Cind merg intr-o noua localitate, pe linga oameni, mie-mi plac pietele. Pietele sunt sufletul unei localitati, sunt trist sa vad ca pe aici acestea dispar, e ca si cum localitatea si-ar pierde identitatea, e un fel de sterilizare. Mi se pare cumva nepotrivita denumirea unor locuri drept “piata”, Piata Romana, Piata Rosie, acolo unde nu gasesti nici patrunjel macar. Cum voi analiza mai departe, pietele sunt centre de comunicare. La Campina, prietenul meu imi arata pe cineva si-mi spune ca se intilneste des cu el in piata si ca stau de vorba. Merg si eu, dar constat ca respectivul era surdo-mut.
Am facut, la piata din
Campina, si ceva cumparaturi, pe linga multdoritele rosii, am cumparat pt
acasa, cinci kile de sare. Da, ati auzit bine, 5 kg de sare. Civilizatia
occidentala ma obliga sa fiu sanatos si nu mai gasesti sare fara iod, fapt care
mi-a stricat renumele de cel mai bun producator de muraturi. Castravetii mei
murati, cindva celebri, au ajuns sa se inmoaie in asa hal, incit sunt victima a
tot felul de glume neprincipiale pe tema.
Am mai cumparat o
roata de bicicleta de 28”, care mi se furase, si inca niste scule de gradina.
Deoarece stirile primite din Germania privind gradina mea erau dezastroase am
vrut sa mai cumpar si niste plicuri de fasole pt cultivat. O duamna mi-a cerut
40 de lei pt un plic cu citeva boabe, dar am gasit la un chiosc alaturat cu 8
lei.
Dar, cea mai
fascinanta petit marche am intilnit undeva in France profonde, intr-un petit
village la vreo 200 km vest de Paris, unde incepe Loire, sau se termina si unde
la fiecare colt de strada e un chateau, la doar citiva km de trogloditi. Nu am mai fost acolo de mult, dar am un prieten francez get beget, din Titan.
Piata se manifesta dimanche, dar e mai mult decit piata, e un centru de
comunicare cum s-ar spune azi. E locul in care poti cumpara pommes de Terre
sinceri, plini de pamint, de la paysanne cu unghiile pline de terre, rosii
stilcite, dar care miros si au gust de rosii. Mortal e insa fromajul, care-i
bate pe sibieni. De Gaulle spunea ca e imposibil de guvernat o natiune care are
peste 250 de soiuri de brinzeturi. La remorca de brinza se formeaza coada, de
fapt nu e coada clasica, ci un fel de forum de comunicare, m mai spus de vreo
trei ori. Toata lumea vorbeste,
inclusiv prietenul meu francez, cu toata lumea. Ajungem in fata si prietenul
meu recomanda vinzatoarei, care seamana cu Jeanne d’Arc, daca si-ar fi ras
mustata. Ii spune ca eu sunt allemand, lucru care trece ca un fior prin coada.
Un allemand, un allemand! Imi aduc aminte de viteaza resistance francaise, de
debarcare, de Normandie, sau de Dunkerque, nici nu suntem departe, ma astept la
un couteau dans le dos. Ma uit la citoyens, unii aveau virsta participantiilor
la resistance, ma astept la Aux armes, citoyens. Coada se transforma in cercle,
in jurul meu, Jeanne imi ofera sa gust niste brinzeturi, sub privirile curioase
ale asistentei, c`est merveilleux, zic eu in cea mai neaosa langue francais,
inclusiv cu apostrof si cu doi de ll. De altfel eu sunt ririit (graseiat)
natural, fapt care-mi ofera un mare farmec. Cea mai mare
greseala cind vorbesti frantuzeste e sa scapi cuvinte englezesti. Francezii sunt convinsi ca toti nemtii sunt f
bogati, asa ca-mi umple sacosa cu tot ce avea prin camion. Totu se termina
intr-o atmosfera de sarbatoare, cred ca am intarit masiv Europa Unita, imi pun
in valoare si ultimele cunostinte de langue francais, pe linga merci si au
revoir, a bientot, Je t'aime, A la Guerre comme à l'Amour, sunt gata sa cint Frère
Jacques si chiar si Sur le pont d'Avignon, desi asta se afla mult mai la sud.
Si am plecat din nou
in excursii. Tinta de data asta, comuna Brebu.
Dar despre asta vom povesti miine.
Incercati sare cosher ca aia e fara iod si mai e si sfintita de Dom Rabi
RăspundețiȘtergere