sâmbătă, 16 octombrie 2010

Eroi ca noi

Helden wie wir, Eroi ca noi, este un roman scris de Thomas Brussig in 1995. Romanu incepe cu afirmatia unuia ca el ar fi darimat zidu Berlinului cu p**a.

Nu am mai scris de mult pe blog, in schimb am bagabondat pe alte bloguri. M-am amestecat si-ntr-o discutie despre dizidenti.

Iata ce am scris la Dorin Tudoran:

"Sincer sa fiu pa mine ma doare in pix ce ar fi spus sau ce ar fi trebuit sa spuna “intelectualii”. Pt. mine, in vremurile alea, era evident ca-i nasol, eram sigur ca cel putin 90% din populatie, cu diferite grade de cultura stie ca-i nasol. Nu vad ce mi-ar fi folosit nu stiu ce apeluri, nu stiu ce condamnari ale comunismului in proza sau in versuri.

Ca unu sau altu se bate azi in cu caramida in piept ca el ar fi spus, sau ar fi sugerat, sau a crezut e extrem de putin important, pa vremea aia era suficient sa mergi in orice circiuma, de ex. la Cateaua Lesinata si auzeai mai multe condamnari ale comunismului, mai ales de mama, intr-o seara, cit nu puteau intelectualii sa scrie o viata.

+++++++++++++++
"Pa vremuri lucram in Ro la un institut de cerecetare. Aveam o femeie de serviciu analfabeta, da tare simpatica si harnica. Intra val virtej in sala de proiectare si striga “Inginerii cu picioarele pe masa, trebe sa spal podeaua”, nici un ing. nu-ndraznea sa se-mpotriveasca.
Asa ca va spun si io, scriitorilor, intelectualilor, puneti picioarele pe masa, trebe spalate podelele!"

Update: Pe femeia de serviciu o chema Tica, a avut chiar probleme cu securitatea, a fost prinsa la poarta ca luase un lemn sa-si incalzeasca soba, lemnu fusese impachetat intr-un desen ozalid "secret de serviciu".

P.S Baiatu cu CV-u a luat postu. In ultimu an au venit in Germania 55000 de romani. Exista inca 30000 de posturi de ingineri libere. Ghici ce salar a primi baiatu cu CVu?

9 comentarii:

  1. Depe ce post e vb? Si despre ce CV-u?

    Salaru lui e insa confidential: 48 mii euroi pa an. Zic si io statistic ...

    RăspundețiȘtergere
  2. CVu il gasesti aici http://la-neamtu-tiganu.blogspot.com/2010/09/curriculum-vitae.html
    Inmulteste salaru cu un factor de 1.5.

    Postu cu nea Dorin e aici http://www.dorintudoran.com/2010/10/13/fractura-iii/

    RăspundețiȘtergere
  3. Neamtule, in comunism s-a trait. Bine, rau, s-a trait! Ca n-a fost rai, ba pe alocuri fu un pic de iad, e foarte adevarat, cum la fel de adevarat ca nici acum nu-i foarte diferit. Poate ca s-ar fi trait si mai bine daca ar fi fost mai multi din cei care au luat atitudine de partea binelui, si impotriva celor rele. Din punctul asta de vedere, eu ii apreciez pe dizidenti, pe majoritatea. Cum ii apreciez chiar si pe cei care, din interiorul sistemului, au facut binele, fara sa fi fost macar dizidenti. Despre "dizidentii" post revolutionari, care tot o tin intr-o condamnare a comunismului, condamnand tot, tot ce s-a facut, de la promovarea lui Eminescu in scoli pana la industrializarea "fortata" a Romaniei, nu am aceeasi apreciere. Ca dupa ei, trebuia sa ramanem un popor cu 85% tarani detinatori a 2 pogoane de pamant, 75% analfabeti, cu o industrie sublima dar inexistenta, prieteni buni cu americanii si piep otelit(pieptul nostru, otelul american) in calea ciumei rosii. Cat de paguboasa ar fi fost o asemenea strategie, nu e greu de inteles...
    Asa ca, s-avem pardon, decat mort mai bine comunist(m) bun! Nu suna chiar a vers de cantec de intonat in piete publice de catre tineri indoctrinati politic, dar suna macar a experienta de viata traita in 2 sisteme.

    RăspundețiȘtergere
  4. asta cu femeia de serviciu imi aminteste de directoarea unei scoli unde lucram, om cu totul special, si care se tot minuna de ce femeii de serviciu ii zic copiii 'doamna de serviciu', iar ei 'tovarasa directoare' :)

    RăspundețiȘtergere
  5. In ultimul numar din Dilema, Andrei Plesu, indirect, marturiseste cu candoare ca, dincolo de inteligenta si rafinament, el e cam venal:

    "În definitiv, eroul nu e eroic pentru sine, ci în beneficiul unei comunităţi de ne-eroi, care, deşi nu s-au putut ridica la înălţimea atitudinii sale, merită să supravieţuiască."

    Cu alte cuvinte: "Ma scuzati, dar fiecare sa se descurce. Pe mine unul, sistemul nu ma deranjeaza atit de tare".

    De aici: http://www.dilemaveche.ro/sectiune/situatiunea/articol/rezistenta-cultura

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu trageti io sunt Lascarica, neamtu tiganu, am primit reclamatii ca nu merg commenturile, ba merg! Nu stiu ce-a fost!?

    RăspundețiȘtergere

comentati