vineri, 7 mai 2010

Ziua cea mai lunga

La inceputu fiecarui an simt asa o neliniste. Ma apuca in ianuarie si tot creste, creste, nu stiu de unde vine. Cindva prin martie stiu, trebe s-o fac si anu asta, totusi parca inca nu ma simt pregatit, in definitiv nu-i asa de urgent, mai poate sa astepte. Asa mi se intimpla intotdeauna, cind am de facut ceva care nu-mi place, o tot amin, in speranta ca se va rezolva de la sine. Vorbesc cu nefasta, ce zici o facem simbata asta? Stii ca nu dureaza mult, eu sunt tare iute. Zice lasa ca te stiu eu pa tine esti un moscait, toata viata ai fost un moscait. Inainte o faceam cu o muiere de aici din vecinatate, da parca n-o facea asa de bine si ma chema de atitea ori.
Acum doua simbete ne-am hotarit, tot e vreme urita, stam in casa si o facem. M-am sculat de dimineata, am instalat programu, de data asta a mers la fix. Nefasta a desfacut masa mare de 12 persoane sa avem loc de-ntins. Am zis ca-ntro ora suntem gata.
Am deschis programu “Einkommensteuererklärung 2009“. Cind vad worba asta lunga ma apuca dracii. Ooops, Houston we have a problem, unde sunt datele de anu trecut? Caut in calculatoru alalalt, nu-s, in Laptop, le gasesc f. repede, dupa vro ora. Trebe intii sa citesc Einkommensteuergesetz din 2009, ca s-a cam schimbat, de fapt iese un video din program si-ncepe sa-mi explice ce si cum. Ai draq, camera de lucru nu se mai scoate din venit.
Incep sa bag date, 2009 n-a fost rau, in ciuda crizei, daca ma iau dupa brutto cistigat, mai bag si ce am cistigat pe linga salar, mici ciubucuri. Nefasta zice nu le mai baga si p-astea, ba le bag, daca ma prind o belesc.
Incepe dansu cu datele nefestii, ea e de capu ei, n-are sef, cit a cistigat, de la cine, cind, unde sunt chitantele, cit a cheltuit, asigurari, masina, partituri, pantofiori, pardon, astia nu prea se pun decit daca sunt de concert.
In coltu dreapta sus se da bilantu, e pe rosu, Scheisse trebe sa platesc vro 2000.
Cheltuieli: am cumparat computer nou, cerneala, hirtie, scanner, ecran, se scade din venit, am fost la expo de meserie, se scade, ziare de specialitate, reviste, transportu la munca nr. de km inmultiti cu 0.3 Euroi, inmultit cu 200 zile lucratoare pe an. Deja bilantu e pe verde, nu mult, da oricit mai bine sa primesc decit sa dau.
Cheltuieli doctori, medicamente, … se face de prinz, mi s-a facut foame, hai sa facem pauza.
Bag fiecare chitanta, bai frate am dat peste 1500 Euroi numa pa antinevralgice si pe Viagra. Bag si donatiile, Schwester Maria, aia care picteaza cu picioarele si cu gura, Copii orfani, pt. alea din Ro n-am chitanta deci nu merge.
Incepe sa se-ntunece, hai ca mai am putin, mai trebe sa bag dobinzile de la banci, dividentele de la bursa, cit am luat si cit am pierdut.
Of, sunt gata, incepe telejurnalu de noapte, doar sa imprim pa hirtie paginile ce trebuiesc semnate, sa trimit chitantele prin posta si datele prin Internet la oficiu financiar cu programu Elster.
Verific totu, am de primit vro 2000 nu-i rau, impozitu pa 2009, 20%, ti-ai draq cu progresivu vostru, ma gindesc ca poate sunt prea lacom, mai ales ca fiecare neamt are o datorie de 20000 Euroi la nastere, e destul de aproape de greci, astia au 23000 pa cap.
Nefasta doarme de mult, ma bag si eu in pat cu simtu datorie implinite, am reusit si anu asta, sper sa nu apara nelamuriri de la Finanzamt, sa trebuiasca s-o iau de la inceput!
Auzeam ca romanasii nu trebe sa treaca prin aceste chinuri, da nu sunt sigur.

11 comentarii:

 1. Da, e mai simplu, nu prea ai voie sa scazi o gramada de cheltuieli care la voi se scad...si, in plus, daca intrebi 10 "finantisti" fiecare iti spune in alt fel cum ar trebui sa-ti calculezi veniturile si cheltuielile.De ex, anul trecut a trebuit sa dau o parte din bani inapoi unei cliente isterice, cu care am preferat, pt linistea si sanatatea mea mintala, sa nu mai lucrez. Phoaaaii, contabila zicea ca nu trebuie proces verbal de reziliere a contractului, aia la fisc ziceau ca trebuie, contabila - ca trebuie dispozitie de plata catre client, finantistii - ca nu trebuie... Si tot asa .

