Un text scris de un fost coleg, nici macar nu stiu de cine, dar ar fi putut fi scris chiar de mine.
Autor: un martor onest
PREAMBUL
Întâmplările
care fac obiectul acestei modeste scrieri sunt reale, iar protagoniştii ei, inclusiv
subsemnatul, pot depune mărturie şi la HAGA că lucrurile s-au petrecut
întocmai.
În primăvara
anului de graţie 1989, nimic nu prevestea marea zăpăceală din decembrie. Drept
urmare, românii paşnici îşi vedeau conştiincios de treburi cu sârguinţă, fără
nici un rost şi lipsiţi de speranţa că se va schimba ceva. În aceeaşi notă, un
grup de tineri cercetători de provincie pregăteau împătimiţi o prezenţă, care
se va dovedi memorabilă, la o manifestare de prestigiu în capitală (unde încă se
mai putea cumpăra salam şi unt), în care să-şi prezinte rezultatele trudei lor entuziaste
pe tărâmul cercetării.
Hotărârea şi
determinarea lor s-au amplificat şi au atins cote maxime în neuitata zi a
deplasării (controversată de mulţi rău voitori). Conform obiceiurilor vremii, o
delegaţie adevărată nu se putea face decât cu trenul (pentru o înţelegere mai
bună a istoriei se poate dezvălui, fără a pierde din universalitate, că
întâmplările nescrise până acum şi-au găsit împlinirea pe ruta
Craiova-Bucureşti-via- Roşiori). Aşa se face că, înainte de trezirea soarelui,
la ora cinci trecute fix, patru vajnicii
cercetători din care unul, mai presus decât ceilalţi ca funcţie, erau deja
îmbarcaţi în tren (bine înţeles la clasa a-II-a)
într-un compartiment cu un iz de mucegai care nu putea ştirbi cu nimic
dorinţa de afirmare a tinerilor (urma ca un al cincilea protagonist să se
alăture nucleului pe drum, în halta Caracăl).
Cred că ar fi o lipsă de neiertat dacă nu aş preciza din start raportul
dintre eroii acţiunii. Deşi erau toţi
animaţi de spiritul curat al cercetării, de dorinţa de a descoperi lucruri noi,
acţiunea avea ca pilon central pe şeful de laborator, singurul care avea de
susţinut o comunicare nescrisă şi ţinută secret până la manifestarea sus
pomenită. Săltat conjunctural pe o treaptă superioară faţă de ceilalţi (erau
toţi cam din aceeaşi generaţie), şeful, care nu era cu nimic mai presus decât
ceilalţi ca pregătire şi realizări, îşi aroga cu blândeţe aerul de lider şi
manifesta o îngăduinţă superioară faţă de subordonaţi, frizând de multe ori
penibilul în relaţiile cu terţi. Mai mult, pentru o înţelegere profundă,
trebuie spus că şeful avea o energie
debordantă (stimulată de multe ori de aburii alcoolului înfrăţiţi cu o cafea
atât de tare încât ar fi trezit şi un cal toropit după o zi de cărăuşie)
orientată inconştient spre un sublim ridicol. Printre ceilalţi participanţi, se
detaşa un coleg provenit de pe plaiurile lui Creangă care avea un umor sănătos
pigmentat din belşug cu ingredientele lui Păstorel Teodoreanu şi pus nestăvilit
pe şotii chiar împotriva voinţei sale.
Acestea
fiind zise, să începem depănarea firului întâmplărilor cu cel mai deplin
respect faţă de adevăr.
PRIMA PARTE (Craiova-Caracăl)
În
scrâşnetul desfrânat al roţilor, trenul se puse în mişcare spre un destin
implacabil. Din start nu trebuie omis că în compartiment, pe lângă echipa deja
prezentată, se mai afla un personaj, misterios, semi adormit, supranumit
ulterior “gorjanul “ şi care va
avea un rol memorabil în istorioara
noastră. Nu a trecut nici un minut de la plecare când, deodată, pe culoarul
întunecat apare, distins şi maiestos dar degajând blândeţe, nimeni altul decât
“rinocerul “ (poreclă acceptată cu bunăvoinţă, provenită de la faptul că ne
relatase detaliat în nenumărate rânduri
conţinutul unei conserve de rinocer şi că vorbea graseiat de la natură) un bun
coleg al nostru, mai în vârstă, tehnician redutabil, înzestrat cu dragoste de
natură şi cu harul facerii a tot felul de licori spirtoase din fructele
binecuvântate ale pădurii, daruri pe care ni le împărtăşea părinteşte şi nouă.
