marți, 26 octombrie 2021

Ana are mere.

Ia la mere, neamule! Se spune ca exista egalitate in lume. Nu-i adevarat, de exemplul prunul meu, care nu e un copil, are peste 15 ani, nu face nici o pruna de circa 10 ani. Ori face greva, ori a iesit la pensie, evident cu pensie speciala, ca-l ingrijesc ca pe nevasta, ca doar, doar. Dar el face numai mizerie, frunze cazute, viermi, paianjeni. O fi ruda cu generalul ala american, General Sherman Tree, ca nici ala nu face prune si e mare. Si cind te gindesti ca prunul ar putea fi o sursa de tuica, imi vine sa-l tai. In schimb dragutii de meri nu se lasa. Produc, produc, peste 100kg, anul asta. Ca nu stiu ce sa mai fac cu merele. Maru mare e de soi Boskoop, un soi f apreciat de vaduve si colege de generatie, deoarece este acrisor si f bun la diabetici, sau la cei care tin dieta. Asta face sa fiu un musafir deosebit de binevenit in aceasta perioada. I se mai zice si marul de Craciun deoarece se coace f tirziu, ajunge chiar si-n noiembrie. Fiind atit de acru nu prea e ciugulit de pasari, in schimb nu prea e potrivit pt vegani, deoarece e plin de viermi, deosebit de grasi. Se pastreaza f bine, pina in primavara, impachetat in pergament si bagat in lazi, la rece. Ii pregatim in multe feluri, am facut si otet de mere, cica si asta ar fi f sanatos, ca de la atita sanatate voi distruge sistemul de pensii. Fiind acru nu prea merge la bauturi alcoolice, gen cidru, asa ca ramine pt placinta, sau Apfelmus. Ia la mere, neamule!

18 comentarii:

  1. ref la
    ==========================================================

    neamtu tiganu 08/11/2021 At 21:13

    "Daca nu era socialism sint sigur ca nu reuseam sa ma realizez asa cum am reusit"

    Am ajuns in Germania cu fi-miu, care era la o virsta hotaritoare pt viitorul lui, ma refer la scoala. Proaspat venit aveam posibilitati materiale extrem de modeste, ca sa nu spun catastrofale. Chiar si el era nevoit sa lucreze din cind in cind, sa cistige un ban. Azi fi-miu e dr. ing in aviatie. Dupa cum stiti in Ge e ceva socialism dar nu chiar asa.
    Asa ca Bob de griu, lasa-ne, mai bine incolteste-te!

    ===========================================================

    Din cate stou germania de vest era . si, in acele vremi un stat "social" asa ca nu vad de ce te plangi....

    E chiar curis cum se plang atatia.
    Ca sa fim cinstiti, "socialismul real" a facut o mare promovare sociala.... Marea majoritate care azi zbiara ca ei intelctuali beliti de comunism .. ei bine cam tit la coada vacii sau a lipetii ar fi fots si azi!

    Si nu imi zi ca sin interbelic .. Stiu. Tatal meu si cei 2 frati au profitat si ei de "deschiderea" din Romania Mare .. Insa ... insa e vorba de aceiasi Romanie mare in care 85% dun populatue era ocupata in agricultura, in care scoala obligaorie era de 4 clase, cam 40% analfabeti samd etc ...
    Si mai caraghuis cine conduce corul bocitoarelor .. "prigonitul" de Tismaneanu cel crecut in provilegii si Primaverii!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De unde ai inteles ca m-as plinge!? Nu ma pling de loc, vreau doar sa-ti demonstrez ca f multi proveniti din familii sarace, s-au realizat, in lumea larga, fara sa "profite" de "binefacerile" socialismului. Si nu numai in Germania ci si in Franta, Italia si chiar USA etc. Oricum ai da-o socialismul cu cizmarul a fost un regim criminal.

