duminică, 6 decembrie 2020

Miorita

Miorita Pe-un picior de plai, Pe-o gură de rai, Iată vin în cale, Se cobor la vale Trei turme de miei Cu trei ciobănei Unu-i moldovean Unu-i ungurean Și unu-i vrâncean. Iar cel ungurean, Și cu cel vrâncean, Mări se vorbiră, Și se sfătuiră Pe l-apus de soare Ca să mi-l omoare Pe cel moldovan Că-i mai ortoman Ș-are oi mai multe, Mândre și cornute, Cu totii cunoastem aceasta frumoasa balada. Dar sfirsitul acesteia nu e corect. In realitate cei trei, moldoveanul (M), ungureanu (U) si vranceanul (V) s-au hotarit sa se dueleze cu pistolul, sau poate cu arcul, nu stiu precis. Reguli: - Fiecare va lua loc in coltul unui triunghi echilateral. - Se trage la sorti cine sa traga primul, al doilea si al treilea. - Se continua tragerea in aceeasi ordine pina doi dintre ei vor fi morti - Fiecare are voie sa traga in cine vrea el - Toti stiu ca moldoveanul are o precizie de 100%, ungureanul de 80%, iar vranceanu de numai 50%. Intrebarea e, cine are cele mai multe sanse de supravietuire. Un mic ajutor, stim cu totii ca moldoveanul a patit-o! Inca un ajutor, statul te vrea prost!

4 comentarii:

  1. Fara sa stau sa fac calculele pe foaie (desi cred ca o sa ma zgandare incertitudinea pana o sa o fac), bazat doar pe teoria jocului, as zice ca V are cele mai mari sanse, pentru ca primii doi tot timpul vor trage unul in celalalt, apoi V are 50% sanse sa castige. Paradoxal, V are cele mai mici sanse atunci cand are "norocul" maxim, adica trage primul in M si il elimina, pentru ca atunci mai are abia 20% sanse de castig.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna judecata... cica cea mai buna strategie aleasa de V ar fi sa traga primul foc in aer, chiar daca va fi aleasa sa traga prima.

      Ștergere
  2. gabitzu: naa, ce chestie, la asta chiar nu ma gandisem, desi, daca duceam calculul un pic mai departe, e evident. :-)

    RăspundețiȘtergere
  3. După căsătorie, viața mea a fost atât de grea, încât soțul meu a început să urmărească alte femei pentru că nu i-am dat un copil după ce am așteptat câțiva ani. Mi-am văzut căsnicia dispărând. Am făcut tot posibilul pentru a schimba situația, dar nimic nu a funcționat până l-am întâlnit pe Dr. DAWN, un vindecător spiritual. Dr DAWN mi-a salvat viața și căsnicia. acum am 3 copii. Sunt recunoscător Dr. DAWN și de aceea îmi las mărturia oricărei persoane care suferă de probleme conjugale și de fertilitate. E-mail de contact: dawnacuna314@gmail.com
    Whatsapp:+2349046229159

    RăspundețiȘtergere

comentati