duminică, 2 iulie 2023

Despre bani

 

E de mare prost gust sa vorbesti despre bani, si despre sex, banii e bine sa-i ai si sexul sa-l practici, dar nu sa vorbesti.

Si totusi, mai ales ca pensionar trebuie sa-ti faci niste socoteli, sau mai bine zis, sa-ti fi facut cindva. Peste tot in lume pensiile sunt f mici. Chiar si in fosta bogata Germanie, pensia medie e de 1152 de euroi. Cu banii astia nu poti decit sa mori, cit mai repede si fara dureri. Desi nici inmormintariile nu sunt prea ieftine. Daca nu ai casa si mai locuiesti, sau vrei sa locuiesti, prin München, Hamburg, nu ai sanse decit pe strazi, dar si acolo cele mai bune locuri sunt ocupate. Poate ca mai bine mergi in Romania.

Dar, desigur, f multi pensionari au pus cite ceva deoparte, sau au alte venituri, din chirii, de ex. sau din bursa, dobinzi, mici afaceri. Ei, acestia trebuie sa-si faca niste socoteli! Ce e mai rentabil, o casa, adica ai blocat o suma destul de mare de bani, pt care primesti o chirie simbolica la care mai platesti si impozit, reparatii? Deci nu poti pleca in Maldive, nu poti, nu poti servi icre negre, nu poti nici macar sa cumperi viagra, pt ca banii sunt blocati. Si cind te duci, cui ii ramin? Mostenitorilor? Din fericire, in medie, eventualii mostenitori, copii, nepoti, rude, au conditii materiale bune si f bune, oricum mai bune decit le aveai tu pe vremuri, deci nu merita sa te sacrifici. Mai se induce si un sentiment nasol in care ai impresia ca mostenitorii asteapta sa te duci, sa intre in posesia rivnitei mosteniri. Un comic neamt-olandez, Rudi Carell, spunea ca si-ar dori ca la disparitia lui contul din banca sa fie zero, adica sa consume tot ce a strins. Nu a reusit, era prea bogat.

Cindva a trebuit sa raspund la intrebarea de cum vreau sa primesc pensia de firma. Aveam obtiunea sa iau totii banii deodata, sa-i las sa se-ntinda pe mai multi ani, sau chiar pina la moarte. Cea din urma optiune imi oferea o suma lunara destul de mica, dar daca as trai f multi ani ar merita. Sa iau banii pachet, nici asta nu era optim, deoarece ar fi trebuit sa platesc impozit la intreaga suma, care s-ar fi adunat si cu pensia de stat. Pe aici fiind totul progresiv as fi ajuns sa platesc peste 20%. Deci am fost nevoit sa-mi pun intrebarea cit traiesc.

Ei bine aici se fac cele mai multe greseli. In medie pensionarii nemti traiesc mai mult decit presupun. De ex. speranta de viata la nastere la barbati, in Ge e de 78 de ani, deci maninca (78-65) 13 ani pensie. (Stiu acum s-a schimbat, se va ajunge la 67, chiar eu am iesit la pensie la 65 si cinci luni). Cu alte cuvinte iti faci socotelile respective pt 13 ani. Necazul e ca in realitate cine a ajuns la 65 de ani traieste inca 18 ani, deci ramin 5 ani neacoperiti. Cinci ani in care s-au dus economiile, s-au dus micile afaceri, s-au dus dobinzile. Cinci ani in care esti sarac, sarac.

Desigur saracia lucie iti face moartea mai usoara.

In Romania e mult mai usor, deoarece speranta medie de viata la nastere, in 2021, a fost de doar 72,9 ani. Deci eu ar fi trebuit sa fiu mort. Pt. mine e si mai greu sa socotesc deoarece nu stiu cita parte din mine e romaneasca. Ciudat, toata lumea tipa ca bosorogii fara dinti sunt vinovati de victoriile in alegeri ale comunistilor, dar daca faci socoteala e ca ei sunt tot mai putini.

Ca d-aia va spun, programati-va sa traiti mult, daca muriti mai devreme, nu-i bai, se vor bucura si mostenitorii de cite ceva, dar sa nu fie prea mult.  

Si atit cit va e dat sa traiti, sunteti obligati sa fiti fericiti!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentati