vineri, 3 septembrie 2010

S-a spart balonu!

Poza de mai sus am primit-o de la un preten, isi zice ingineru si chiar e. Ii multumesc si-i cer scuze ca o bag pe blog fara sa-i cer acceptu.
Nu stiu ce ton sa adopt la aceasta postare. Pe de o parte imi vine sa pling si pe de alta sa rid. E vorba de cercetare. Stiu ce nasoala e meseria asta, faci, ca la tango, un pas inainte si doi inapoi, nu de putine ori am fost tinta mistoului colegilor si sefilor, nu de putine ori am fost gata sa renunt si sa trec la o ocupatie mai lumeasca. In meseria asta trebe sa ai nervi tari, cind esti convins ca gata, gata e pe teava, iese, tocma atunci intervine Murphy. Se spune ca-n cercetare numa 20% din banii investiti aduc rezltate, nasoala e ca nimeni nu stie care sunt aia 20%.
E vorba de Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica ARCA . Niste baieti dinamici s-au strins, au reusit chiar sa adune bani privati si vor sa faca ceva nemaipomenit. Pin-aici totu e f. frumos. Trec peste citeva declaratii bombastice de ex. "echipata cu primul motor racheta din lume din materiale compozite reutilizabil... Prima treapta este cel mai mare balon solar din lume", nu stiu, zau, de ce trebe neaparat sa fie cei mai tari din lume, da, ma rog, reclama e reclama.
Despre ce-i vorba in propozitie, baietii vor sa lanseze un modul pa luna, ideea fiind f. simpla desi nu f. noua, sa ridice racheta pin-la inaltimea H0, cu un balon si de acolo s-o pocneasca in spatiu. Spun ca ideea nu-i chiar originala, e chiar veche, da nu de putine ori o ideea veche, reluata cu ultimele tehnologii poa sa devina functionala. Nu mai departe trenu cu perna magnetica, patentu dateaza din 1934, facut de Hermann Kemper, si d-abia acum citiva ani s-a realizat in China.
Ii urmaresc de citva timp. Mentionez ca desi am studiat aviatie, totusi NU sunt specialist in rachete, sunt un asa numit "expert", care stie f. mult despre f. putin, nu sunt enciclopedist. Am vazut si am tremurat cu ei la diferitele experimente, am plins cind s-a bulit ceva, am sperat sa iasa data aviatoare bine. La 4 August a fost o noua incercare in Bazinu Marii Negre, cum ar zice cineva.
Am citit anuntu "Procedurile de lansare au decurs perfect, dar anvelopa balonului cu heliu s-a fisurat si echipa nu a putut continua lansarea", sa recapitulam, procedurile au decurs perfect, da s-a spart balonu!?
M-as fi asteptat sa fie probleme cu stabilizarea rachetei la decuplarea de balon, m-as fi asteptat sa nu ajunga chiar pe traiectoria stabilita, se intimpla si la case mai mari, da sa se sparga balonu la umplere cu heliu, nici prin cap nu mi-ar fi trecut, adica nu a fost cumva controlat inainte, nu a fost testat?
Astept cu nerabdare urmatoarea incercare, planificata in Octombrie.
Sunt f. scheptic da le urez mult succes!
Update: am aflat cu multa bucurie si mindrie ca ARCA si-a schimbat Logou. Asa da!

2 comentarii:

  1. anul trecut, sau cind au mai incercat baietii acultam la radio, sa dadea in direct, comenta Mironov! anul asta nu au mai avut bani de transmisie sau le-a fost rusine?:)
    oricum, le tinem pumnii in continuare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Asta 'ingineru' de la Ziua? Acel neocon de odinioara care desi traia in Vancouver era mai american decat texanul ala ce facea mai pe prostul decat era?

    RăspundețiȘtergere

comentati