vineri, 11 noiembrie 2016

Ia cirnatul, ca-l ia altul!

Nemtii spun "alles hat ein Ende nur die Wurst hat zwei", totul are un sfirsit numai cirnatul are doua.

Si eu ca si-ntrega suflare elitara, intelectuala mondiala am fost socat de cistigarea de catre Trump a alegerilor americane. Si eu ca si-ntrega suflare..etc...etc.. sunt ingrijorat de catastrofele care se vor tine-n lant de acum incolo. Deja in Germania a aparut gripa aviara, Cohen a murit, ma astept sa vina marea foamete. Simtindu-ma raspunzator de fericirea familie mele, am trecut peste faptul ca sunt amenintat de colesterol, care a ajuns la 215, m-am hotarit sa fac ceva, nu pot sta cu mina-n sinul doamnei, trebuie sa actionez. M-am gindit sa fac un org. sa intru intr-o organizatie civila, ceva, sa scriu la gazeta de perete, dar mi-am dat seama ca asta nu ajuta la nimic, asa ca m-am hotarit, impreuna cu citiva prieteni, sa facem cirnati.



Operatia de fabricatie nu e simpla, in primul rind e nevoie de o pregatire corespunzatoare, un plan robust. M-am oferit sa fac niste folii in Power Point folosind si programul MS Project. Partenerii mei, oameni de treaba de altfel, s-au manifestat dusmanos vis-a vis de propunerile mele asa ca am pornit aleator la actiune.
Drept pregatire ne-am intilnit la un recital de vioara si pian unde am pus la punct detaliile, solistul fiind un consumator sustinut al cirnatilor.
Am reusit sa trecem peste anumite neintelegeri regionaliste, un fel de ideologii, plescoi, banat, oltenesti, taiat cu barda, vs tocat, etc. 

Miroasele au fost ales de sefu in unanimitate, dorintele exprese, mai mult sau mai putin usturoi, boia, coriandru, muscat, cimbru fiind inabusite din fase.
In ciuda greutatilor de inceput succesul a fost extrem de rapid.
In imaginea de mai sus se vede o treime din productie.


Conform proceselor tehnologice aprobate a urmat si urmeaza, aeratul sub streasina, daca nu-i maninca vulpile, si afumatul cu rumegus de fag sau stejar, nu mai stiu precis. 
Va urma combinatia cu varza acra si muraturi de casa din gradina proprie, totul stropit cu tuica galbna si vinisor singeriu.

Parca nici cu Trump asta nu e chiar asa de rau!

17 comentarii:

  1. Ce masina de tocat low-tech ati folosit :) Ati adus-o in bagajul de cala la avion ?
    Pentru tocat, macelarii adevarati folosesc barda (toporul) - carnea e tocata mai "grosier" si ramane mai multa zeama inauntru

    Sper ca in procesul tehnologic ati intepat carnatzul din loc in loc cu o unealta numita ac (Stecknadel, sau Injektionsnadel sau ceva similar) sa aiba loc aerul si umezeala sa iasa cand e carnatzul la afumat - si doar ati uitat sa descrieti operatia :)

    Rumegusul "traditional" e de fag - puteti incerca si prun sau mar :)
    Mi-ati facut pofta, o sa incerc si eu sa produc ceva asemanator

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. am avut si o masina de ticat hight tech dar era mult prea rapida si nu faceam fata cu tinutul matului si invirtirea lui pt. a forma cirnatul de lungime standard europeana.
      2. problema taiatului cu barda a fost adinc dezbatuta, dar votul secret a dus la tocatul electric, cu masina, desi s-a incercat sa se formeze ceva mai grosier.
      3. Si gauritul a fost tematizat, s-a spus insa ca se pierde zeama din el, si deci a ramas fara gauri. Eventual se pot executa la parajire, sau la gratar, dar unii spun ca e bine sa fie facuti la foc mic pt. a ramine zemosi.

      Da, m-am mai uitat odata pe eticheta de rumegus, e Buche, deci fag.
      P.S Trebuie sa mentionez ca am fost doar mina de lucru, nu am experienta in doemniu, ultima data cind am facut cirnati a fost in Ro acum peste 30 de ani. Atunci am cuparat cu un prten un porc de contrabanda si l-am preparat noi cum ne-am priceput. E drept ca multe saptamini nu am gustat carne de porc atit de great ani s-a facut de la atita slanina vazuta.

      Ștergere
    2. aaa
      Pai nu ati descris domnu injiner linia tehnologica folosita
      Credeam ca ati folosit o scula speciala gen asta de aici
      https://www.teleshoponline.ro/aparat-de-facut-carnati-din-aluminiu-1-5-l?___store=teleshoponline&utm_source=shopmania&utm_medium=cpc&utm_campaign=direct_link

      si dumneavoastra de fapt, ati facut carnatii cu un dispozitiv atasat la masina de tocat manuala

      Vedeti ca nu e completa documentatia produsului ? Ar trebui sa o chemati pe Luminita sau cum o chema pe desenatoarea dumneavoastra de la iar93 sa va ajute :)

      Si totusi un pic trebuiau intzepatzi cu un ac fin - nu furculitza etc -
      Eu in locul dumneavoastra m-as duce acuma la ei unde or fi la afumat sa vad sa nu mucegaiasca

      Ștergere
    3. multumesc de informatii, aparatul de facut cirnati mi se pare fantastic, nu prea am priceput insa pe unde se baga carnea!?

      te rog sa nu insisti cu inteparea, nu am executat operatia si nici nu vreau sa ma gindesc la ipoteza ca ceva s-ar putea mucegai, ma deprima pur si simplu.