Se ducea fericit la nunta unui frate de-al său la Braşov şi purta o nelipsită
geantă jerpelită din piele din care întotdeauna răsăreau surprize din cele mai
plăcute. Privirile noastre s-au întrepătruns: el ne-a privit cu bucuria
revederii iar noi am scrutat curioşi geanta-i proverbială. După un schimb de
saluturi pline de curtoazie, “rinocerul “ a descuiat hâtru servieta, ne-a
privit plin de dragoste cu ochii săi de un albastru profund şi a scos cu grijă
o binecuvântată sticlă de un kil în care se lăfăia o licoare arămie plină de
promisiuni (era un coniac de casă făcut după o reţetă numai de el ştiută şi
neîmpărtăşită nimănui). Fără alte cuvinte, ne-a predat protocolar sticla şi
ne-a urat drum bun şi succes, pierzându-se rapid şi misterios în mulţimea care
ticsea nedefinit culoarul. Hotărâţi să avem o zi plină de realizări şi cunoscând
că ziua bună se cunoaşte de dimineaţă, am primit necondiţionat stimulentul perceput
unanim ca o pronie cerească. Între noi nu existau reţineri închipuite şi fiind
la vârsta tinereţii, desigur cu toţii sănătoşi tun, am început meticulos
ritualul sănătos de a plimba cu demnitate sticla de la unul la altul,
minunându-ne fără invidie de meşteşugul “rinocerului“ şi nereuşind a ghici câte
grade are licoarea (nici nu ne-a interesat prea tare atâta timp cât aluneca pe
gât fără efort). În mod firesc,
discuţiile s-au animat în limitele celei mai depline decenţe prilejuind
schimburi memorabile de elevate şi valoroase idei ştiinţifice şi filozofice în
care se detaşa evident, şeful. Totul se petrecea în prezenţa, deocamdată
impasibilă, a “gorjanului “ care îşi
dezlipea încet pleopele făcând loc unor ochi imenşi albaştri, tâmpi, cu o
privire totuşi blajină de consistenţa celei a lui Ghiocel, modelul bovin atât
de iubit de marele nostru pictor Nicolae Grigorescu. Când am văzut sticla
goală, ne-am dat seama cu toţii
că am ajuns sănătoşi, cu voia lui Dumnezeu şi cu o bună dispoziţie plină de
promisiuni, în gara Caracal (Caracăl şi urbe de vază după localnici, comună
însemnată doar prin minunile de prostie după invidioşi). Trenul a zăbovit
suficient atât cât să urce şi colegul nostru, ultimul component al echipei
hărăzite succesului total.
A DOUA
PARTE (Caracăl-Roşiori)
Încă
neobosit, trenul s-a urnit din loc şi nu după mult timp, în uşa
compartimentului şi-a făcut apariţia cercetătorul din Caracăl (denumirea dată
de localnici este mai potrivită). Nu mare ne-a fost surprinderea când am
constatat cu toţii că acesta nu era singur. Îl însoţea o sacoşă fără prea multă
personalitate ca formă, dar plină de semnificaţii în conţinut: două sticle
brumate în care se lăfăia maiestos binecuvântatul zaibăr, tezaur oltenesc. Nu a
fost nevoie de cuvinte, ne-am înţeles din priviri şi am purces imediat la
desfundatul primei sticle pe care am început să o plimbăm pe la fiecare după
ritualul deja consacrat. În acest context, unii dintre noi mai temători au
început să amestece băutura cu minuscule pacheţele de mâncare pregătite
minuţios de acasă. Şeful s-a ţinut tare în faţa acestei ispite şi s-a ferit
hotărât conform sfintei învăţături din bătrâni : mâncarea e fudulie, băutura-i temelie. În acest context, şeful
nostru, fire populară şi deschisă la un dialog onest, a început un dialog
ad-hoc cu cel care nu făcea parte din echipa noastră. În puţine cuvinte spuse
din suflet am aflat că partenerul nostru de călătorie era din Gorj (motiv
pentru care, fireşte, l-am supranumit “gorjanul “ ca o entitate poziţionată
într-un spaţiu generos), este inginer minier şi ce este cel mai important, se
ducea în vizită la Naşu la Bucureşti (fără a ne mărturisi, cu bună ştiinţă,
scopul). După desfundatul celei de a doua sticle de zaibăr, şeful, ospitalier
