sâmbătă, 5 august 2017

IAR 80, calcul de rezistenta

Proiectul IAR 80 a fost condus de ing. Ion Grosu. Acesta a ajuns mai tirziu profesor la sectia de Aviatie din Fac. de mecanica si a predat Calculul si constructia avionului. Eu nu l-am mai prins, deja plecase, l-am avut pe Petre Augustin.
A scris chiar o carte, carte care a fost pt. noi, studentii din acei ani un fel de biblie. Era extrem de greu sa procuri acea carte, cred ca biblioteca avea doar un exemplar si acela sifonat, rupt si incomplet.
Fiind un nostalgic am incercat sa cumpar de curind acea carte, fara succes.
Dar cineva mi-a trimis Calculul de rezistenta al avionului IAR 80, ma rog sunt doar citeva pagini si, din pacate, lipsesc desenele deci e destul de greu de inteles.

De mirare e cazul I de calcul cu un factor de sarcina de 13 (?). Si mai frumos e calculul grinzii cu zabrele cu diagrama Cremona! Oare mai stie cineva cum era calculul cu diagrama Cremona?
De asemenea ma uimeste acuratetea masinii de scris, sunt scrise chiar si literele grecesti sigma σ, chiar si indicii, nu reusesc sa inteleg, mai ales ca-mi amintesc ce catastrofa era prin anii 70-80 sa scrii un raport de calcul, textul era scris la masina iar formulele si literele grecesti erau completate de mina. Se pare ca nu ne-am desteptat prea mult.

update: de altfel imi propun sa traim o experienta unica, sa fim cit mai multi martorii renasterii pasarei Phoenix. De aceea sa-ncepem cu inceputul... cum se proiecteaza un avion😵

4 comentarii:

  1. Citeva ginduri.. in cariera mea de peste 43 de ani am participat la f. multe proiecte, uneori ca simplu proiectant, spre batrinete ca sef de proiect. Sunt proiecte care, dupa scinteia initiala, uneori sufera o nastere cu dureri, dar cindva isi iau soarta in propriile miini, practic seful de proiect nu mai are nimic de zis, proiectul capata propria dinamica, se duce singur.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua,
    referitor la cartea lui I.Grosu...nu am un original dar daca vreti va pun la dispozitie o versiune scanata... doar sa-mi dati adresa de email.
    Adresa mea: arthur.nicolae@gmail.com

    Toate cele bune,
    Arthur

    RăspundețiȘtergere
  3. daca mai este valabila oferta adresa mea de mail este ; octaviangheorghe @ yahoo.com VA MULTUMESC

    RăspundețiȘtergere

comentati