miercuri, 8 iunie 2011

Gica de la scularie, engleza sau franceza?



Oamenii de stiinta pretind ca omu a inceput sa se traga din maimuta de abia atunci cind a inceput sa foloseasca scule, unelte, spun ei. Nu sunt f. convins, da ma rog, sa urmarim aceasta ipoteza. Pot spune despre mine ca atunci cind am ajuns in Germania primu lucru care l-am cumparat a fost un geamantan de scule, evident de acelea ieftine. Am fost extrem de surprins sa vad cit de puternic sunt, la prima incercare de a stringe un surub am ramas cu cheia-n mina.



Mai tirziu m-am specializat in alt fel de scule, in incercarea mea de a ma trage cit mai repede din maimuta, am colectionat scule extrem de importante pt. o caznicie linistita. E de la sine inteles ca lipsa acestor scule ar putea perturba in mod catastrofal linistea sufleteasca.




Desigur, cea mai tare scula e patentu, stie toata lumea ca numele de patent vine de la patent, ca undeva scria pa miner patent nr.XXX


Dar ce e patentu? Am gasit o definitie care mi-a placut f. mult:




CLESTE PATENT:
Cleste patent - instrument format din doua parghii incrucisate, prinse intr-o prindere cu posibilitate de miscare intr-un singur plan.


Clestele patent permite operatii diverse cum ar fi:
tensionari / detensionari usoare
taieri
indoiri
forfecari
Dar totusi regina sculelor e cheia franceza, care de fapt, cel putin in Germania, se numeste engleza, de altfel si-n Franta, cle anglais. A fost inventata la 11. Mai 1892 de un suedez Petter Johansson, d-aia se mai numeste si suedeza. Ar fi logic sa se numeasca engleza si nu franceza deoarece era folosita la suruburi in inci, adica cheie pt. suruburi englezesti. E f. putin cunoscut ca exista si cheie franceza si engleza.Iata in pozele de mai sus, sau mai jos, ma enerveaza ingrozitor formatarea pozelor, dupa cum se observa cheia engleza, franceza, pe romaneste are clesti doar pe o parte, in timp ce cheia franceza, dupa nemti, are clesti pe ambele parti. Intrebare de 20 de puncte, la ce folosesc, la cheia "franceza", falci pe ambele parti?

**********************************************

Raspuns: pe una din parti se pune o piulitia identica cu cea care urmeaza a fi strinsa sau deschisa. Astfel se calibreaza deschiderea si se echilibreaza stg.-dr.

22 de comentarii:

  1. Ca să fie mai hoaţă.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca e doar chestie de design, dar tot m-ai facut curioasa si l-am intrebat pe gugal (.at). Primul rezultat a fost : crema antivergeturi cu actiune dubla pe durata sarcinii :)) .

    RăspundețiȘtergere
  3. Joany, stii cum spun nemtii "knapp daneben ist auch vorbei",
    oricum iti urez nastere usoara!

    RăspundețiȘtergere
  4. Mulțumesc. Nu m-am înnebunit niciodată după cheia franceza. Am avut și am câteva. Una de dimensiuni colosale. Mă enervează că se cam decalibrează în timpul lucrului. Și e groasă "în carne" - nu merge la chestii de finețe, cum ar fi cuveta de la biclă. Prefer să am chei inelare, tubulare și semicirculare pentru fiecare dimensiune. Și am.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pentru ca este pentru dreptaci dar si pentru stangaci!hihihi!

    RăspundețiȘtergere
  6. Razvane, te dai dupa copac, raspunde la intrebare!

    Anony, buna :) , mai incearca!

    RăspundețiȘtergere
  7. Știu! Ca să deșurubeze/înșurubeze două piulițe deodată!

    P.S. Vezi că ai pus două chei total diferite ca sistem de strângere. Așa, ai putea să spui că și cheia bot-de-lup sau cioc-de-papagal (ălea cu piuliță mufă) sunt aceeași mâncare de pește. Da' nu sunt!

    RăspundețiȘtergere
  8. am luat la rasfoit internetul, si nu m-a luminat cu mai nimic...deci, ma bazez pe ghicit si spun ca e facuta sa desurubeze simultan pe verticala (ca pe orizontala nu imi imaginez cum ar putea..dar ce-i drept mi-s femeie si poate d'asta nu ma duce imaginatia la tehnica)..
    p.s.: in engleza, cheia engleza se numeste "monkey wrench", nu e pe nationalitati..

    RăspundețiȘtergere
  9. ca să fie şi mai hoaţă, patentată. Probabil că exista un patent pentru aia simplă şi au vrut şi francezii s-o folosească, aşa că au făcut-o dublă. Părerea mea... .

