miercuri, 24 mai 2023

Iasi (3)

 Plini de emotii, cocosati de istorie, plecam hai-hiu prin oras, desigur un hai hui adaptat mediei de virsta a grupului, de peste 70 de ani.

Ajungem in zona facultatilor de medicina. Peste tot sunt spitale de diferite specialitati, parca incepe sa ma intepe ceva in sale, sau parca respir mai greu. Tare bolnavi sunt iesenii! Din fericire aportul de calorii, hidrocarbonate, vitamine a fost relativ redus asa ca detinem inca o mobilitate suficienta.
Incercam sa luam o inghetata la coada calului statuii lui Stefan Cel Mare calare, dar fara succes, prea aglomerat.
De mult nu am mai vazut asa de multi tineri laolalta. Tineri frumosi, anormal de normali, multi graiesc pe straineste.
Dar sa-i dam cuvintul unui membru al grupului:
MĂRTURIILE UNUIA DINTRE PARTICIPANȚI
Deși sunt moldovean, spre rușinea mea am ajuns bătrân și mare lucru nu știam despre Iași. O scuză aș avea pentru că sunt născut undeva în sudul Moldovei, destul de departe de Iași. Acum am mai descoperit una. Până la Ștefan cel Mare, Valahia avea hotarul pe râul Trotuș, dar Ștefan descoperind că vrâncenii au un grai moldovenesc a mutat hotarul pe Milcov.
Multe lucruri le aflăm acum după 89.
De exemplu, în timpul pregătirii unirii principatelor a existat un puternic grup de antiunioniști la Iași, grup din care făcea parte și Ion Creangă. Antiunioniștii ieșeni prevedeau că orașul lor va pierde cu timpul din punct de vedere cultural și economic în favoarea Bucureștiului.
Poate că din acest motiv, imediat după unire domnitorul înființează prima universitate din Romania, universitate care îi va purta numele.
Pe parcursul expeditiei se va observa ca moldoveanul nostru capata trasaturi asemanatoare cocosilor din ograda lui, ne amintim..., entuziasmul sau la adresa Iesului luind proportii astronomice.
Suntem ghidati telefonic de alt prieten moldovean, aflat in Germania. Avem marele noroc sa reusim sa intram la Teatrul National. Seamana izbitor cu Opera din Viena, in miniatura, pe care am avut bucuria s-o vizitam. De altfel a fost construita de arhitecti vienezi. Moldoveanu nostru pretinde că în momentul unirii Iașul avea cinci piane, iar Bucureștiul unul, si vezi Doamne, asa se explica suprematia culturala, muzicala. Mos Ion Roata cinta la pian Hora unirii. Teatrul e si opera, m-a uimit fosa orchestrei, extrem de mica, cred ca de abia incape un quartet.
Ajungem la Trei Ierarhi. Biserica "Trisfetitelor" a fost ridicată de către voievodul Vasile Lupu, între anii 1637 -1639, ca necropola domnească. Asta m-a impresionat enorm, cum oare au reusit sa construiasca in doar doi ani? Cum au luat aprobarile de constructie, mediu, instalare apa, canalizare etc? Acum se afla intr-o stare indecent de buna, mie-mi plac monumentele care au patina vremii, precum femeile mature.
O luam spre Palatul Culturii. Il vedem de departe, totusi prea multa cultura nu mai pot inghiti. Asa ca ramine departe. O decizie f buna deoarece ambitiosul nostru moldovean, care tinea mortis sa-l viziteze, observa ca acesta era deja inchis. Normal, asa e la moldoveni, se scoala tirziu si se culca devreme. Salutam din mers si Casa Dosoftei. Am avut noroc sa vedem Palatul Culturii de departe, in spatele lui se mai aflau un numar de muzee tentante pt unii.
Consultam pasometrul si observam ca deja am ajuns la recorduri mondiale. Vom mai avea de a face cu pasi pierduti.
Ne indreptam catre pensiune, dornici de a ne arunca in pat, mai ales ca noi nu mincam seara.
Dar si miine e o zi, o zi extrem de plina, avem in program ditamai Copoul si-nca multe altele.
Like

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentati