miercuri, 31 iulie 2024

Hainburg an der Donau

 

Cod galben de avertisment. Expeditia se apropie de sfirsit si deci si povestile mele. Mai sunt doar doua-trei episoade, deci trebuie neaparat sa va luati timp sa le gustati proaspete. Puteti lua concediu medical, fara plata, sau sa cititi pe sest la toaleta.

Deci parasim cu inima grea Oradea. Tragic e ca parasim nu numai Oradea, ci chiar Romania. Facem o ultima escapada la piata din Oradea.

Plina ochi, tirgoveti, taranci aprige de tolanit in capita, barbati zdraveni cu mustata, batrineii vulturi plesuvi, domni fini cu lap top si ochelari de soare, tot felu de lume. Vad si o cucoana pensata cu Vuitton. O fi aia de care mi-a povestit mesterul de la castel. La castel erau si niste mici ateliere mestesugaresti cu lucruri f frumoase. La pielarie stau la o sueta cu mesterul. Imi povesteste de o cucoana disperata care l-a rugat sa-i repare o geanta originala Vuitton. O face si o drege el cum a putut mai bine, da e socat de calitatea maistrului Vuitton, o fi fost un ucenic. Il mai intreb cum merge treaba si-mi zice ca atelierul i-a salvat casnicia, ca stind tot timpul pe acolo nu are timp sa se certe cu consoarta.

Cumpar din piata patru verzi mari. Anticipez un pic, le-am murat la soare, in Ge, cu sare din Cimpina, au fost miere de albina, fantastic de bune. Verzele nemtesti sunt din tabla de caroserie. Mai cumpar niste rosii, asa si asa, porumbi de pus la fiert, excelenti, brinza sibiana din Oradea, excelenta, dar prea putina. As fi fost gata sa cumpar toata piata, dar cerberul deja isi pierduse rabdarea.

O luam spre vest, nimic noi pe frontul de vest. Platesc nesimtita vignetta ungureasca, aproape 20 de euroi, doar pt tranzit. Trec vijelios, nu opresc nici sa fac pipi, nu vreau sa le mai platesc nimic.

Ajungem in Austria, la casa lui Haydn. Acesta a fost, cum zicem noi fotbalistii, centrul atacant in tripleta de aur, Haydn, Mozart, Beethoven. Le-a fost celor doi atit mentor, muza, profesor. E vorba de localitatea Hainburg an der Donau, unde a trait Haydn, citiva ani de la virsta de 6 ani si de fapt s-a format.

Hainburg e pe Dunare, cum ii spune si numele, la vreo 30 km de Bratislava. O mica statiune plina de istorie, peste tot sunt cetati, se pare ca s-au cam macelarit pe acolo. Azi e f pasnica, e un rai al biciclistilor, tot malul Dunarii e presarat cu piste pt ciclisti. Ne cazam la o fosta manastire, transformata in hotel, Alte Kloster. Interesant, dar nimerim o seara caniculara, hotelul nu are clima, receptionistu a fost parasit de nevasta ca tare bosumflat este. Colac peste pupaza mai e si plin de tintari, asa ca ne scurtam plimbarea de seara. Poate ma voi intoarce cindva in zona inarmat cu bicicleta. Nu mai avem chef de excursii, deja cazanul cu evenimente e plin, nu mai prea putem inghiti lucruri noi. Nici prea multe poze nu am facut.





 

2 comentarii:

  1. Mai tineti minte de Gheba, culegera de probleme de mate? Un prieten mi-a trimis linkul asta. M-am gandit ca va trezi ceva amintiri:

    https://adevarul.ro/amp/stiri-interne/educatie/portret-grigore-gheba-matematicianul-care-ne-a-1660946.html

    RăspundețiȘtergere

comentati