joi, 2 august 2018

Batrinul si avioanele

Ma intorceam cu avionul din Bucuresti in Germania. Zburam cu un low cost care pretindea sa platesti suplimentar pt. a sta alaturi de nefasta. M-am gindit ca o pot elibera pe duamna sotie de prezenta mea cele doua ore cit dureaza zborul, asa ca am stat separat, eu obtinind un loc "C", adica la culoar, desi prefer sa stau la fereastra. Linga mine statea un mos, cam de virsta mea, care dupa vorba, dupa port si mai ales dupa miinile batatorite, miini care nu prea mai exista in lumea de azi a domnilor, era pur si simplu un taran. La fereastra statea un pusti de cinci-sase ani, la virsta "de ce-urilor". Era vizibil emotionat de, probabil, primul lui zbor. Punea intrebarile ca o mitraliera. Mosul incerca sa-i raspunda molcom cu dulcele accent moldovenesc. Mosul vorbea ca un inginer, cu multe dezacorduri.
La punerea in miscare a avionului a inceput sa-i explice pustiului ce se intimpla, cum e impins avionul cu un tractor, cum se indreapta pe bretea spre pista. La decolare cind s-au pus motoarele in plin pustiul a inceput sa chiuie. Fiecare faza a zborului era comentata de mos cu multa competenta folosind termeni tehnici, flaps, spoiler, eleron, profundor, tren de aterizare etc. Cind a ajuns avionul la inaltime, era si cam noros, pustiul si-a pierdut interesul si a adormit un pic.
Am profitat sa intru in vorba cu mosu si sa-l laud de cunostintele lui in ale aviatiei. Mi-a spus ca el e de la tara, unde a trait toata viata si ca acum il duce pe un nepot la taica-su in Germania. Dar intotdeauna l-a interesat aviatia, mai ales iarna urmareste emisiunile tehnice la TV. Nu m-am putut abtine si am mentionat ca si eu am lucrat in aviatie. Dracu m-a pus, mosu a inceput sa ma bombardeze cu intrebari, se vedea cu cine seamana pustiul, despre amanunte tehnice pe care nu le intelesese. Am intrat in detalii legate de motoare cu simplu si dublu flux, despre stabilitatea naturala si artificiala, despre fly by wire, APU, pilot automat, ILS, diagrama de manevra si rafala etc. Imi statea pe limba sa-i spun ca am scris o carte cu aceste subiecte si i-as fi daruit un exemplar, dar nu aveam niciunul la mine.
La un moment dat se pornesc niste turbulente puternice, pustiul se trezeste un pic speriat, dar mosul il linisteste mintenas si-ncepe sa-i explice f. competent, tocmai ce invatase privind mecanica zborului. Pe pusti il amuza leganatul avionului si se indispune un pic atunci cind acesta inceteaza.

Nefasta a avut mai mult noroc, a stat linga un tigan-tigan, care recunostea ca e tigan si i-a povestit ca el are rude in toata lumea, fusese cu doua luni in urma in Irlanda unde nu i-a placut, oamenii sunt reci, la Milano, a fost mai frumos. Era f. spalat, mirosea decent. Cind a venit stewardeza cu caruciorul a comandat din belsug si vazind ca nefasta nu comanda nimic a insistat s-o invite macar la o cafea.

8 comentarii:

 1. stimabile prieten,
  nu sunt de acord cu parerea ca inginerii vorbesc cu dezacorduri.
  cu dezacorduri vorbesc ministrii de la invatamant , prim ministrii, si alti secretari de stat si altii cu functii inalta.
  in rest, bine ai revenit.

  RăspundețiȘtergere
 2. Asta mi-aduce aminte de un banc din studentie conform caruia asemanarea dintre un caine si un inginer consta in aceea ca, atat cainele cat si inginerul au ochi inteligenti dar, nici unul nici celalalt, nu se pot exprima...!!! Oare...!?! Oricum, ca banc era haios...! Intr-adevar, mult mai de actualitate ar fi o "adaptare politica" a bancului minus...inginerul (care a fost inlocuit de ministrul/ministrii in cauza) si...minus cainele (ca doar n-o sa jignim bietul animal comparandu-l cu jigodiile din guvern).

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sunt om batrin si... intelept, as spune, desi ma intereseaza problemele cetatii nu-mi pierd vremea cu politicienii si ce vrea ei, indiferent ca vorbesc agramat sau corect.

   Ștergere
 3. sau cum zicea cineva, viata-i prea scurta sa bem vin prost si sa-i ascultam pe politicieni.

  RăspundețiȘtergere
 4. batrane intelept
  daca imi permiti, aici faci o mica eroare.
  nu poti spune ca nu te intereseaza ce fac politicienii, pentru ca ei conduc destinele cetatii.
  si cum si tu faci parte din membrii cetatii, trebuie sa vezi si sa sti ce fac cei care te conduc.
  altfel esti un membru al turmei, nu un cetatean.
  inca nu s-a inventat sistemul ala de conducere a societatii perfect, fara prosti, hoti, curve , agramati si toate celelante epitete ale guvernantilor din, dau un exemplu la nimereala, romania.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. politicienii nu conduc nici un destin.. in nici un caz pe al meu, doar se dau mari.

   Ștergere
 5. bro
  au zburat ma americanii aia cu plagiatura lu IAR 80 ala ?
  ca trecu anu de cand se laudau cu ea...

  RăspundețiȘtergere