din fire l-a îmbiat cu bună credinţă pe “gorjan“ să servească din vin, gest
care după degustare a primit cuvinte frumoase de apreciere spre satisfacţia
generală. “Gorjanul “ vizibil mulţumit
şi flatat dialoga preferenţial cu şeful care (din ce în ce mai ameţit) nu a omis
să repete de câteva sute de ori că noi ceilalţi eram subordonaţii lui. Din
păcate lucrurile bune au şi un sfârşit. Eram la jumătatea drumului dintre
Caracăl şi Roşiori când am constatat dezamăgiţi că vinul se terminase iar
vremurile odioase de atunci nu ne ofereau un vagon restaurant în care să ne
refacem forţele pe cale de epuizare, atât de necesare pentru manifestarea la
care urma să participăm . Speranţe nu mai aveam când, colegul moldovean, cu
isteţimea moştenită de pe malurile Bistriţei, a sesizat un schimb de priviri
temător între “gorjan “ şi geanta lui de pe poliţa de bagaje în care nu
era greu să bănuieşti existenţa a două bidoane nevinovate dar suspecte că ar
conţine zaibăr adevărat, motiv real şi suficient pentru o vizită la naşu.
Jucând hotărât pe cartea intuiţiei colegul nostru a elaborat şi pus în aplicare
o strategie diabolică, sprijinită de noi necondiţionat, care avea drept nobil
scop să bem vinul “gorjanului “. Cheia de boltă a planului malefic era punerea
la îndoială a calităţii vinului destinat ca plocon naşului (lucru cu care în
Oltenia nu se glumeşte). Dialogurile au căpătat accente paroxistice şi sunt
imposibil de redat. S-au spus vorbe grele, că vinul ar fi o poşircă, că
adevărul trebuie demonstrat, că nu îşi respectă naşul, ba chiar că în bidoane
ar fi apă. În faţa tirului încrucişat şi necruţător, “gorjanul “ a cedat psihic
şi în ovaţiile asistenţei s-a ridicat
hotărât şi a luat unul din bidone clamând : convingeţi-vă ! Convingerea, însemnând un bidon de trei litri
conţinând un zaibăr desăvârşit (ales cu grijă de “gorjan “ pentru naşu), s-a transformat rapid în certitudine pe măsură
ce bidonul se golea sub ochii mari şi trişti ai finului aţintiţi spre holograma
închipuită a naşului.
A TREIA PARTE (Roşiori- Bucureşti)
Prea ocupaţi cu lucrurile importante, oprirea
şi plecarea din Roşiori au trecut complet neobservate. În mod implacabil,
urmând cursul firesc al istoriei, bidonul s-a golit când încă mai era mult până
la Bucureşti. De data asta, lucrurile au devenit din ce în ce mai simple. Toţi
eram foarte bine dispuşi iar şeful nostru legase cu “gorjanul “ o prietenie
atât de trainică cum numai în astfel de împrejurări se poate realiza aşa ceva.
Treptat, pe măsură ce aburii alcoolului îi învăluia, prietenia lor s-a
transformat în frăţie sinceră cu încurajarea complice a celor rămaşi mai
lucizi. Pe acest fond, argumentul nostru că nu ne-am putut da seama de
calitatea vinului a fost împărtăşit cu îngăduinţă de “gorjan “ care a şi pus
imediat la bătaie al doilea bidon de vin, uitând cu desăvârşire că era plocon
pentru naşu. Cum ne apropiam de Bucureşti, golirea bidonului a fost o
formalitate şi aveam sentimentul că ne-am făcut treaba temeinic. Buna noastră
dispoziţie era un pic estompată de o realitate pe care am ignorat-o până la
intrarea în gara Bucureşti: şeful, reprezentantul nostru la sesiunea de
comunicări, şi “gorjanul “, noul nostru
prieten erau beţi “pulbere“ şi nu se mai puteau ţine pe piciore. Îmbrăţişaţi şi
cu ochii în lacrimi de fericire, nu se îndurau să se despartă. Emoţionat, “gorjanul “, îi înmânează un petic de hârtie
cu numărul său de telefon iar şeful, vizibil mişcat îl pupă, îi promite solemn
că vor menţine legătura după care mototoleşte solemn hârtia şi o aruncă pe jos
sub privirile “gorjanului “ care nu mai
înţelegea absolut nimic. Privind miraţi la ceas am realizat că în numai trei
ore de călătorie am trăit o experienţă densă pe care rareori o întâlneşti într-o viaţă.
