vineri, 28 martie 2025

NGAD Wingman

 

4 Wingman

 

In Regulamentul pentru zbor al aviaţiei militare, din 24.01.2021. sunt definite formatiile de zbor functie de nr avioanelor:

a) celulă, pentru 2 aeronave;

b) patrulă, pentru 3-6 aeronave;

c) escadrilă, pentru 9-18 aeronave.

Dupa cum vedem cea mai mica formatie e celula, formata din doua avioane, desigur unul e seful si celalalt ajutorul. De ce doi? Pai se pot ajuta reciproc, pot urmari mai usor cerul. Cei doi pot zbura alaturat, sau la o oarecare distanta, la vedere, sau chiar la distante la care nu se pot vedea.

In nomenclatura vestica cel de al doilea pilot e denumit “Wingman”, sau chiar Loyal Wingman. Ce ar fi daca acest Wingman nu e om, ci o drona, adica un avion fara pilot, legat cumva ombilical de sefu? Pai se creeaza o celula cu doar un pilot. Wingmanul ar putea prelua rolul unui carator de apa, cum e la ciclism, sau chiar roluri de victima, importante in zone f periculoase. Un asemenea Wingman a fost prezentat de Airbus in vara, vezi poza.



Dar daca avem mai multe drone imprejur, care formeaza un fel de stol, precum berzele insotite de tintari?  Ajungem la patrule, escadrile. Aceste drone ar putea fi echipate diferit, pt misiuni si tinte diferite. Esential pt toata aceasta grupare ar fi comunicarea, care poate ar fi mai sigura si mai greu perturbata decit o comunicare prin intermediul solului, sau al satelitilor.

Iata ca ajungem la conceptul FCAS.

Este F 47 pregatit pt asa ceva? Nu stiu precis, dar tind sa cred ca da, pt. ca F 47 se pare ca e pregatit pt alte tipuri de misiuni decit F 35, mai ales ca se vrea un inlocuitor al lui F 22. Cred ca in caietul de sarcini sta “suprematia aeriana”, mult mai pregnant decit la F 35, avion destinat in principal loviturilor chirurgicale. Oricum le recomand cu caldura prietenilor americani sa se gindeasca in aceasta directie. In acest sens am putea specula variantele de inarmare. Probabil va avea ceva bagat in burta precum F35, dar si acrosaje pt misiuni specifice, pe care ar putea fi instalate tot ce-i mai bun in prezent inclusiv bomba atomica.

Sa nu uitam ca un avantaj deosebit al dronelor ar fi o manevrabilitate formidabila, acestea ne mai fiind limitate de factorii de sarcina de cca 8, suportabili de corpul omenesc si ar putea ajunge chiar pe la 20, insemnind curve, resurse extrem de strinse.

 

1.       Fabricatie

Nu vreau sa comentez diferitele supozitii privind eventuala coruptie, sau influenta politica in atribuirea contractului catre Boeing. Sigur ca Boeing are ceva probleme, mai ales de cind f multi romani din generatia mea au parasit firma, din motive de virsta (atentie, gluma!).

Dar sunt sigur ca vor reusi sa se descurce, de altfel problemele cheie ale programului nu sunt legate de avionul propriu-zis, ci mai mult de echipamente, materiale, respectiv motoare, cum am aratat, si cumputerele, senzorii respectivi.

Revenind la motoare, nu mi-e clar daca avionul ar fi si VTOL, sau nu, si daca motoarele vor avea tractiune vectoriala!? Tind sa cred ca nu.

 

O ultima mentiune legata de programul de livrare, cei cinci ani mi se par extrem de sportivi, asta ar putea insemna ca deja sunt siguri de anumite tehnologii, ca acestea au ajuns coapte pt aplicare in productia de serie, dar si ca ar exista o anumita presiune politica, militara!? O fi F 22 atit de nedorit, de ce se grabesc sa-l inlocuiasca, o fi F 35 atit de nereusit, ca stai sa te intrebi daca nu cumva e si o reactie canibalistica, de ce sa astepti F 35, 5-10 ani, cind te poti abona la ce e mai proaspat, F 47?

Ca vorba ardeleanului, de ce atita graba, o fi picatura chinezeasca!?

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentati