joi, 4 august 2022

O poveste cu turbine.

 O poveste cu turbine.

Azi voi spune o poveste cu turbine. Ioane, nu da drumu ba la turbina ca sunt in ea, Ioane nu da ba drumu la turbina, Ioane,,, tuuuuuu.

A fost odata o firma, Siemens care fabrica turbine. Lumea zicea ca sunt cele mai tari turbine din lume. Aveam citiva colegi care lucrau acolo, si chiar cineva, f. apropiat mie, a facut practica acolo. Era misto acolo, o atmosfera aproape prieteneasca, se cistigau multi bani, firma mergea excelent. De multe ori treceam pe linga ea, cu bicicleta, cind mergeam la turci sa cumpar vinete, si ma minunam cind vedeam parcarea plina chiar si simbata.

Dar, niste oameni de bine au zis, ia mai incetati ba cu turbinele, nu vedeti ca astea sunt ochiul dracului. Si parcarea pe linga care treceam devenea tot mai pustie. In toamna, cind sa fac zacusca, era absolut goala, citeva cladiri anexe erau ocupate de niste firme micute necunocute.

Intre timp, fostul nostru preten Putin a inceput cu scandalul. Panica, cine ne mai da noua gazele de toate zilele! Acum vreo doua luni Gazprom a zis ca-si revizuieste teava. Panica, nu s-a livrat nimic vreo doua saptamini. A inceput livrarea, dar numai cu 20%. S-a aflat ca o turbina, fabricata initial de Siemens, trebuie si ea sa fie revizuita. Asa ca a fost trimisa la Siemens in Canada deoarece Siemens de la noi, stiti, treaba cu zacusca.

Si-au facut canadienii siemensieni treaba dar nu au putut trimite turbina in Rusia deoarece Rusia e sub sanctiuni. Ce sa faca cu turbina? O perioada a disparut, si cindva a aparut chiar linga turcu cu vinete. A venit chiar si cancelaru Schulz s-o vada si tare s-a mai minunat.

Rusii spun ca nu pot livra gaze mai multe ca nu au turbina care impinge gazul, nemtii spun ca rusii ne santajeaza ca turbina e gata, si, minune, chiar are certificate de export si de calitate.

Eu nu pot spune nimic deoarece au inceput sa-mi creasca si mie vinete in gradina, dar turbina e tot acolo.

Si asta e doar inceputul, ca mai vin inca patru turbine la rind.


Un comentariu:

comentati