      P.S Se pare ca mai am multe lacune in prepararea cirnatilor, de altfel, cum spuneam, nu asta e specialitatea mea, celebritatea mea locala e legata de prepararea muraturilor... am prins mai multe pensionare la asternut cu acest miracol culinar.

      Ștergere
    4. Pai cum nu le cunoasteti, aparatele astea de injectat carnatzii ?
      Impreuna cu cutzitele de bucatarie facute din lama de banzic, topoarele forjate, osiile metalice cu rulmenti de care s-or fi gasit pentru carutze cu rotzi de cauciuc, mori cu ciocane cu motor de centrifuga de masina de spalat, erau printre produsele principale (chiar daca la modul "neoficial") al fabricilor din romania
      Poate ca oltenii de la avioane craiova or fi fost mai dibaci de atata si au gasit noi si neobisnuite moduri de utilizare in gospodarie a tablei de aluminiu :) dar in mod cert modele similare de masina de facut carnatzi a fost in productia curenta si la avioane craiova, si la aerostar, si la turbomecanica, si la romaero :)

      La capetele cilindrului sunt capace cu filet, se scoate capacul si iese pistonul cu mecanismul de impingere, pui carnea, bagi pistonul la loc in cilindru, pui matzul pe trunchiul de con de pe capacul de pe partea opusa a celui cu mecanismul de impins pistonul, faci carnatzii, gatesti carnatzii, mananci carnatzii.
      (pe vremea aceea preconditia era sa ai porcul inainte, asta era bottleneckul tehnologiei de fabricat carnatzi).

      cat despre muraturi si pensionare, eu am incercat sa le momesc cu orice altceva si nici macar una singura n-a picat :) Poate ne impartashitzi cum atzi facut sa incercam si aici

      Ștergere
    5. Era un banc cu o masina care semana cartofi, ii recolta, ii curata, ii felia, apoi ii prajea si finalul procesului era ca masina ii si manca.
      Bine ca v-ati oprit cu inovatia la linia tehnologica unde trebuie - adica aveti carnatzii afumatzi - si de mancat o sa ii mancatzi dumneaoastra.

      Aia cu muraturile si cum momesti pensionarele cu ele - va rog sa ne scrieti :)

      Ștergere
    6. adica de fiecare dat acind vrei sa-ncarci tunul de cirnati trebuie sa-l desurubezi/demontezi!? Nu mi se pare cea mai buna solutie. Voi incerca sa inventez ceva la tema, ceva care sa fie condus prin smartpfon!

      Ștergere
    7. Pai cam asa
      Oricum e o pauza in procesul tehnologic, desurubezi capacul, incarci tunul, torni un pahar de vin, iei o gura din pahar, insurubezi capacul, umpli carnatzul pana 1 e cremaliera la capat sau 2 s-a terminat umplutura de carnatzi sau 3 s-a terminat matzul sau 4 mai vrei un pahar de vin

      Nu trebuie desurubatul unui capac un capat de lume, daca nici de manufactura propriului tau carnatz nu stii sa te bucuri inseamna ca mai bine mergi la imbiss la kaufland si il iei de acolo gata prajit si il mananci in picioare acolo

      Dar nu ma divagatzi cu smartfonul
      Carnatzii astia - inteleg ca nu sunt afrodisiac pentru pensionare ? Nu intra peste tine cand faci un gratar in curte ?

      Daca nu, atunci dati-ne repede reteta de muraturi :) io unul sunt disperat deja :)

      Ștergere
    8. Asa-i, actiunea ia cirnatul e doar o actiune de socializare, au participat patru familii, unii chiar ma plingeau ca-n germania nu-ti deschide nimeni usa, ca esti izolat, bla, bla, bla. Iata ca pe undeva e pe dos, prietenii nostrii din Ro se pling ca sunt izolati, ca nu se mai vad unii cu altii.

      Nu stiu zau daca pot sa divulg retetele de muraturi, sunt cumva secrete de familie, perfectionate in generatii!

      Ștergere
    9. Secrete de familie - o saracie :)
      Cred ca vreti sa tineti pensionarele alea zglobii pentru dumneavoastra
      si pe noi ne aburitzi cu tabla de aluminiu si nituri si parafocurile de la motoare

      Ștergere
    10. se spune ca gaina batrina face ciorba buna...

      in soapta, nu voi adauga si treaba cu morcovul tinar.

      Ștergere
    11. pai nu suntem tineri ?
      Niciodata nu e prea tarziu pentru nimic
      Pana dam coltzul, avem o viatza care trebuie traita :)

      Hai scrieti articolul cu muraturile alea afrodisiace - sa incerc si eu la niste doamne din bucuresti, astea sunt mai triste in general ca nemtzoaicele - da cine stie - poate se razgandeste vreuna :)

      Ștergere
  2. bre, cu matale m´am incontrat pe la vasile&animaloo? eram pe rumilitary si am avut o epifanie. garcea( mi´i lene sa ma loggez, s´avem scuze)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cred ca cu mine, dar de ce-ntrebi?

      Ștergere
    2. doar de curiozitate, fara ganduri ascunse. din ce povesteai pe acolo te dadeai de 40+...
      repet: nu pe rumilitary. in fine, nu conteaza f tare, bafta la cirnati.
      garcea

      Ștergere
    3. m-ai facut curios cine e vasile si animalo, eu am vagabondat prin multe locuri, ma cam plictisesc sa stau intr-un loc, si-mi place enorm sa ma contrez!

      Ștergere
    4. utopia balcanica si animaloo. te am confundat clar cu un nene mai fraged care semneaza neamtzu si kongo.
      garcea

      Ștergere

comentati