marți, 20 decembrie 2022

Vin colindatorii

 Vin colindatorii

Unul dintre frumoasele obiceiuri de Craciun, respectiv sarbatori de iarna, e colindul, “primiti cu steaua”.
Obiceiul se bazeaza pe povestea celor trei Crai de la Rasarit care au fost conduși de steaua pe care o văzuseră la Răsărit, stea ce a mers înaintea lor până s-a oprit deasupra locului unde se născuse pruncul Iisus. Se pare ca aceasta poveste nu se afla in Biblie, ci in alte “publicatii”. Oricum oamenii de stiinta, adica noi, astrofizicienii, s-au apucat sa cerceteze ce ar fi putut sa fie aceasta stea!
S-au lansat urmatoarele supozitii:
Astronomii au incercat sa gaseasca evenimentul astronomic care sa dovedeasca steaua de la Betlehem:
1. Cometa Halley (12–11 î.Hr.), sau
2. conjuncție majoră a lui Jupiter și Saturn în constelația Pești (7 î.Hr.), Aceasta e sustinuta chiar si de prietenul nostru Kepler.
3. constelație complexă a Soarelui, Jupiter, Venus și a Lunii în constelația Berbec (6 î.Hr.),
4. altă cometă, sau nova necunoscută (5 sau 4 î.Hr.) sau
5. două conjuncții diferite ale lui Venus (Luceafarul) și Jupiter (3–2 î.Hr.).
Pe aici colindatorii vin pe 6 ianuarie, cind e ziua celor Trei Regi, cei trei Crai sunt numiti pe aici cei trei regi, Melchior, Baltazar și Gaspar. Se pare ca moastele celor trei Regi se afla la domul din Köln. Au fost aduse prin anul 1100. De obicei vin copiii imbracati ca niste regi. Unul din ei trebuie sa fie negru, si se da cu crema pe fata. In ultimii ani acest obicei e considerat cumva rasist. Inca nu e clar daca e bine sau rau. Eu oricum ii dau si negrului daruri. Dar se aduna bani pt cei nevoiasi. In 2017 s-au adunat peste 48 de milioane. Nici politicienii nu pierd prilejul sa se arata. Cintaretii se duc chiar si la pesedintele tarii.
Copiii cinta ceva, sau doar spun citeva cuvinte si lipesc, sau scriu cu creta pe tocul usii ca au fost pe aici. C+M+B, "Christus mansionem benedicat“, adica Cristos binecuvinteaza aceasta casa. E un semn ca tot anul vei fi binecuvintat si mai e un semn ca-n aceasta casa locuieste un crestin. Vezi poza.
Dar steaua ca simbol e folosita si de comunisti!? Am cautat pe net diferite explicatii ale acestui simbol comunist dar nu m-am lamurit cu nimic. Unii spun ca ar fi in cinci colturi ca ar simboliza cinci continente, ma uimeste cultura comunistilor. Altii spun ca e rosie, ca e singele curs, nu stiu care singe. Chiar, de ce rosu e simbol comunist?
Cum au ajuns comunistii la "stea" nu am priceput!
Joi voi veni cu intrebari!
No photo description available.




Un comentariu:

  1. Nimeni nu stie nimic precis, e f periculos sa pui intrebari privind data nasterii lui Isus, risti sa desfintezi Craciunul. :)

    RăspundețiȘtergere

comentati