind ajung la apogeu devin f pupaciosi, romantici, iubitori. Cind beam cu nasu, chiar ni s-a reprosat ca suntem ca doua maimute, desigur in sens pozitiv.
Berea.
Ajuns in Germania am lucrat citiva ani ca proiectant de instalatii de imbuteliere, si aveam bere la discretie. Situatie cam perfida, deoarece eu nu ma omor de bere. Desigur, uneori mai beau si eu cite una, de ex, cind transpir la fotbal sau la sex, dar acum tot mai rar.
Taria
Da beau tarie, de toate felurile, dar sa nu fie dulci. Preferata mea e tuica, da aia de prune, si numai de prune, daca mai e tinuta si-n butoi de dud, vreo trei ani, pina devine galbuie, pai nu exista ceva mai bun. Nu trebuie sa fie tare, 40, sau chiar mai putin, e suficient, s-o beau la micul dejun, in loc de ceai. Din nefericire, in Romania, desi este tuica peste tot, f. rar gasesc ceva care sa corespunda gustului meu elevat. La multi romani prevaleaza cantitatea in detrimentul calitatii si gasesti “tuica” facuta din toate combinatiile posibile, din tot felul de fructe, din resturi, mai se pune si zahar, ca si cum ”tuica” ar fi un distilat din gunoi. Nu fratilor, tuica adevarata e regina bauturilor, trebuie respectata si iubita. Nu va bateti joc de tuica!
Vinul
Cu mai multi ani in urma fiul meu a facut practica la Airbus, la Toulouse. Era tinar student, single si vinatoarea de fete era la ordinea zilei. I-am ordonat sa gaseasca o mica frantuzoaica, draguta, care sa nu posede bogatii si case, ci doar o vie cu niste beciuri mari. Nu m-a ascultat, a gasit o romannca, e adevarat o fata f. buna, dar de la bloc. Mi s-a parut un mare egoism din partea lui, nu s-a gindit si la mine.
Vinul meu preferat e vinul negru, sec. In Romania gasesti peste tot vin, nerusinat de ieftin, 6, 7, 8 lei. Am fost si eu prin vii si am vazut cita munca e, sapat, legat, stropit, recoltat, zdrobit, butoaie, s.a.m.d, nu pot sa pricep cum poate sa fie atit de ieftin? Unde mai pui ca sunt si oameni de bine care fura. Prietenul meu povestea ca i-a fost furata sirma cu care era legata via, pt ca era un pic mai stralucitoare. Nu-si permite nici sa astepte sa se coaca strugurii pt ca riscul ca intr-o dimineata sa nu mai aiba ce sa culeaga e enorm.
Dar nici viticultorii nu au rabdare. Nu prea se pastreaza vin de la un an la altul. Se creeaza un spirit pedofil, vinul e baut crud. In vara vinul fierbe a doua oara, dar nu e lasat sa-si dezvolte aromele e consumat cu cruzime. E adevarat ca pastrarea, peste an, a vinului, inseamna butoaie suplimentare, care costa, inseamna spatii de depozitare, inseamna si riscul ca vinul sa se dea peste cap si sa ajunga otet. Si, la fel de adevarat e ca bautorii nu onoreaza financiar calitatea nou obtinuta.
Una peste alta, beau cu placere vinul oferit cu atita generozitate de dragutii mei prieteni!
Oricum, pe unde am fost am fost tratat regeste, multe multumiri.
Cum zicea Villon
De junghi să aivă parte și de lance,
De bâtă noduroasă și de spată,
De paloș zdravăn, de cârlig, de cange,
De ghiont cu ghioagă-n ghinturi fericată,
De suliță călită, de săgeată,
De furcă, de țapină, de baltag,
De furi pândind la coturi de drumeag
Să-i hăcuie, să-i jefuie de pungă,
Să-i spintece, în inimi să-I împungă.
La beregăți să-i sângere puțin;
În beciuri de Gheenă să ajungă,
Crâșmarii care toarnă apă-n vin !
De arc păgân, de iatagan, de prăștii,
Să aivă lotrii parte, și de bardă ;
Tu, creierii lor, trăsnet, să-I î mprăștii!...
Iar părul, elinescul foc li-l ardă;
În ștreang le-atârne hoitul, rug să-I piardă :
Mă rog la cer să piară de podagră,
Ori și mai bine, bată-i buba neagră ;
Scurma-i-ar țepi încinse-n măruntaie,
Și zece gâzi, de vii să mi-i jupoaie,
Să-i fiarbă în oloi la focul lin,
Sirepi să-i rupă, face-s-ar gunoaie,
Crâșmarii care toarnă apă-n vin !
Să-i prinză vijeliile pe uliți;
Le farme, balimezul, căpățâna;
Orbească-i ale fulgerelor suliți:
Zăvozii facă-i una, cu țărâna,
Le rupă beregata, șoldul, mâna;
Înghețe-i gerul bocnă, bată-i grindeni,
Și ploaia biciuiască-i pretutindeni;
Să n-aivă mantii, nici dulame groase;
Îi sfâșie-ascuțișe lungi de coase,
Și leșul prăvălit le fie-n Rhin;
Zdrobiți să fie de-op'zăci de baroase,
Crâșmarii care toarnă apă-n vin !
ÎNCHINARE:
Crăpa-le-ar Domnul, – Principe, – ficații
Și setea ogoi-le-ar cu venin,
Căci n-au păreche-n lume blestemații:
Crâșmarii care toarnă apă-n vin
luni, 2 august 2021
Romania profunda (VII)
Azi, cum am amenintat mai demult, vom vorbi despre mincare.