      Ștergere
  2. Florile prunului sunt f sensibile la ceata,ploi reci.Este pretentios si fata de sol,si la lipsa de microelemente,1kg de cenusa de lemn de foioase presarat sub prun ar putea face diferenta-posibil sa aveti sol putin acid,de aceea le place la meri...ar mai fi bune cateva grame de oxid de zinc, fier,cobalt,molibden, etc-fara calciu ca nu ii place Mai aveti o posibilitate-sa ii altoiti de la un prun din zona,care este productiv.Trebuie sa aveti grija si cum il curatati.sa nu ii taiati mugurii de rod

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc. Si totusi, un prieten are o livada la tara. Exista pruni si meri, unii linga altii si cu totii produc, produc, produc..

      Ștergere
  3. Eu am preluat o livada ofilita si bolnava,care nu dadea rod,acum 5 ani,si anul asta am facut 50 litri de palinca de ardeal din ce a produs(500kg prune).Nu stropesc,nu sap livada,nu fac taieri de rodire,nu pun ingrasaminte.Am refacut doar fertilitatea solului ,care era epuizata.Pun cenusa in fiecare an si separat oxid de zinc-care se evapora cand arde lemnul.Zincul este marele secret,este primul microelement care se epuizeaza in orice sol.Este de ajuns 1 kg de oxid de zinc la 2000 metri patrati la inceput,apoi 100 g pe an,chiar mai putin.Solul din DE este f sarac si poluat.Nu tratez pomii,nu este nevoie,doar ii varuiesc cu un amestec de var si aracet.Inainte livada rodea o data la 3-4 ani foarte putin(30-40 kg)Acum produce in fiecare an 500Kg de prune,mere,pere,cirese etc.Nu strang frunzele.Daca cosesc ,las iarba pe loc.Nu fac taieri la pomi,cum fac unii pe net-e multa impostura si prostie acolo.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult de informatii. Intr-adevar solul in De e execrabil, toti vecinii se vaita. Si inca un adevar, pe internet sunt o multime de aiureli.
      Si felicitari pt realizari. O intrebare insa, am varuit si eu copacii, desi vecinii nemti s-au uitat chioris si m-au intrebat de ce fac asa ceva!? Nu am stiut sa le raspund, puteti sa-mi spuneti care e efectul?

      Apropos, am un bun prieten in Franta, are o livada mult mai mare decit mine, si e mult mai "lenes" decit mine. Si totusi are recolta buna, dar mult mai slaba decit un alt prieten din zona Vaslui.

      Ștergere
    2. In sol partea lichida este o solutie de ioni extrem de complexa,in care au loc extrem de multe si complicate reactii chimice.Daca aceste reactii sunt conduse de ionul calciu totul este ok.Daca insa cantitatea de ioni de calciu scade reactiile incep sa fie conduse de ionul de aluminiu si totul se deregleaza.Prin varuire noi adaugam extrem de lent o cantitate de ioni de calciu(extrem de lent si astfel nu dereglam mecanismele chimice din sol)
      O reactie f importanta este reactia de caustificare Ca(OH)2+2NaCl=CaCl2+2NaOH.Soda caustica reactioneaza cu elementele din sol f usor,si solubilizeaza solul-toti compusii de reactie a NaOH sunt solubili.Astfel reducem saraturarea solului.CaCl2 coboara punctul de inghet a fazei lichide din sol(clorura de calciu se foloseste si la topirea ghetii pe asfalt) astfel ca se protejeaza componenta biologica din sol la temperaturi mai mici de zero grade celsius.Exista o ramura a stiintei care se ocupa de aceste probleme-Agrochimia.O carte f buna este cartea lui Radu Lacatusu-Agrochimia,cred ca inca se poate descarca de pe net,gratuit.Acolo se explica f amanuntit totul.Solurile din zonele reci si umede(Germania,etc) tind sa piarda in timp ionul calciu.Acolo devine activ ionul aluminiu.Aceasta duce la dezechilibrarea absorbtiei elementelor din sol de catre plante si aparitia de concentratii toxice de Cd,Zn,Cu etc in tesuturile biologice-faza lichida a solului devine otravitoare pt plante.

