vineri, 4 iulie 2014

O idee geniala de afacere, cresterea rimelor


cutie de plastic colorata frumos de crescut rime

Cutie de crescut rime
Cu muulti, multi ani in urma am avut o idee geniala de afacere, cresterea rimelor. Ideea mi-a venit aflindu-ma intr-o vacanta aventuroasa in Delta Dunarii. Cu indrazneala specifica virstei, si mie, am pornit cu citiva prieteni in excursie. Aveam un cort confectionat in regie proprie, cusut dublu, de mina si impregnat, plus echipament adecvat si barci pneumatice inchiriate. Ideea de baza era sa ne autogospodarim, respectiv urma sa ne hranim cu peste prins de noi. Era cunoscut faptul ca Delta Dunarii e un rezervor imens de peste si e suficient sa arunci undita si iese pestele. De regula undita are un fir si un ac. In ac se pune momeala, cica rimele sunt o momeala deosebit de gustoasa pt. majoritatea speciilor. Rimele se gasesc in pamint.



Ajunsi la locul faptei, adica pe un plaur, dupa ce am lopatat in zoarele arzator ore-n sir, ne-am zis ca-i cazul sa pregatim ceva de mincare, pina vin ciclistii. Ciclistii erau numiti milioanele de tintari care vin pe inserate. Deci am inceput sa cautam rime. Pamintul era f. milos, deci am zgiriat un pic la suprafata convinsi ca vom gasi rime grase. Se pare ca se aflau mai adinc asa ca am inceput sa sapam. Am reusit sa aram toata suprafata, aratura adinca de toamna, da nu a aparut nici o rima. Foamea ne dadea tircoale asa ca ne-am hotarit sa cerem ajutor la niste pusti localnici care chiar treceau cu barca pe linga noi. Baietii, f. draguti, au venit cu o sapalica mica si au sapat exact unde sapasem noi, cu citeva minute inainte si au adunat o cantitate insemnata de rime. Am reusit sa prindem chiar citiva pestisori, mai infometati.
A doua zi, deja stiam unde sunt rimele, ne-am sculat dis-de dimineata si am inceput sa cautam rime. Pina la prinz, toti cinci am reusit sa gasim doua rime, pe care le-am taiat in bucati mici sa ajunga la toti. De remarcat e ca am cautat exact in acelasi loc in care gasisera baietii cu o zi inainte. Si altfel a fost o aventura in care ne-am hranit o perioada lunga exclusiv cu biscuiti.
Si atunci mi-a venit ideea, o ferma de crestere a rimelor. Am dezbatut ideea in amanunt si am gasit extrem de multe avantaje. Chiar ajunsesem la un fel de perpetum mobile, urma sa crestem gaini, acestea faceau gunoi, in gunoi cresteam rime cu care hraneam gainile. Din pacate sistemul comunist, lipsa unui capital de pornire precum si, de ce sa nu recunosc, lipsa unei mentalitati de intreprinzator ne-a impiedicat sa punem aceast geniala idee in practica.
Au trecut f. multi ani si m-am confruntat zilele trecute din nou cu rimele. Ca gradinar ecologic, documentind-ma, am aflat ca rimele sunt extrem de folositoare mai ales la transformarea resturilor vegetale in humus, asa numita compostare. Practic aceasta metoda de mai multi ani, cu rezultate timide, mi s-a parut ca populatia de rime din gradina mea e prea saraca, poate au probleme de demografie. M-am hotarit sa apelez la emigranti, respectiv sa cumpar citeva rime. Am ramas crucit cind am vazut ca 1000 de rime, marca esenia foetida, costa 34,99 euroi, incl. Transportul in cutii termice. Sincer sa spun mi s-a parut un pic cam scump, mai ales daca iei in considerare ca un sac de 40 de litri de pamint de flori costa ca. 2-3 Euroi, deci cu banii pe rime as putea cumpara ca. zece saci, sa nu mai vorbim ca celor o mie de rime le-ar trebui ca. cinci ani sa produca cei zece saci. Unde mai pui ca se recomanda ca. 1000 de rime de persoana, deci noua ne-ar trebui cel putin 2000 iar daca mai primim si musafiri ar fi necesari si mai multzi.
Iata deci ca la o populatie de 80 de milioane, cit are Germania, necesarul de rime este imens, deci se poate o afacere traznet. In plus se pot face afaceri si cu aparate de crestere, o lada de lemn, negeluit, costa 124 Euroi, una de plastic 99,95.
P.S M-am informat, in prezent nu exista inca nici un standard, directie, ordonanta la nivel european prin care sa fie reglementata cresterea rimelor.

va urez succes, vorba aia Rima prietena noastra.

update Fa. Gärtner Pötschke vind rime cu pretul de 14,95 euroi. ca 250 de bucati

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentati