marți, 10 decembrie 2024

F 35 Forta destinului

 

Motto, din La forza del destino

PREZIOSILLA
Al suon del Tamburo,

al brio del corsiero,

al nugolo azzuro,

del bronzo guerrier;

dei campi al sussuro

s’esalta il pensier!

E bella e guerra!

Evviva la guerra!

Eviva! 

Frumos e razboiul, traiasca razboiul, ura! 

Toata lumea se pregateste de razboi, si desigur ne-ntrebam cu ce luptam, nu cred ca Tamburo e suficient. Multi se bucura enorm ca Romania a cumparat F 35, 35 de bucati, cu 6,5 miliarde dolarei, care vor veni prin 2031.

Sunt aceste 35 de avioane optimul pt Romania? Intreb si eu si intreaba si prietenul meu Elon Musk. El e chiar mai badaran, zice "Meanwhile, some idiots are still building manned fighter jets like the F-35". Cam ciudat pt un american, chiar daca e sudafrican (corectat), prieten cu prietenul meu Trump, deoarece americanii cistiga averi cu F 35. Desi dezvoltarea acestuia a costat o avere, acum totusi cred ca-si scot banii. Au fost comandate peste 3500 de bucati, in peste 30 de tari. Pai daca toata lumea buna cumpara asa ceva putea sa lipseasca Romania? 

Eu am neglijat sa candidez pt presedentia Romaniei, acum ma gindesc sa-ncerc ca min apararii! 

F 35 e, fara indoiala, cel mai tare avion al tuturor timpurilor, dar, intreb, e optim pt Romania? Sau cum ar zice Musk, nu ar fi mai bine ca banutii strinsi cu grija sa fie investiti si-n asa numitele drone, care de fapt sunt tot niste avioane, doar ca nu au piloti la bord.

Sigur ca F 35 a fost dezvoltat pt nevoiele americane, sunt sigur ca un asemenea caiet de sarcini nu ar fi fost niciodata aprobat de cei 1500 de generali romani.  

Performante:

Nu grozave, intr-un dogfight ar putea avea probleme chiar si impotriva unui Mig 15, dar marele lui avantaj e ca MIGUL nu l-ar vedea, sau cind l-ar vedea ar fi prea tirziu. Da, F 35 e stealth adica nu e vazut de radare, zice lumea. Drept urmare se poate strecura ca o pisica pina-n gura dusmanului si sa-i traga una peste bot.

Dar, in viata totul costa, nemtii spun ca ar costa 74000 euroi/ora/zbor, altii zic ca ar fi doar 40000, desigur depinde de misiune si de salariile personalului. Dar, din nou dar, in versiunea asta de spion James Bond ar putea cara doar vreo 1800 kg, munitie, cam cit cara dragutu de IAR 93. Intrebarea e daca e rentabil sa trimiti un asemenea avion care costa atitia bani sa vineze vrabii? Nu cred! Sigur ca are si acrosaje, poate cara peste 8000 de kg, dar in acesta configuratie isi pierde tot sarmul de invizibilitate, devine f vizibil.

Nu mai spun ca nici viteza lui nu-i prea, prea, de abia poate 1,6 Mach, pt citeva minute, ca nu-i supercruise, acesta fiind un termen care se aplica avioanelor care pot merge in supersonic peste 20 de minute. 

Si totusi nu strica citeva F 35, pt acele tinte f valoroase, f periculoase, dar in nici un caz pt a vina tancuri. Deci un numar minim ar fi absolut necesar, ma gindesc la cca. 20 (inclusiv) rezerve. S-ar economisi citeva miliarde care ar putea fi bagate in drone. Care drone? Va spun dupa ce ma alegeti!

4 comentarii:

  1. Tot va frec la cap cu TU95. Asta nu poate cara un F35?

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesant opinie, cu atat mai mult cu cat vine din partea unui specialist. Cu respect, as avea totusi cateva comentarii:
    1) Mentionati in articol, de doua ori, 35 ca fiind numarul de aparate F35 achizitionate de Romania. Din cate stiu, Romania a comandat in prima faza 32 de aparate, cu optiunea pentru inca 16 (deci 32, nu 35).
    2) Posibil sa gresesc, dar din cate stiu termenul de supercruise se refera la posibilitatea de a zbura la viteze supersonice fara a folosi post-combustia (si da, F35 nu este capabil de supercruise).
    3) Ce avion ati vedea in completarea lui F35, daca ar fi sa ne axama pe un numar mai mic de acest fel de aparate (sa zicem 18-20 F35, plus dronele de care ziceti, plus mai ce?) Sau considerati suficienta varianta F35 plus drone?

    Multumesc,
    Mihai

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Multumesc de corecturi, eu am gasit pe undeva 35, si pe altundeva 32. Nu cred insa ca e relevant pt idee.
      2. Da, supercruise e legat de postcombustie, dar consecinta importanta e ca prin asta nu ar putea sa zboare prea mult timp in supersonic.
      3. Da, momentan ar f bune citeva F 35, completate cu drone specifice, insa, in viitor, imi imaginez o strategie gen FCASul european. Un conducator avion, acompaniat de drone de mai multe categorii.

      Ștergere

comentati