miercuri, 14 noiembrie 2018

Herr G


Herr G mergea linistit cu bicicleta. Era o zi de toamna molcoma si destul de insorita. Nu mai era la prima tinerete dar totusi era ca bradul, doar cu niste crengi lasate. Venea de la dentist, se simtea usurat, tratamentul la dentist era, pt el, una din cele mai neplacute chestii. I se facuse un tratament de gingivita cu anestezie, anestezie care incepea sa-si piarda efectul si incepea sa-l doara. A ales un traseu nou, printr-un cartier de nesimtiti, cum spunea el, de vile elegante. Ii placea sa se uite la ele din mers si sa-si imagineze cum o fi sa traiesti in asa ceva.

Deodata vede doi tineri iesind dintr-o casa val virtej, erau mascati si sar intr-o masina. Din graba pierd o sacose cu ceva in ea. Isi da seama ca ceva nu e in regula, memoreaza nr. si marca masinii, si da telefon la politie. Ia sacosa si o baga in rucsacul pe care-l purta tot timpul pe spate. Nu prea-i vine sa intre in vila de unde iesisera tinerii, asa ca asteapta linistit politia, care vine f. repede. Povesteste pe scurt ce a vazut, politia intra in vila, unde gaseste, afla mai tirziu, o dama, cam bunicica, legata de un calorifer. I se iau datele si e rugat sa mearga linistit acasa.

Trec doua, trei zile, isi da seama ca intimplarea l-a cam dat peste cap. Dormea prost, avea cosmaruri, se facea ca tinerii il legau, il chinuiau. Vremea fusese cam proasta si nu mai mersese cu bicicleta. E sunat de politie si rugat sa vina sa dea declaratie. Isi pune-n spate nelipsitul rucsac si-l simte un pic prea greu. Pur si simplu uitase ca-n el se afla sacosa. Prudent sa nu-l vada nevasta, era satul de intrebarile ei eventuale, merge in pivnita sa-si ia bicicleta. Acolo inspecteaza continutul sacosei. Era plina cu bani, multi bani, nu vazuse niciodata atitia bani la un loc. Domnul G avea o situatie financiara destul de civilizata, dar banii erau la banca, fara sa fie bogat, nu avea totusi mari nevoi. Incearca sa-i numere, era ceva peste 100.000 de euroi. Pune sacosa intre rotile de iarna.

La politie da din nou o declaratie, de fapt repeta ce a mai spus.

Marea pasiune a domnului G erau sculele. Nu era prea indeminatic, dar era fascinat de masinile care gauresc, sudeaza, taie. Probabil ca venea din copilarie, tot timpul trebuia sa improvizeze cind mesterea ceva. Sau ca un barbat adevarat e definit prin marimea masinii de gaurit pe care o detine. Avea deja destul de multe, majoritatea cumparate de la talcioc, la mina a doua. De altfel nu ar fi meritat sa ia ceva nou si scump, oricum nu prea avea ce sa faca cu ele. De mult isi dorea un disc cu diamant, avea pe ambele fete diamante, dar de finete diferita si era gaurit astfel incit sa nu se incalzeasca. Ia din sacose 50 de euro si merge cu bicicleta la magazinul unde il vazuse. Profita de ocazie si mai da un tur pe acolo. Vede o masina de sudat absolut fascinanta, era chiar frumoasa, dar destul de scumpa, ajungea la citeva sute. Vinzatorul se prinde ca e fascinat de asa ceva, asa ca vine si-ncepe sa-i povesteasca ce grozava e masina. Desi domnul G avea o formatie tehnica, chiar proiectase componente sudate, cindva chiar incercase sa sudeze cu mina lui, totusi nu prea o avea cu sudura. Ce ar fi sa se apuce de sudat? Dar ce ar putea sa sudeze, nu are de fapt nimic de sudat? Il fascinau scinteile care ieseau, i se parea grozav ca doua piese sa devina una. Nu vrea sa plateasca cu cartea de credit, ar fi vazut sotia cit costa, o rezerva si vine a doua zi si o ia cu bani din sacose. Isi da seama ca un polizor cu doua pietre si cu reglare electronica e ceva extrem de necesar in orice gospodarie asa ca isi ia unul. Gaseste si o pompa cu care poate sa pritroceasca varza murata.

Domnul G era extrem de cinstit, niciodata nu facuse nimic care ar fi putut fi pus in categoria minciuna, inselaciune. De aceea il cam apasa treaba cu sacosa. Uneori ii era chiar frica sa fie prins, ar fi fost extrem de penibil, mai ales in fata copiilor lui pe care-i invatase tot timpul sa fie cinstiti, sau a prietenilor, care uneori chiar il ironizau pt cinstea lui. De mai multe ori incercase sa mearga la politie si sa o predea. Inca nu cheltuise mare lucru din ea.

Intr-o seara urmareste la TV o emisiune in care se prezinta cazuri de hotii, jafuri, excrocherii si se asteapta informatii de la populatie. E prezentat si cazul la care a fost martor. Se pare ca a fost o razbunare intre niste bande de mafioti. Se prezinta o lista cu bijuterii, cine a vazut pe undeva asa ceva e rugat sa sune la... Cica banii jefuiti au fost recuperati in totalitate...

Domnul G a inchiriat un atelier in apropiere, l-a utilat la cel mai inalt nivel. Are si un strung, freza mica cu comanda numerica, ploter in 3D. Cu sudura nu prea merge, ii tremura un pic mina. Mai ales la table subtiri, le cam gaureste, uneori i se lipeste electrodul de piese, a sudat chiar fara masca, i s-au inrosit ochii ingrozitor, doctorita oftamoloaga, o prietena de familie, a tras un semnal de alarma. Nici aluminium nu e usor de sudat, a probat pe bicicleta si s-a crapat cadrul. Dar discul cu diamant e absolut exceptional, il foloseste zilnic, ascute cutitele, daltile, foarfecele, masina de taiat iarba. Si e de nedistrus, i-ar place sa mai cumpere unu.

4 comentarii:

  1. Să ia diamantele de pe discul ăla, le vinde și așa a spălat banii ăia....
    Pe urmă poate sa facă și un atelier de tâmplărie ..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Discul poate fi utilizat si ca brose... f practic, cind vrei sa ascuti ceva scoti brosa si faci treaba.

      Ștergere
  2. deja și eu mă simt mai bine că sau recuperat banii în totalitate, ătia ai lui sunt din statul paralel

    RăspundețiȘtergere

comentati