duminică, 14 martie 2010

Ingerii si ingenerii

Motto "Dumnezeu a fost de meserie inginer".

Lumea e extrem de nedreapta. Peste tot se premiaza artistii, scriitorii si uneori chiar politicienii, in timp ce inginerii sunt pur si simplu ignorati, tocmai ei cei care au creat lumea.

Ingerii si inginerii. Ie oare o intimplare ca cele doua notiuni au o atit de mare asemanare fonetica? Ie intimplator ca ambele se prescurteaza la fel, ing.?

Nu, fratilor, hai sa analizam!

Cap. 1 Ce sunt ingerii si ce vrea iei?
Cuvântul "înger" derivă din grecescul "angelos" care înseamnă "mesager". După cum ne sugerează şi numele lor, îngerii au rolul de a intermedia relaţia omului cu Dumnezeu, transmiţând mesajele de la Divinitate către om şi invers, de la om către Dumnezeu. Dar ei nu sunt doar nişte simpli mesageri în înţelesul strict al cuvântului ; ei au sarcina şi de a ne ghida şi susţine pe lungul drum alvieţii.
Îngerii reflectă perfecţiunea divină: bunătate şi generozitate infinită, fiind capabili de o dragoste nelimitată şi beneficiind mereu de o mare fericire pe care doresc să o împărtăşească cu noi.
Ingerii nu sex..

Cap 2 Ce sunt inginerii ?
Cuvintul regină este mai evident legat de creaţia luminii (gyn=femeie in greacă şi asemănător sanskritului jani=femeie căsătorită, şi janya=născut din) lui RA- zeul soare, decit termenul englez queen; totuşi ele au aceeaşi construcţie prin care se face diferenţierea dintre rege-regină sau king-queen. Funcţia reproductivă a reginei (precum a mătcii albinelor) a stat la crearea termenului; el păstrează rădăcina verbului ?a da naştere? din sanskrită, jan, ja - care la riul lui a stat la bază termenului jani=femeie căsătorită, potenţială genitoare.
Chiar dacă termenul inginer pare realizarea epocii moderne, el isi trage seva din acele vremuri in care omul a inceput să fie un explorator al cunoaşterii; de aceea in sanskrită jna inseamnă cunoscător, priceput, inteligent, iar in romana a gini (a observa - DEX cu etimologie necunoscută) şi gin (sondă pentru a găsi locurile cu cegă). Camelia Tripon
De la piatra pe care a ridicat-o pentru a se apăra, la picturile rupestre şi apoi la civilizaţia atomică, totul s-a bazat pe ingeniozitatea omului, deci pe inginer.
Cap 3
Stalin numea scriitorii "Inginerii sufletului", iata deci ca intii au fost inginerii si mai apoi scriitorii.
Inchei cu celebra butada "Ce pot invata de la un inginer? Masura, domnule, masura"

5 comentarii:

 1. as vrea sa fiu un inginer divin, dar mi-e ca o sa mor doar inginer

  RăspundețiȘtergere
 2. Aiasta cu peatra obicinuiam s-o folosesc in facultate! Mai ales cand meream sa dorm intre mediciniste, le puneam intrebarea-cheia: primu om, care nu mai fu maimuta, fuse doftor sau ingineriu? ... (Pauza doua-trei secunde) ... Ingineriu, ca avea prima scula din lume ... (din nou pauza doua-trei secunde)... si ierea tare ca peatra!
  Acu' ma gandesc ca de asta ma tremeteau acasa, fie ploae fie vant, si cu nasu' in pamant!

  RăspundețiȘtergere
 3. Hallo Guta, pai daca nu esti divin poa esti dituica.

  Hantzy, io am fost baiat sarac de mahala, nu am avut mediciniste, imi placeau hartiste, biologizde, pianizde.

  RăspundețiȘtergere
 4. Hantzy,
  Ein Ingenieur der nicht säuft,
  ist wie ein Motor der nicht läuft!

  RăspundețiȘtergere
 5. NT, d.h. ich bin bestimmt ein Ingenieur! Und wenn man die Qualifikation anhand der Saufmenge beurteilt, dann bin ich sogar ein guter!

  Pai, ce?! Crezi ca, daca medicinizdele ma tremeteau acasa, nu gaseam io un pat gata incalzit din Copou pana-n Tudor?! Iasiul era plin de hartiste studioase ...

  RăspundețiȘtergere