vineri, 9 aprilie 2010

De ce nu-mi place sa conduc? cu sos de Schopenhauer

Pe an conduc ca. 40000 km. La o viteza medie de ca. 80 la ora asta inseamna ca-mi petrec „in trafic“, cum spun romanii, ca. 500 de ore, asta inseamna ca. 20 de zile pe an. In mare parte merg pe Autobahn, adica tin volanu drept si picioru pe acceleratie, sau cind am chef, pun tempomatu si masina merge singura. Repet, 20 de zile pe an stau intr-un scaun cu covrigu-n mina si ce fac? Daca as merge cu metrou sau cu trenu as putea citi ceva. Desi Schopenhauer hat gesagt Lesen heißt, mit einem fremden Kopf statt dem eigenen zu denken. Cititu inseamna sa gindesti cu capu altuia.

Mai ascult radio, mai ma cert cu nefasta, in rarele momente cind mergem impreuna. Nu stiu daca ati observat da masina e un loc ideal sa te certi cu nefasta, gradu de nervi e direct proportional cu viteza atinsa. In momentele de extaz ating 200 la ora. Desigur te poti certa si cu amanta sau soacra sau mai stiu eu cu cine. Uneori insa, sunt fara muiere ca cum zicea Schopenhauer: "Der einzige Mann, der wirklich nicht ohne Frauen leben kann, ist der Frauenarzt." Singuru barbat care nu se poate lipsi de muiere e medicu ginecolog, pizdaru adica.
Inevitabil insa, sunt multe ore cind mergi singur, singur, singur. Si atunci vrei, nu vrei trebe sa te gindesti la ceva. Ca orice barbat adevarat ma gindesc o perioada de timp la sex, mai ales vineri, ca nu mai sunt chiar atit de tinar sa ma gindesc in fiecare zi, sau ma rog ma gindesc, da un pic nostalgic. Mai ma gindesc si la munca mea, dimineata in drum spre, ce mai am de facut, planuri etc. da mai ramine o groaza de timp. La ce draq sa te gindesti? Se spune ca numai timpitii se plictisesc, io nu ma plictisesc niciodata cind sunt singur, ce sunt timpit?, asta n-a spus-o Schopenhauer. Wir denken selten an das, was wir haben, aber immer an das, was uns fehlt, zice tot Schopenhauer. Ne gindim des la ce ne lipseste, da f. rar la ce avem.

Nasoala e ca la volan nu ai voie sa bei, daca ai putea ar trece timpu mult mai placut. Nu as vrea sa fiu sofer profesionist, am vazut in niste reportaje ca baietii astia fac la volan tot felu de chestii, mi-e rusine sa spun care.

Deci la ce sa te gindesti? Gindurile sinucigase nu sunt cele mai potrivite in aceste momente. Ma gindesc la un subiect f. drag mie si anume la persoana mea. Mai ales la tinerete, ca cum spune Schopenhauer "Die ersten vierzig Jahre unseres Lebens liefern den Text, die folgenden dreißig den Kommentar dazu." In primii patruzeci de ani se scrie textul, in urmatorii treizeci se pun comentarile".
Ma gindesc ce draq de om sunt io? Sunt unu d-ala bun sau rau? Desigur am facut si multe prostii in viata da pe undeva regret prostiile pe care nu le-am facut. Din fericire Schopenhauer nu spune nimic despre asta, ooops, l-am prins. Cum sunt io d.p.d.v politic, sunt unu de dreapta sau de stinga? Sau ma gindesc daca sunt roman? Nefasta a venit in Ge cu citeva luni inaintea mea si a fost intrebata de niste nemti daca si-a cautat prin arborele ginecologic sa vada daca nu cumva e nemtoaica, desi nu e blonda, da cica nu arata a romanca. E adevarat ca mie nu mi s-a pus niciodata o asemenea intrebare, am fost intrebat daca sunt grec, intrebare nu prea magulitoare, avind in vedere criza din Grecia, da poate ca s-au gindit la Adonis, ca asta era grec, nu?
Cum arata un roman, sau mai bine, ce e un roman? Cica romanii fura, io nu fur, ca mi-e frica ca ma prind, cica romanii sunt lenesi, aici parca ma recunosc, cica romanii sunt betivi, cald, cald, iata ca ma apropii, isi bat nefestele si copii, rece, rece, nu l-am lovit niciodata pe fi-miu, nici macar cum l-a mingiiat basescu pa baiatu ala, iar nefasta, nici gind, ca-i tare voinica.

Uite domne de ce nu-mi place sa merg cu masina ajungi sa-nnebunesti de atitea ginduri.

Si Schopenhauer asta a inceput sa ma plictiseasca, uneori ai impresia ca toate vorbele dastepte s-au spus, si nu mai dau citate ca tot el spune: "Durch viele Zitate vermehrt man seinen Anspruch auf Gelehrsamkeit, vermindert den auf Originalität, und was ist Gelehrsamkeit gegen Originalität? Man soll Zitate also nur gebrauchen, wo man fremder Autorität wirklich bedarf " Multe citate dau impresia de intelectual da micsoreaza originalitatea.

15 comentarii:

  1. te pup neamtzule ca tare mi-o fost dor de tine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnu neamtu tiganu
    Imi face placere sa intru pe blogul dvs. dupa ce mi l-ati trimis pe blogul lui avp .
    Vad ca purtati un razboi care nu e bun cu avp dar cred ca si-o merita.
    E adevarat ca l-ati ajutat cu bani si drept rasplata v-a publicat adresa?
    Asta e chiar prea mult!
    Va urez noapte buna acum si maine mai vorbim

    RăspundețiȘtergere
  3. Jirjiano, si mie!

    Draga Radu, azi e o zi splendida insorita, primavara, viata-i frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  4. Chiar aşa: hai să nu ne aducem necazurile pe blog, ci doar bucuriile şi aiurelile! :)
    Credeam că numai eu am gânduri despre gândurile ce-mi traversează tărtăcuţa când sunt la volan. Numai că nu l-am citit cu atâta osârdie pe Schopenhauer... :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Originalitatea este arta de a nu-ti dezvalui sursa.

    RăspundețiȘtergere
  6. Vezi, Țigane, dacă trăiești în țări din astea cu drumuri bune și libere de te fac să-ți umble gândurile prin țăcălie? Io merg zilnic cu mașina, da singurele gânduri sunt: oare dacă mergi așa mult cu mașina în a I-a nu-i face rău? aaa, vaca aia sigur vrea să se bage și mi-e că mă șterge pă curu la Frieda, băăăă, bip bip biiip, așa se conduce băăăăă??? Și uite așa ajung la servici de nici nu-mi dau seama când a trecut timpul și mă întreb oare când or avea oamenii timp să se gândească la Schopenhauer ăla???

    RăspundețiȘtergere
  7. Lia, ca bine zici!in timp ce neamtzu ishi exerseaza organu' gandirii, eu mi-l exersez p-al vorbirii ( daca a injura se cheama a vorbi!);si nu am timp sa ma gandesc decat ca cat de deshteapta si de buna shi de tare sunt io , in comparatzie cu ttzi dementzii, tampitzii , nesimtzitzii shi maimutzele din trafic!asa ca , condusul in bucureshti face bine la creshterea stimei de sine!
    de aceea , va recomand Germania!(care se pare ca face bine la TOT sinele ;) )shi tziganii ei!( vi-i recomand!):)


    cruela de vila , in trafic debila!

    RăspundețiȘtergere
  8. am vrut sa-ti spun mai multe, da' nu mai vin cuvintele, desi nu le doare.
    esti monumental si gata!
    la mai mare!

    RăspundețiȘtergere
  9. Frumoasele mele, cea mai grea boala e plictiseala. In Ge totu e plictisitor, totu functioneaza la parametrii proiectati, totu e planificat si planificabil. In Ro viata e plina de neprevazut, de nemaivazut, e pur si simplu aventuroasa, fiti fericite! Bucurati-va!

    RăspundețiȘtergere
  10. Vă credeam mai tânăr,dar nu CHIAR Adonis!!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Anony, te-ai inselat, sunt mai batrin, da totusi Adonis!

    RăspundețiȘtergere
  12. Anony, sa stii ca ala din poza e Schopenhauer nu-s io!

    RăspundețiȘtergere
  13. Ești tare pmule ! Sper că peste tot ...
    Incă ;)

    RăspundețiȘtergere

comentati