  RăspundețiȘtergere
 2. Poastarea mea e un fel de fabula. E urmarea multor discutii din blogosfera romaneasca despre impozit, unic sau progresiv.
  Am vrut sa arat cum e sistemu german:
  1. In primu rind, desi e f. complicat, totusi e clar, totu e computerizat si deci nu trebuie decit sa bagi date. F. rar sunt chestii neclare care sa depinda de un contabil.
  2. Vroiam sa arat importanta deductibilitatilor chiar la persoane private, nu numai la firme. Deductibilitatile sunt relativ bogate pt. a stimula consumu, respectiv investitiile. Exemple:
  2.1 Poti scoate cheltuielile cu pregatirea profesionala, carti, reviste, vizite la expozitii, cursuri de lb. straine, computer, consecinta, oameni mai bine pregatiti.
  2.2 Transportu pina la locu de munca e de asemenea deductibil, prin asta se stimuleaza mobilitatea oamenilor muncii.
  2.3 Donatiile se scot de asemenea din venit, nu in totalitate, ceea ce duce la finantarea multor organizatii caritabile.
  2.4 Se pun intr-o galeata TOATE veniturile, de ex. cele obtinute pe linga salariu, chirii la case sau diferite ciubucuri.

  De regula incerc sa fiu cinstit pt. ca daca te-a prins odata cu schmeckerii dupa aia te controleaza la singe.

  RăspundețiȘtergere
 3. Mare vrajeala ! Si daca te-au prins, ce-ti fac ?! Le dai colo'sa un pachet de tigari, o sticla de visichi, ii scoti la o ciorba de burta si inchid si ei ochii ca este si ei oameni. Nooo... ? Hai domne', sa te invatam noi sa te descurci? Hihihihihihihi.

  RăspundețiȘtergere
 4. pepe, nasoala e ca totu-i impersonal, totu se transmite prin posta sau internet, nu am fost niciodata la oficiu financiar, nici nu stiu unde este, nici cine se ocupa cu hirtoagele mele. Deci cui sa-i dau spaga?

  RăspundețiȘtergere
 5. Mda, gandire de roman. Spaga :)
  Tot in stib fabula :
  ganditiva la castigurile personale ale unor oameni de afaceri "prosperi" din Romania. Cum ar explica ei indefinit de impersonal cum au reusit in cativa ani sa intoarca mil de euroi cu lopata.
  Americani sunt interesanti cu Fiscul lor si pistolul asezat in toc. Eh...Vlad Tepes nu a tras in teapa degeaba.

  RăspundețiȘtergere
 6. @mihai
  Eu am glumit. Dar o mare parte din noi nu glumesc. Asta este rau !

  RăspundețiȘtergere
 7. Ar mai fi ceva, ciubucurile pe care le fac se platesc prin banca. De ex. la 24.09.2009 am tinut un speach la Fac. din Landshut, oops, sa nu auda pretenu meu Otto ca iar zice "prietene noi amindoi stim ca tu ai vazut universitati germane numai si numai pe dinafara.".. pt. care am primit ceva bani. Evident ca Fac. respectiva a declarat suma la fisc, pt. a-si reduce din venit, drept urmare riscu de a fi prins e relativ mare.
  In general tot ce merge prin banca, si majoritatea platilor merg prin banca, poate fi gasit de fisc, in ciuda "secretului bancar".
  P.S Cu citva timp in urma am primit din Ro o suma mai maricica, a trebuit sa declar de unde si cum, asta are ceva cu spalatu banilor.

  RăspundețiȘtergere
 8. @pepe
  Stiu ca e pamflet, dar adevarul sta si acolo.

  @neamtu tiganu
  Aha.... spalare de bani...
  /call Interpol : Please wait, we are curently busy searching for Voicu, Nastase, Vantu and Co., to be honest we are searching for Romania. Where is it located? :):):)

  RăspundețiȘtergere
 9. prietene, daca tot te-ai apucat sa-mi pomenesti numele desi puteai sa n-o faci atunci am sa-ti raspund. prezentarea unui produs in calitate de vertreter din partea unei firme, prezentare care dureaza 25 de minute NU este curs si nu primesti bani pentru el.
  ca sa nu zici ca-ti mociofolesc in public imaginea da aici un mail sa-ti fac lista foarte lunga de minciuni pe care le-ai spus pina acum pe blog. minciunile astea tin la romanii din romania ca ei habar n-au cum sint lucrurile pe aici, ei habar n-au ca departamentul de vinzari al firmei tale te trimite la simpozioane sa prezinti un produs sau altul, prezentare pe care o faci in 25 de minute care iti sint alocate si ca tu in calitatea de om de la vinzari care face reclama la un produs (chestie de o banalitate extrema) de fapt NU ti cursuri de nici un fel niciunde si nici nu primesti alta plata pentru asta decit salariul la firma ta, pentru ca firmei tale desi se numeste s_____s i se face o favoare pentru ca i se ofera posibilitatea sa-si faca reclama la un produs in cadrul unui simpozion care nici9 nu are legatura cu universitatile decit ca locatia e la o universitate sau alta, de fapt in cazul tau nu universitate ci politehnica.
  daca vrei lista de multe zeci de minciuni indrugate de tine aici trmite adresa ta de mail si ti le spun, desi e inutil pentruac le sti la fel de bine ca mine.
  acuma daca et intrebi de ce fac asta e destul de simplu, de data asta o fac pentru ca m-ai pomenit :-)
  otto

  RăspundețiȘtergere
 10. Pe live traffic feed-ul ăla al lu mătăluță zice că doar io avusei, azi, curaj să-ți intru în bârlog.

  Mița

  RăspundețiȘtergere

comentati