miercuri, 30 iunie 2010

Atlantropa

Cu ctiva ani in urma am fost in concediu in Marbella. F. frumos si deosebit de scump. Nasol era ca apa marii era deosebit de rece. Mi-au povestit bastinasii ca vine apa nasoala prin gaurica de la Gibraltar. Mi-am adus aminte de proiectu Atlantropa. Desigur toata lumea stie de el. Un neamt, Herman Sörgel, si-a imaginat, cu multi ani in urma sa faca un dig la Gibraltar. Nu ar fi fost mare chestie. Stiind ca Marea Mediterana traieste din mila apei Atlanticului si a Marii Negre, in citiva ani daca s-ar fi inchis aceste robinete apa Marii Mediterane ar fi scazut pin-la o suta de metrii. Sunt zeci de date pe net despre asta, aici si aici, de ex. Asta insemna ca s-ar fi cistigat o suprafata imensa de pamint, s-ar fi rezolvat problema Gaza, multe insule ar fi devenit peninsule.
In plus s-ar fi putut construi hidrocentrale la Gibraltar si la Bosfor, hidrocentrale care ar fi asigurat toata energia Europei.

La data respectiva insa nu s-a analizat ce implicatii ar avea acest proiect pt. Romania. E stiut ca Marea Neagra primeste multa apa dulce, mai multa decit poate duce si d-aia e mai putin sarata. Deci daca turcii s-ar sucari si ar inchide Marea, apa va creste si nu va mai trebui sa se construiasca un canal Constanta Bucuresti pt. ca apa ar ajunge oricum. Daca ar fi insa invers, adica daca s-ar inchide Gibraltaru, ar scadea Mediterana, ca are apa uscata si ar fi posibil sa se bage mai multa apa din Marea Neagra, ceea ce ar duce la scaderea nivelului Bazinului Marea Neagra. Scaderea nivelului ar duce la marirea teritoriului Romaniei, largirea plajelor si chiar unirea cu Insula Sarpelui. In plus, e stiut ca la o adincime mai mare de 150m pe fundu marii sunt numa porcarii, nici un pestisor si nici o scoica. Unii oameni de stiinta spun ca din porcariile alea se formeaza petrol, e adevarat ca nu prea curind, poate de abia la urmatoru mandat al presedintelui, dar prin scaderea nivelului va putea lua omu petrolu cu galeata.

Iata Doamnelor si Domnilor adevarata importanta a Bazinului Marea Neagra, as propune ca europarlamentarii romani sa insiste pt. realizarea acestui proiect vizionar.

2 comentarii:

comentati