marți, 1 august 2023

Imn

 Kristin Rose-Möhring, o nemtoaica adevarata, mare stab in ministerul familiei si tineretului vroia sa sa schimbe textul imnului german.

Einigkeit und Recht und Freiheit
für das deutsche Vaterland!
Danach lasst uns alle streben
brüderlich mit Herz und Hand!
Cica Vaterland nu e suficient de neutru. Ar trebui Heimatland. Si nu poti sa spui „frateste” “brüderlich”, ci si „suroreste”. Fara gluma.
Mi-am facut multe griji si m-am uitat si la imnul romanesc si m-am ingrozit. Este plin de multe chestii sexiste, exemple:
- Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte... primul vers e absolut imposibil. Adica de ce doar romanul sa se destepte, romanca de ce nu? Sau ea o deja desteapta si face cafeaua.
- “În care te-adânciră barbarii de tirani!”. Asta e chiar tare, adica ce numai barbatii sunt tirani, de ce nu se spune, barbarii si barbarele de tirani si tirane?
- Da de asta ce spuneti “ Bătrâni, bărbaţi, juni, tineri“? Da batrinele ce fac, de ce barbati si nu si muieri, de ce juni si nu si fecioare?
Mai sunt extrem de multe pasaje imposibile care ar trebui urgent corectate, ca stau si ma gindesc daca echipa nationala de fotbal al Romaniei ar participa la campionatul mondial cum ar putea fetele sa cinte asa ceva: “Priviţi, măreţe umbre, Mihai, Ştefan, Corvine”. Nu s-a gasit oare nici o femeie, nici o Elena, in istoria Romaniei, care sa fie si ele umbre marete?
Dar nu numai imnul, ci, daca ma uit in jur, si multe alte expresii incetatenite sunt complet gresite. Cuvintul Patrie, vine de la Pater, de ce sa nu se numeasca Patrie si Mamaie, sau de ce se spune limba materna, poasa sa spuna si limba paterna, ca doar de unde invata copii sa injure.
Mai groasa e in religie. Tatal nostru e un exemplu brutal, ar trebui sa se spuna Cetateanul nostru. Nu mai spun ca Iisus era barbat, cum vine asta, de ce nu s-a crucificat nici o femeie?
May be an image of game fowl
Like
Comment
Share

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentati