sâmbătă, 26 mai 2018

Un mic bilant de carte

Au fost tiparite 170 de bucati. Toate au fost distribuite, spun distribuite pt. ca unele, cca. 50 de bucati au fost donate, de ex. muzeului aviatiei, sau prietenilor, rudelor, colegilor mai apropiati, iar celelalte 100 vindute cu pretul netto de 30 de lei, deci am incasat, sau ar fi trebuit sa incasez, 3000 de lei.

Aceasta carte a fost nu numai un experiment de literatura tehnica, cineva m-a facut sa rosesc si a comparat-o chiar cu "O scurta istorie a timpului", ci si un experiment social. Mi-am propus sa aflu daca este adevarat ce se spune ca romanii sunt hoti si excroci!?
Dupa cum se stie procedura a fost sa trimit cartea prin posta si dupa primire sa fie platita prin banca. Am fost constient ca risc sa nu primesc banii, dar banii nu aduc fericirea. Statistic vorbind, ca. 20% mi-au platit chiar inainte de a primi cartea, din acestia citiva chiar mi-au dat si "ciubuc", adica au platit ceva mai mult, crezind ca acopera eventualele comisioane bancare. Pina in prezent au platit ca. 75%, adica am adunat cca. 2000 de lei. Cred ca voi mai primi inca pina la procentul de 95%, procent ce este deosebit de bun, la care ma asteptam de altfel, si care dovedeste ca romanii, sau cel putin cititorii mei, sunt oameni cumsecade, setosi de cultura.
Unul singur, din Nottingham, nu vreau sa-i dau numele, mi-a comandat cartea, i-am trimis-o in Anglia si nu am mai auzit nimic de el, desi l-am intrebat prin mai multe e-mailuri. Sper ca e sanatos, sau o fi ceva legat de Brexit?

De asemenea, la capitolul vesti bune, as vrea sa felicit posta romana, unele carti au ajuns dupa o zi, altora le-au trebuit doua saptamini, dar, nu sunt 100% sigur, se pare ca totusi au ajuns.

Update: m-am cam grabit cu felicitarile. Au inceput sa curga retururi de carti, chipurile destinatarul nu a fost gasit si nu si-a ridicat pachetul. Se-ntimpla, mai ales, celor care au cerut trimiterea cartilor unor institutii. Totul corelat cu cozile imense de la posta ma face sa-mi schimb parerea. Probabil va trebui in viitor sa trimit prin curier, lucru un pic neeconomic, cartea costa 30 de lei si curierul 25!?.

Tin sa ma scuz fata de cititori, am gasit inca rusinos de multe greseli de gramatica, ortografie, exprimari de lemn, lucruri pe care voi incerca sa le corectez in editia a doua, care va apare la jumatatea lunii iulie. Pt. ca dupa meci e inaintea meciului, incep din nou lucrul la carte.

La capitolul surpriza mentionez ca mult asteptatele injuraturi, critici aspre inca nu au sosit. Mai sper, insa!

Iata mai jos acel comentariu care m-a facut sa rosesc:

Tocmai am terminat de citit cartea dumneavoastra. Mi-a placut mult. Felicitari pentru aceasta reusita!

Am gasit foarte interesanta combinatia intre partea tehnica si istorisirile unor evenimente din acele timpuri. Asta ii da o dubla importanta pentru improspatarea memoriei cititorilor (mai ales cei de peste ani), legand realizarile si activitatile tehnice de timpurile sau istoria unei perioade. Indraznesc sa o compar din acest punct de vedere cu "O scurta instorie a timpului" si apreciez modul in care aceasta combinatie face un subiect serios dintr-un domeniu ingust/specializat mult mai accesibil unui cititor neinitiat, ca mine. Ritmul lecturii a fost unul alert in cazul meu, dovada a interesului starnit, si in plus, mi-a parut rau atunci cand s-a terminat. Poate si asta e un semn al unei carti reusite. Subiectul abordat nu pare sa lase loc de continuare pentru aceasta aventura literara dar tare mi-ar placea sa citesc si alte texte scrise de dumneavoastra. Fie si macar articole restranse pe bloguri/siteuri.

Va multumesc pentru bucuria acestei lecturi!

Cu bine!

In concluzie un experiment, pt mine cel putin, amuzant, aproape ca imi voi scoate cheltuielile, profitul fiind bucuria de a oferi altora bucurii.
O ciudatenie e sotia, care de cind e nevasta de scriitor a devenit un pic aroganta, chiar si cu scriitorul insasi, gindind, probabil, ca-n spatele unui barbat puternic se ascunde o femeie puternica.

4 comentarii:

 1. https://hushkit.net/2018/06/07/why-the-merlin-has-three-engines/

  Acuma citeam articolul acesta și văzând caricatura despre echipele de proiectare mi-am amintit de cartea Dvs și de luptele nesfârșite între proiectanți pe care le evocați. Aș vrea să scriu și aici cât de mult v-am apreciat cartea și contribuția Dvs la istoria aviației și industriei românești. Multă sănătate și toate bune vă doresc. A, și nu mă așteptam să se termine cartea așa cum s-a terminat...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc de vorbele frumoase. Intr-una din multele versiuni ale cartii bagasem si eu caricatur adin Merlin, care culmea, circula si pe vremea cind eram student.


   Nici eu nu am stiut cum voi termina cartea... si pt. mine a fost palpitant cum voi inchide, m-as fi lungit prea mult..

   Ștergere
 2. Buna ziua,

  As vrea si eu cartea de care vorbiti. Cum o pot lua?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Muk#ltumesc de interes.

   imi trimiteti adresa pe e-mail la:
   avioane@gmx.de

   Dupa ce primiti cartea platiti 35 de lei (daca sunteti in Ro) la o banca pe care o voi transmite.

   Ma laudati si recomandati mai departe :)

   Ștergere