luni, 26 februarie 2024

Frumusetea limbii romane

 Frumusetea limbii romane.

Se spune ca farmecul unei limbi poate fi apreciat mai degraba de "straini" decit de vorbitorii nativi.
De ex. nepoata-mea, nascuta in Germania, e tare surprinsa uneori de anumite expresii romanesti. Cind era mai mica se topea de ris cind auzea cuvintul "ciuciulete", esti plouat ciuciulete. Nu stiu etimologia, dar oricum e intr-adevar amuzant. Nepoata mai zicea ca "maritis", inseamna sarbatoarea marului, facea legatura intre "mar" si sarbatoare.
Zilele trecute am fost invitat intr-un forum romanesc FB despre "toaletarea" pomilor fructiferi. Trec peste problemele lingvistice, unii erau impotriva termenului de "toaletare", altii preferau "tuns", "taiat", "aranjat".
Am bagat si eu o poza cu un mar de al meu, batrin precum stapinul, dar extrem de harnic si productiv, anul asta mi-a produs peste 100 de kg de mere, ca mai am si acum, desi am dat cadou la toata clica, am facut otet, am facut dulceata si mai am o un congelator plin, pt placinta.
Baietii si fetele au fost f draguti ca mi-am dat multe sfaturi privind ingrijrea/taierea/tunderea/toaletarea acestuia. In mod sigur ar trebui sa fac ceva, dar nu stiu ce si cum. Contractarea unui specialist m-ar costa recolta pe citiva ani asa ca vom vedea, sa se descurce si singur.
Teribil de simpatice au fost insa citeva expresii, "urechiuse de soricel" si "buton alb sau roze". Alte expresii m-au depasit, de exemplu taierea "serpantelor" sau a serpantelor "lacome". Si cica trebuie stropit cu "piatra vinata", 300g/10l apa.
All reactions:
Stefan, Ionuț and 1 other

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentati