Zilele trecute am vorbit despre tuica. Acum e cazul sa vorbim despre vin. Ma gindesc, mai ales, la prietenii mei din Paunesti, nu-i stiti voi, care investesc in fiecare an enorm de multa munca pt a produce aceasta licoare sfinta. Sper ca vinul deja a fiert si acum a intrat in noua faza, ca vine Craciunul.
Problema e ca azi, 08
decembrie, intra in vigoare o noua lege europeana. Conform acesteia, vinarii
trebuie sa eticheteze sticlele si pe etichete sa treaca substantele care sunt
continute, precum si energia provocata de bautul unui paharel de vin.
Aditivele folosite
sunt impartite intre prezervative (habar nu aveam ca exista prezervative in
vin), stabilising Agents si Other (vezi lista de mai jos). Pe linga
mult-cunoscutele sulfite, dioxine, sorbate si lysozyme trebuie avuta mare
grije, mai ales, la acidul metatartaric si la Carboxymethylcellulose.
Parca vad reclame,
vind vin cu Carboxymethylcellulose!
Calculul energiei e un
pic mai complicat decit celebra scrisa de ala cu limba scoasa E=mc², dar totusi
sa fim fericiti ca nu sunt nici integrale, nici ridicari la mare putere si nici
paranteze mici si mari. (vezi poza) E vorba de numai citeva inmultiri si
adunari, pe care le poate rezolva orice vinar inainte de a gusta calitatea,
dimineata daca nu-l doare capul.
Dupa cum se vede apa
nu are ce cauta in vin conform poeziei scrise de fonfanitul ala betiv:
Ori și mai bine,
bată-i buba neagră;
Scurma-i-ar țepi
încinse-n măruntaie,
Și zece gâzi, de vii
să mi-i jupoaie,
Să-i fiarbă în oloi la
focul lin,
Sirepi să-i rupă,
face-s-ar gunoaie,
Crâșmarii care toarnă
apă-n vin!
Hai noroc!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
comentati