Imi place sa compar diferitele mentalitati ale popoarelor legate de acest frumos obicei. Nemtii, care sunt campioni mondiali in turism, atunci cind povestesc pe unde au fost incep cu ce au mincat pe acolo.
Sa vezi draga, pe Everest, la 6000 de metri era un gratar, care mergea cu putin oxigen, cu carnaciori de lama si cu sare de Himalaia. La Machu Pitchu, intr-o caverna, era un fel de brinza cu gindaci rosii, o bunatate. Am luat reteta si a incercat sa faca si sotia mea, a iesit grozav desi am avut gindaci negrii, nu rosii. In Maldive... In Romania ni s-a servit supa stricata, ii ziceau bors, era tare acra. Si o supa care mirosea urit de tot, era din Panzer, pe care noi il dam la ciine.
Romania e o tara atipica, in Romania genialitatea e f aproape de prostie, bunatatea de rautate, frumusetea de uritenie si tot asa si cu mincarea, mincarile gustoase sunt alaturi de porcarii. Romancele sunt bucatarese de clasa. Daca ati mincat vreodata ceva pregatit de Irina, o prietena, n-o stiti voi, veti intelege de ce se spune arta culinara. Chiar si barbatii sunt grataragii de clasa.
Cit de bine se maninca de casa, atit de prost se maninca la restaurantele pe marginea drumului. Si poti vorbi de noroc daca scapi intreg. Anul asta a lovit-o pe nevasta. Si-a dorit ciulama, ei nu ii iese niciodata. Era asa de sarata ca cred ca s-a terminat toata solnita de Himalaia. Pentru doua zile si-a schimbat numele din ciupita, (de tintari), in c----asa. Eu am mincat niste ciorba de fasole. O zeama f limpede in care am gasit cu greu si doua boabe de fasole. Am mai luat hamsii, erau atit de amare ca le-am luat cu noi si nici ciinii nu au vrut sa le manince.
Chiar la restaurant scump, Pescarus, in Herastrau, am mincat o ciorba de burta care rivaliza cu cea de fasole, la fel de limpede, dar fierbinte.
De piine am mai vorbit. Copil fiind mergeam la tara, la Ocnele Mari, unde un fel de ruda avea o brutarie. Nu pot sa spun ce mirosuri ieseau din piinea aburinda. Acum peste tot e doar un fel de guma de mestecat, uneori si extrem de dulce. Fie piinea cit de rea... dar de ce nu poate fi buna? Macar piinea!?
Si eu am talente. De ex. castravetii acriti, pun asa de mult suflet ca-mi ies extrem de acrii si de piperati. Ma pricep si la salata de rosii, le tai atit de frumos, cu ceapa, ardei, ulei. Merge si un pic de brinza.
Dar de fapt eu as minca toata vara doar rosii cu brinza. Rosiile, dar si galbenele sunt absolut exceptionale, am luat si acasa. Pe aici dai cu tunul si nu gasesti asa ceva.
Dar mincarea e fudulie, data viitoare vom vorbi de bauturi.
sâmbătă, 31 iulie 2021
Olanda vintoasa
Deoarece s-a produs o indiscretie legata de mica mea excursie la Marea Nordului, sunt nevoit sa amin postarea despre mincare, lucru care de altfel face bine la dieta.
Da, mi-era dor de mare, tare dor, asa ca am hotarit sa trag o fuga la Marea Nordului, nici nu e prea departe. Am mai fost prin zona si cam stiam la ce sa ma astept, dar daca marea ma chema, ce puteam sa fac?
Pt cine nu stie, acolo marea e altfel. In primul rind exista flux si reflux f puternic si malul e putin inclinat, astfel ca atunci cind marea e retrasa trebuie sa mergi chiar si un km ca sa ajungi la apa. Si mergi printr-un fel de namol, iti intra piciorul pin la genunchi. Trebuie sa porti si ceva in picioare deoarece in namol sunt ascunse niste scoici f ascutite.
In al doilea rind acolo bate vintul, de regula te ia pe sus, de aici vine Olandezul Zburator. Se poate studia procedeul de sablare. Nisipul e f fin si antrenat de vint iti subtieaza pielea, ca d-aia sunt aia asa de fini.
Dar, cum spuneam, marea ma chema, asa ca m-am incumetat, sa le arat olandezilor ce poate un dac. E adevarat ca eram singurul care s-a incumetat, asa ca am observat cum postul de salvamar a intrat in alerta rosie. Mai ales o olandeza cu tite mari se pregatea de respiratie gura la gura.
Dar nimic nu ma mai putea opri. Am mers, am mers, am mers si cindva am ajuns la apa. Erau valuri puternice. Am asteptat valul numarul 7, care e cel mai tare, si l-am despicat cu pieptu-mi vinjos. Nu am intrat bine si am simtit cum o mina uriasa ma lua si ma impingea in larg. Am inceput sa lupt, ma gindeam deja la olandeza cu tite mari, mi s-a parut ca a durat o vesnicie, dar am reusit sa inving cei 5 metri care ma desparteau de zona cu apa mica.
A fost frumos, ceea ce va doresc si voua.
Acum aici ploua, sunt 17 grade.
PS Persoana imbracata bine, din poza, nu e nevasta mea, e o prietena. Sotia e in spatele aparatului de fotografiat.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)