A PATRA
PARTE ( Bucureşti)
După ce i-am ajutat pe cei doi protagonişti să
coboare cu greu pe peron, a fost imposibil să-i despărţim. S-au luat de braţ şi
se ţineau strâns ca pentru eternitate. Şeful nostru nu mai recunoştea ţinta
pentru care plecasem, iar “gorjanul “
uitase definitiv de naş. Sprijiniţi unul de altul, şi-au ales o ţintă comună
numai de ei ştiută. Văzându-i atât de fericiţi şi de detaşaţi de grijile
cotidiene, am luat hotărârea să mergem la institutul de destinaţie fără şeful
nostru, urmând ca la manifestarea programată să găsim o soluţie care să-i
acopere absenţa. Dacă despre “gorjan “ nu ştim nici până în ziua de astăzi dacă
a ajuns la naş sau nu, pe şeful nostru am rămas stupefiaţi să-l întâlnim pe
culoarele institutului de destinaţie. Explicaţia a fost că noi am venit cu
metroul iar el a luat un Taxi care a ajuns înaintea noastră. Deşi părea aproape
treaz, graţie unei cafele tari administrate de unul din prietenii de la
institut, faţa lui era galbenă ca turta de ceară, ochii îi sticleau dar şi mai
rău, atinsese un palier psihic care îl împingea inplacabil să îşi susţină
dizertaţia deşi era complet în afara
realităţii. În starea în care era, premizele unui spectacol ridicol erau
certitudini. Vizibil ruşinaţi de penibilul situaţiei care urma, am încercat
să-l determinăm să renunţe dar ne-am izbit de un zid de neclintit. Împăcaţi cu
soarta am ocupat timizi locurile în aula mare a institutului. Sesiunea a
început, iar colegul nostru a fost invitat să-şi susţină lucrarea printre
primii, întrucât era o cotă mare de interes pentru noutăţile din domeniul
nostru de cercetare. Pe fondul acestor aşteptări, şeful nostru, clătinându-se
vizibil, fără nici o foaie de hârtie în mână, a rostit câte fraze apoteotice:
titlul expunerii Probleme majore cu implicaţii minore şi viceversa sau în
varianta îmbunătăţită Probleme
minore cu implicaţii majore şi viceversa. După repetarea în nenumărate
rânduri cu obstinaţie a titlului în cele
două forme, cu diverse tonalităţi şi pauze oratorice, aproape prăbuşit, a emis
o aserţiune care a rămas celebră până în zilele noastre şi va dăinui peste
veacuri: Încercările în zbor, vrajă chioară. Vă închipuiţi reacţia
onorabilei asistenţe la asemenea aberaţii. Cu tot respectul pentru activitatea
noastră, cei de faţă l-au invitat mai puţin reverenţios să părăsească tribuna,
timp în care noi, colegii lui, solidari ne-am băgat sub masă doborâţi de
penibilul situaţiei. Cum a continuat
restul zilei nu mai are importanţă şi chiar am uitat, rămânând vie în memoria
noastră doar călătoria plină de suspans
şi de haz, ca o pagină modestă plină de învăţăminte din viaţa de cercetător.
Domnule, savuroasa postare, precum toate cu brandul 'neamtu tiganu'. Ma framanta insa berea Anzberger pe care o pomenesti. Google n-o cunoaste, zi-ne mai multe despre ea. De unde, cand, cum ?
RăspundețiȘtergerecea mai buna bere e tuica!
Ștergere