      Ștergere
    3. In Romania taranii au descoperit ca varuirea este foarte buna,fara sa stie chimie-si doar din lene unii nu au aplicat-o,altfel ea este o practica generalizata in toate regiunile.Interesant este ca diferenta se oberva cu ochiul liber cand dai de 2 livezi alaturate,una varuita si una nu.Este adevarat ca practica aceasta agricola se potriveste manusa la clima din Romania,unde avem si perioade de seceta severa combinata cu canicula,iar iarna cu ingheturi puternice.

      Ștergere
    4. Un alt beneficiu neasteptat al varuirii este detoxifierea solului poluat cu ierbicide,NaOH rupe toate acele molecule complexe organice(se pare ca ii vine de hac si DTT-ului,in timp)

      Ștergere
    5. Am masurat pH-ul solului si era in limite normale. Am varuit copacii si pt ca se crapase f tare coaja, se spune ca din motive de razele soarelui, sau inghet, se dilata/contracta pe o parte.
      Tare complicata e agricultura, mai ales ca tehnicienii agricoli trebuie sa stepte s avada rezultatele muncii lor cel putin un an.

      Ștergere
    6. Ati pus ingrasaminte?Ca atunci crapa de obicei scoarta pomilor fructiferi...

      Ștergere
    7. Am pus acum vreo doi ani gunoi de grajd. Dar cum spuneam, solul e mizerabil, daca sapi la o adincime mai mare de 30-40 cm dai de moloz. Ma si mir cum de au crecut copacii, unii sunt deja batrini, vreo 20 de ani.

      Ștergere
    8. Gunoiul de grajd,mai ales daca e putrezit, este cel mai bun.
      Pomii isi iau substantele nutritive principale din stratul superior de sol de 30 cm.(N,P,K.),iar radacinile de mare adancime fixeaza mecanic pomul dar si absorb microelementele rare-Mo.Co,Se,etc.De aceea in paduri solul este foarte fertil,pentru ca in timp se acumuleaza substantele nutritive la suprafata prin cadera frunzelor-copacii se comporta ca niste mineri de metale si nemetale rare.

      Ștergere
    9. Fata de gunoiul de grajd(N,P,K) cenusa(P,K) contine o mare parte din microelemente,in stare concentrata(arzi mult lemn pt o mana de cenusa) si in proportia optima necesara plantelor.Lipsesc doar microelementele volatile(Zn,Cd,Hg,S,etc)Critica este doar lipsa Zn din cenusa.in lipsa Zn plantele nu fructfica.

      Ștergere
  4. Foarte important-daca faceti taieri la pomi primavara ei vor inflori mai repede cu cateva zile si au sanse sa fie prinsi de inghet.

    RăspundețiȘtergere
  5. In zonele cu vulcani este cel mai fertil sol-cu cat sunt mai multe elemente din tabelul periodic cu atat cresc mai bine plantele-si oamenii sunt mai iubareti si mai sanatosi

    RăspundețiȘtergere
  6. Daca aveti zapada,adunati-o la baza pomilor,atunci ei vor inflori mai tarziu si aveti sanse sa nu inghete primavara florile

    RăspundețiȘtergere
  7. După căsătorie, viața mea a fost atât de grea, încât soțul meu a început să urmărească alte femei pentru că nu i-am dat un copil după ce am așteptat câțiva ani. Mi-am văzut căsnicia dispărând. Am făcut tot posibilul pentru a schimba situația, dar nimic nu a funcționat până l-am întâlnit pe Dr. DAWN, un vindecător spiritual. Dr DAWN mi-a salvat viața și căsnicia. acum am 3 copii. Sunt recunoscător Dr. DAWN și de aceea îmi las mărturia oricărei persoane care suferă de probleme conjugale și de fertilitate. E-mail de contact: dawnacuna314@gmail.com
    Whatsapp:+2349046229159

    RăspundețiȘtergere

comentati