marți, 6 iunie 2023

Romania pitoreasca

 Motto „Bun e vinul si gustos, cind il bei cu-n om frumos!“

Ma amagesc cu ideea ca venind doar odata la un an as vedea mai usor dezvoltarea Romaniei. Si da, cred ca Romania merge pe un drum ascendent, ca sa ma exprim cu limba de lemn.
Eu iubesc oamenii, tare-i iubesc, de aceea voi incepe cu ei.
De prietenii si rudele mele am vorbit, oameni minunati carora le multumesc odata in plus pt zilele petrecute impreuna.
Da, am impresia ca romanii, in general, se simt mai bine, o duc mai bine, sunt mai destinsi, mai senini. Multi au invatat ca cel mai frumos fel de a-ti arata dintii e sa zimbesti. Parca lumea nu mai e asa de incruntata, incrincenata. Personalul cu care am avut contact, cu exceptia celor de la aeroport, a invatat sa fie naturali, sa vorbeasca normal, chiar sa si glumeasca. Au gasit acel mod in care sa fie amabili, fara sa fie slugarnici. Am fost oprit chiar si de un politist, a fost f politicos, chiar amabil. Nu vreau sa-i uit pe soferii UBER, punctuali, politicosi, f ieftini, altfel decit taximetristii plini de ifose.
E drept ca si eu incerc sa fiu politicos. Nu tutuiesc niciodata chelnerii, chiar daca sunt f tineri. Incerc sa ma exprim cu “as dori” acel conditional de politete, sau conjuctiv, “wünschte, hätte“, cum spun nemtii, nu spun “eu vreau”.
Singurul regret ramas e, ca nu am reusit sa ma intilnesc cu toti cu care as fi vrut, imi cer scuze, sper ca data aviatoare.
Se construieste mult in Ro, uneori se construieste chiar frumos, chiar dupa gustul meu. Uneori ma intreb cine va locui in vilele enorme aparute peste noapte!?
Drumurile sunt bune, mult mai bune decit anul trecut. Circul cu placere pe sosele, e mai animat decit mersul plictisitor pe autostrada. Chiar comportarea in trafic a romanilor e mult mai normala, cu exceptiile respective. Romania detine inca titlul de cei mai multi morti pe mio locuitori din Europa (86). Nemtii chiar avertizeaza turistii. In Ge sunt doar 34, si se circula mult mai mult.
Chiar si asistenta medicala imi pare a fi mai buna. Cele citeva cazuri de probleme de sanatate a prietenilor au fost tratate cu multa atentie, fara ciubuc.
S-a scumpit f mult fata de anul trecut, dar parca e inca suportabil, lumea cumpara, circula, restaurantele sunt aproape pline. Apropos restaurante, e primul an in care nu am avut probleme digestive, nici eu nici sotia. Unde e salmonela d'antan? In Bucuresti cel mai bun restaurant ramine Herastrau, desi un pic scump, totusi merita. Apropos Herastrau, trebuie avuta multa grija sa nu fie transformat din parc intr-o zona a circiumilor. Cocosatul s-a renovat, nu-mi place cum e acum, si-a pierdut cocoasa. Ciudat obiceiul de a ti se da indicatii cit ar trebui sa fie ciubucul si sa-l puna pe chitanta de plata!
Bucurestiul e asa cum e, poate fi iubit, sau urit, nu exista nimic la mijloc. Multi il urasc, si totusi vin multi sa traiasca acolo unde se da ora exacta. E si amuzant, am vazut o Macelarie unde se vindeau bomboane. Regret ca nu am mers la teatru si nici la Muzee! Poate in toamna facem un Festival Enescu.
Mie mi se pare o dezvoltare schioapa, aminteste de Franta si Paris, unde se concentreaza f mult in Paris. In Germania dezvoltarea e, geografic vorbind, intinsa pe suprafata, multe zone au conditii de viata asemanatoare. Traficul in Bucuresti e catastrofal, dar nu vad nici o solutie. (Re)Introducerea tramvaiului in Aviatiei pare o treaba buna, daca ai rinichi sanatosi, ca altfel iti macina pietrele. Ma intreb insa daca e inteligent sa scoti din patrimoniul circulatiei suprafete atit de mari si sa le rezervi numai tramvaielor. Cred ca ar trebui permisa circulatia auto, cel putin a autobuzelor si taxiurilor, si pe sinele de tramvai.
Romania e frumoasa, tare frumoasa, inca are multe colturi neexplorate. Nu stiu daca un turism intensiv ar fi folositor, desigur s-ar cistiga ceva bani, dar natura!? Pot spune ca de abia acum am inceput s-o descopar cu adevarat, in tinerete nu aveam timp si dispozitie s-o simt, s-o miros. Acum, fiind departe, o simt mai aproape.
Am scris aceste rinduri pt mine, nu pt voi, am scris pt a-mi clarifica niste ginduri, mai ales ca in Ge consultatiile la psihiatru sunt scumpe si nu sunt suportate de casa de sanatate. Chiar daca am scris pt mine, m-as bucura daca v-ar fi placut si voua. Ciudat ca am primit putine injuraturi. Fiecare are cititorii pe care-i merita. Multumesc Zuckenberg!
Asta e ultima postare din seria Aventuri in Romania. Voi intra in vacanta, nu stiu cit timp. Ramin cu regretul casei cu cerdac 🙂
Sanatate la toata lumea!
Si un cintec sa cintam:
Fiincă ea, findcă ea, mai avea
Trufandale ş-altceva,
Multumesc pt atentie, Danke für Ihre Aufmerksamkeit, Thanks for your attention!
Like
Comment
Share

Un comentariu:

comentati