    RăspundețiȘtergere
  10. raspunsuri posibile
    a) pen' ca daca ai acelasi maner, acelasi mecanism de strangere, de ce sa te zgarcesti si sa nu mai pui inc-o aripa? ce, esti neamt?!
    ie si be) pt echilibrare in caz esti beat, vrei sa lucrezi cu ea si nu nimeresti surubu

    RăspundețiȘtergere
  11. Văd că nu răspunzi. Ce? Ți-e frică să nu dai vreo țuică pentru răspunsul corect? (ElCucui)

    RăspundețiȘtergere
  12. sunt neamtu tiganu, am probleme cu legitimarea pe blog.
    Oricum, pina acum nu a fost nici un raspuns corect, va asigur ca exista un motiv pt. aceasta constructie, un motiv tehnic. Mai dau si altora posibilitatea sa-si dea cu presupusu si voi dezvalui secretu peste vro doua zile.

    De tuica nici nu poate fi vorba!

    RăspundețiȘtergere
  13. Pentru a putea fi utilizata rapid in orice pozitie.

    RăspundețiȘtergere
  14. Adică vrei să spui că nu poți deface două piulițe în același timp? Mă dezamăgești, zău!

    Uite, mai am variante:
    1. Ca să folosească și dreptacilor și stângacilor;
    2. Ca să lucreze piulițe și cu filet "pe stânga" și "pe dreapta";
    3. Cu o parte îl slăbești cu cealaltă îl strângi;
    4. Cu o parte iei măsura piuliței cu cealaltă lucrezi;
    5. Cu parte lucrezi mecanic, cu cealaltă omori oameni;

    Imposibil să nu fi nimerit răspunsul corect. Recunoaște!
    (Cucui)

    RăspundețiȘtergere
  15. Intuitia mea masculina(adica aia privitoare la fen fizice) imi spune ca ElCucui s-a apropiat de adevar la pct 2,3. Cred ca e preferabil ca momentu' fortei sa cada pe interior, esti mai sigur asa ca nu-ti scapa surubul din stransoare.

    RăspundețiȘtergere
  16. atentie, am bagat in update explicatia.
    Desigur si Razvan are dreptate, numa ca aceea se numeste cheie romaneasca, suedezu si neamtu si francezu nu s-au gindit la cite posibilitati noi se deschid.
    Eu in locu lu Razvan as patenta-o!
    neamtu tiganu

    RăspundețiȘtergere
  17. Ha, ha! Am zis la mișto. Dar, dacă stau bine să mă gândesc, am nimerit-o. Că o strângi pe piulița de calibrare până piulița-mufă înțepenește pe dimensiunea dorită și astfel eviți enervanta decalibrare (lărgire) din timpul lucrului cu astfel de chei variabile. (ElCucui)

    RăspundețiȘtergere
  18. -Chestia e nu numai ca a inceput "sa se traga" din 'maimuta',da' nu se mai opreste...se tooot trage mereu...

    RăspundețiȘtergere
  19. Bunà seara d-le N.T. ! Và cunosc via mai multor site-uri internet si và apreciez interventiile. Cu atât mai mult îmi pare ràu sà aduc niste corectii, fiindcà cestiunea m-a intrigat de ce cheia "francezà" devenise "englezà" în Franta.

    - se scrie "clé anglaisE", cà-i muiere
    - scula inventatà de Johansson este o "clé à molette" (nu stiu cum se spune în românà) (cu surub fàrà sfàrsit si aspect de cheie fixà) - nu este niciuna din pozele din articol
    - cheia "francezà" (cu surub) a fost inventatà de un englez pe la 1840
    - cea cu cremalierà a fost dezvoltatà în S.U.A. (Stillson wrench). Culmea e cà la ei cheia francezà se mai numeste "monkey wrench", deci pe undeva maimutele au inventat-o. A fost poate o ocheadà pentru începutul articolului.

    Cât despre cheia cu "douà parti", cea pe care am avut-o în mânà nu era absolut simetricà, fiindcà pe o parte avea zimti si pe cealaltà era platà, deci folosintà diferità.

    MirceaS

    RăspundețiȘtergere
  20. ma tot uit la sculele ale si mi se incalzeste sticla de bere in mana...cu ce naibili o desfac, ca ai numai tirbusoane pt sticle de vin ???

    RăspundețiȘtergere
  21. la noi ii zicea "suedeza" la aia pentru tevi

    RăspundețiȘtergere
  22. Ii zice cheie franceză dintr-un joc de cuvinte - french - fwrench

    RăspundețiȘtergere

comentati