vineri, 9 mai 2014

Un taran f. nervos

Fiind copil mahalaua cutreieream si tare-mi doream sa fiu taran. Chiar pe vremea aia, de fapt nu s-a schimbat prea mult, cind taranu era considerat scursura societatii eu ma jucam cu gindul sa devin ing. agronom sau silvicultor. Totusi n-am avut curajul sa-mi duc visul la indeplinirea si am ajuns acum, la virsta mea matusalemica, virsta la care incerci sa recuperezi ce n-ai reusit sa faci o viata, sa ma joc de-a taranul.
Neavind traditie in aceasta directie, neavind nici macar pe cineva care sa ma-ndrume, ma orientez dupa carti, publicatii. O chestie fatala… va spun de pe acum, cartile sunt pline de prostii.



Desigur m-am axat pe legume, e recunoscut faptul ca legumicultorul e elita agriculturii, as zice ca nu se poate compara cu cartoforul sau porumbarul. Ca orice naiv incepator mi-am propus sa fac totul bio, sa nu folosesc nici un fel de chimie, desigur cu exceptia chimiei care oricum se afla-n aer, apa, pamint. Realizarile arata in felul urmator, prunele nici nu au dat bine ca frunzele sunt mincate si chircite, merii au deja milioane de viermisori care si-au construit niste casute f. interesante din pinza subtire topita. Rosiile aduse cu avionul ca rasaduri cu mare greutate tocmai din Ro, ca o stewardeza chiar a crezut ca-i canabis, au deja mana, castravetii sunt niste avortoni, peluza de iarba e un turn Babel al tuturor buruienilor existente in padurile tropicale, si asta in ciuda faptului ca am bagat mai multa seminta decit in stadionul national. Pina si ceapa verde, ca m-a sunat nefasta la munca plingind, ca vroia sa faca stufat cu ceapa proaspat culeasa, atentie ceapaaa, cica cea mai rezistenta planta are niste viermisori micuti si vioi. Si cu cita grija am rasadit-o stiind ca atunci cind se baseste gradinarul iese ceapa iute.
Chiar si de nefasta mult iubitii trandafiri lupta cu tot de felu de ginganii, muste albe, verzi, rugina frunzelor. Nu mai vorbesc de melci, melci cotobelci, mult iubitori de bere, care se-nmultesc cum se-nmulteau pe vremuri basistii, pasarele care ciugulesc tot ce-i folositor, mai ales ciresele si seminta proaspata de gazon, neatingindu-se de viermi, tintari, muste, buruieni. Daca adaugam si dragutii soricei de cimp, prea multa sau prea putina ploaie, prea mult sau prea putin soare, prea mult vint, prea multa galagie, muzica nepotrivita obtinem tabloul complet al apocalipsei.
Drept urmare, daca cineva pretinde ca ar fi in stare sa produca vegetale bio, naturale sa-i transmiti din partea mea ca-l bag in pizda ma-sii (cu cratima).
Unde mai pui ca se spune, si fiecare medic, psiholog recomanda gradinaritul ca o destindere, miscare in aer liber, calmarea nervilor. Pa draqu, pa mine gradina ma umple de nervi, io, un baiat atit de pasnic si la mutra si la port, am capatat porniri criminale, dau cu sapa ca un apucat, zmulg buruienile cu ura proletara, cu unghiile, zdrobesc viermii-n pumni cum zdrobeau brigadierii muntii infruntind furtuni.
P.S Am intentionat sa bag ceva poze cu viermi, sa-i fac de rusine, dar nu vreau sa le fac reclama.

update, 10.06.2014
conform vorbei atunci cind n-ai noroc vine si ghinionul, in noapte de luni, apropos, luni a fost zi libera pe aici, a fost o furtuna seculara, cu ploaie si uragan pina la 150 km/h. Marti nu m-am putut duce la munca deoarece o mare parte din strazi erau blocate de copaci cazuti. Asa ca m-am dus cu bicicleta la gradina, m-a apucat plinsul, am facut o criza de nervi. Construisem chiar un mic solariu, calculat dupa normele Germane, rezistenta la cutremur pina la 7,2, desi pe aici nu sunt cutremure, totu era fixat de un gard din lemn cu stilpi de 120x120, ancorati in beton cu feruri de otel. Nu a fost suficient, vintu a indoit gardu, care a luat si solariu cu el, care s-a prabusit peste rosiile care incepusera sa devina extrem de vesele. Am si cu aceasta intimplare poze, poate le pun, poate nu, ar fi prea trist.
P.S Catravetii au scapat!

updatul updeitului, 12.06.2014.
asigurarile spun ca sunt pagube de peste 100 de mio euroi, peste 14000 de caladiri si auto sunt nasolite. Din pacate rosiile mele nu au fost asigurate si nici gardu si nici nervii mei, asa ca nu intra in aceste 100.

