joi, 6 iulie 2023

Pensie speciala

 

Azi vorbim de pensiile speciale in Germania. Cine primeste aceste pensii? In primul rind in Ge exista termenul de “Beamte”, functionar de stat. Nu orice “bugetar”, cum spun romanii, e automat functionar de stat. De regula judecatorii intra si ei in categoria Beamte. Statistic cam o treime dintre bugetari sunt functionari de stat. Tendinta e reducerea nr acestora. Pe vremuri orice profesor, angajat la caile ferate, postas, militar etc. era “Beamte”. In total sunt 1.734.700, din care 750.000 profesori, 250.000 politisti, plus militari, (200.000) etc.

Numarul total de bugetari e de cca. 5 milioane, in 2021. Raportat la nr total al populatiei active inseamna cca 13%. Cei mai multi bugetari sunt in tarile nordice, Danemarca, Suedia ajunge la 30%.

Functionarii de stat au o statut special, pe de o parte nu pot fi concediati, pe de alta parte nu au dreptul sa faca greve.

Salariul functionarilor de stat incepe cu 2328 si ajunge la 8078. E de mentionat ca acestia nu platesc asigurare de pensie, somaj si nici asigurare de sanatate, deci au mai mult netto din brutto decit marea masa a clasei muncitoare. De ex. la un salariu de 8078, un beamte ia in mina 6500, in timp ce un salariat normal la acelasi salariu brutto ia netto numai 5333.

Pensia acestora ajunge la max 70% din media ultimilor doi ani lucrati, dar numai daca au 40 de ani munciti. Deci pensia maxima, pe care ar obtine-o un judecator, dupa 40 de ani de munca, ar fi cca 5500€. Pensia medie e insa 3255€ brutto, din care se scade impozitul, asigurarea de boala etc.

Virsta de pensionare e asemanatoare cu cea generala, in jur de 65 de ani. La militari, virsta depinde de gradul si functia avuta, pt ofiteri superiori virsta e de 65 de ani. Un pilot de avion de lupta iese insa la 40 de ani.

Dar, exista si pensii si mai speciale, ale parlamentarilor, ministrilor etc., poate data viitoare.  

3 comentarii:

  1. Păi mi se pare că ăștia din Germania au mai multe privilegii ca bugetarii români

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate nu am reusit eu sa ma exprim, dar nu trebuie trasa o asemenea concluzie deoarece:
      1. Salariile bugetarilor (de fapt vorbeam de fapt de functionari de stat, care e altceva) in perioada activa, sunt mult mai mici decit cele din economia privata, la aceeasi calificare.
      2. In general persoanele ambitioase nu se omoara dupa posturi de "Beamte".

      Da, la pensie au ceva avantaje, dar, sa nu uitam, cei din economia privata au sanse ca pe linga pensia de stat sa obtina pensie de firma car euneori e f satioasa.

      Ștergere
  2. Paote voi scrie ceva despre sistemul de pensii in Ge pt militari, desi si militarii sunt considerati functionari se dtat "Beamte",

    RăspundețiȘtergere

comentati