marți, 5 mai 2020

Jurnal de Corona XLVI


Constat că grupul s-a cam săturat să viziteze obiective încărcate de istorie, așa că vom trece gradual, repet gradual, către obiective mai relaxante. Azi avem în program fântânile Romei.

Ați văzut în aceste zile cișmele numite și “nasoni” datorită formei curbate a țevii prin care curge apa continuu. În Roma sunt peste 2500 de astfel de cișmele care devin providențiale în zilele toride. (NR la mine la mahala nu existau cismele, ca aveam put inca de doua mii de ani) Se spune că în trecut, mai întâi se făcea cișmeaua și apoi strada. (NR Acum intii se face strada si mai apoi se sparge) De asemenea la capătul unui apeduct se realiza o fântână monumentală.

Plecăm de la hotel seara, pentru a admira fântânile iluminate artistic. Ajungem în Piazza della Republica, o piață circulară unde în centru se află Fontana delle Naiadi (nimfe) una din cele mai frumoase fântâni. În vecinătate se află Teatrul Operei din Roma. (NR Ma uit pe fereastra s-o vad pe Violeta, sau pe Carmen, poate se schimba) De aici ajungem relativ repede la intersecția străzilor Via delle quatro fontane, cu Via del Quirinale, unde vedem patru fântâni amplasate în nișe create în colțurile palatelor aflate în intersecții. Întrăm apoi în Piazza del Quirinale, unde se află Fontana Dei Dioscuri si palatul reședință a președintelui republicii. Fântâna este de fapt un grup arhitectonic ce cuprinde fântâna propriu zisă luată din termele lui Constantin, un grup statuar cu Castor și Polux (îmblânzitori de cai) si un obelisc luat din mausoleul lui Augusto. Trecem la cea mai frumoasă fântână, Fontana di Trevi realizată după un proiect a lui Bernini. În mijlocul fântânii se află zeul Neptun într-un car de luptă în formă de scoică, tras de doi căluți de mare. Fântâna e luminată de o puzderie de proiectoare LED. Mulțime de turiști, totuși “fetele noastre” se strecoară pentru a ajunge aproape de fântână. Își fac ritualul de a arunca peste umăr o monedă în apă. Se asigură astfel ca vor reveni la Roma. Se pare că funcționează...  

Mergem apoi in Piazza Navona, piață dreptunghiulară, construită în locul unde a fost o arenă de competiții a lui Domițian. În mijlocul pieții se află Fontana dei Quatro Fiumi, proiectată tot de Bernini. În fântâna se află un grup statuar ce reprezintă patru fluvii: Nilul, Dunărea, Gange si Rio de la Plata, iar în mijloc un obelisc, egiptean desigur. În partea de nord a pieței vedem Fontana di Nettuno, Neptun înconjurat de nimfe, iar în partea de sud Fontana del Moro, un maur luptântându-se cu un delfin, iar pe margine 4 tritoni.Mă pregăteam să îi duc la o altă fântână dar grupul a dispărut în marea de turiști. De jur împrejurul pieței se înșiră magazine cu antichități si suveniruri, așa că plec să-i caut.

(NR sotiile au cumparat magneti din antichitate, asa de frumosi si asa de multi, ca tare mi-e teama ca se va deranja busola avionului de intoarcere si va mai trebui sa cumpar un frigider. Apropos, cind si cine a descoperit magnetii? Eu m-am asezat pe o piatra antica si ma uit la femei. Cel mai mult imi plac cele care se apleaca.)

4 comentarii:

  1. fac o mare concesie:
    renunt, cu inima indoliata, la brigitta, pentru o promisiune de o carte.
    uite, pt una de turism ai antrenament.
    dar eu ti-am propus mai demult si o istorie hazlie a aviatiei.
    oricare ar fi foarte best seller, ca sa zic asa si nu altfel.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. esti dragut, dar nu cred ca scapi de Brigitte, am vorbit deja cu ea, te asteapta!

      Ștergere
  2. De gustibus non est disputandum

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere

comentati