12 comentarii:

  1. http://www.emiko.de/

    neamtule , ia d´acilea niste castraveti cica functioneste! mi´e lene sa ma login


    garcea

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. salut,
      nu pricep exact ce-i cu linku, am vazut e vorba de substanta pt. compost. Apropos, bineinteles ca am si doua lazi cu compost. Teoria spune ca resturile vegetale incep sa fermenteze ajungind chiar la 60 de grade si produc metan. La mine, desi vara trecuta a fost f. cald, nu s-au incalzit niciodata, au ramas extrem de proaspete. In plus am adunat rime, cica acestea ajuta la formarea unor canale de aerisire, la mine nu a ajutat. Intre timp si-a facut casuta un soricel, f dragut, ceea ce a provocat probleme cu nefasta. Actual cele doua lazi au devenit orasele de furnici, am incercat sa le numar, sunt miliarde. Ma-ntreb ce vor face acestea cind se vor plictisi de lada, ma astept sa plece in voiaj prin case.

      Ștergere
    2. Tigane (subst propriu), ia sa ma suni tu pa mine cand vii in RO cu masina (Oradea).
      Te aduc la mine la un mic popas, iti dau un gratar si o salata cu ce "vrea" muschiu' tau, dupa care te duc sa vezi de unde provine.
      Iti promit ca te fac sa te razgandesti si nici n-o sa ma bagi in p......
      :D

      P.S.
      Dar - cine stie - tu poate au ghinionul sa locuiesti intr-un rai al ganganiilor si, tre' sa recunosc, acolo lupta e mai crancena...

      Daca imi dai o adresa de email, iti dau nr meu de RO.

      Ștergere
    3. neamtule ceteste p´acolo ca au si nu´s ce solutie cu microorganisme cu alea, si o amesteci cu apa si stropesti frunzele dintr´un pulverizator..se jura un taran ca si tine ca foloseste.

      garcea

      Ștergere
  2. @ali baba, iti multumesc mult de invitatie, din pacate nu am drum, in viitorul apropiat la Oradea, iti trimit aadresa mea de E-mail.

    garcea,
    1. nu vreau sa folosesc chimie, am zis.
    2. nefasta a cumparat tot felu de otravuri, fara succes, daca plua le spala si nu au nici un efect.
    3. in plina vara folosesc zeama de urzici, chiar zilele astea voi trece la adunat urzici. Acestea, urzicile se lasa la fermentat ca. 3 saptamini si iese o otrava urit mirositoare. Nu am putu s-o fac pina acum deoarece a fost prea frig si nu fermentau urzicile.

    RăspundețiȘtergere
  3. Neamtule eco, cum insectivor nu te-as sfatui sa devii - ca sa nu ma-njuri cu cratima, iti dau totusi ideea de a-ti completa gospodaria cu cateva gaini si-un cocos de luat exemplu.. Rai ptr ele gradina ta, cateva oua pe zi, plus cantat de dimineata, de sa-ti sara lenea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. yep, asta mi-ar mai lipsi, gaini si cocosi, tare mi-e teama ca gainile ar fi lesbi, sterpe, cocosi homo, ar fi paduchiosi, alcoolici, violenti. Cind eram copil si locuiam la mahala, la curte, am avut odata un cocos extrem de rau, era mai rau decit un ciine, pt. noi copii era un pericol sa iesim afara, colericul ala de cocos ne sarea in cap si avea intentii clare de a ne scoate ochii.

      Si ar mai fi ceva, in Germania sa ai animale e un cosmar, trebe sa le faci vaccin, sa le scoti la plimbare, sa le faci masaj. La noi in oras, unoeri se-nchide cicrculatia pe niste strazi deoarece niste broscute mici trebe sa traverseze strada si desi li s-a construit un tunel in acest scop, ele tot pe unde vor trec.

      Alt caz interesant a fost cu unu care avea in gradina un mic lac, in lac adunindu-se niste broscute protejate de lege. Broscutele faceau galagie si l-au dat vecinii in judecata, a pierdut procesul, dar nu putea sa distruga broscutele fiind protejate. nu mai stiu cum s-a sfirsit da, e o problemea, mult mai simplu e sa-ti iei o muiere.

      Ștergere
    2. si un posesor de cocos a fost dat in judecata ca face galagie prea de dimineata, a trebuit sa-i construiasca niste perdele ca sa creada cocosu ca-i noapte, da era un cocos care cinta si noaptea, pin-la la urma a devenit supa.

      Ștergere
  4. Faraoane!
    N-o să-ți iasă ce vrei.
    Tu vrei să faci agricultură la oraș.
    E o condradicție de termeni geografici.
    Da, simpatizez cu durerea ta.
    Am hîncercat și io.
    A ieșit ceva... ceva.
    Restu'... cam ca la tine -
    Tot ce poți să faci... e să grădinărești în ghiveci, în dormitor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Neamtule, frumosule, chiparosule, chiar m-am gandit la tine ieri cand am vazut poze cu potoapele din Jermania, speram ca ai scapat. Uf, ti-au stricat frumusete de gradina de viermisori, melci si musculite :( Mi-e dor de tine, bre!!! Pupez!

    RăspundețiȘtergere
  7. lia ciocirlia, si eu ma bucur sa te vad, voi trece pe la tine, pregateste un pahar de vin, ceva!

    RăspundețiȘtergere

comentati