E amuzanta panica din
mass media romaneasca legata de masurile lui Trump privind vama. Panica e
mult mai accentuata decit in Germania, tara care ar fi mult mai afectata.
Romania plinge ca prin
marirea taxelor vamale exportul in USA va avea de suferit. Dar care export? In
primul rind Ro are, pe total, un bilanz negativ de cca 31,3 miliarde $ (2023), care
reprezinta ca 10% din BIP. adica importa mai mult decit exporta. Romania
exporta mai mult in EU, pe primul loc fiind Germania.
Totusi cu USA are un
bilant pozitiv, România a exportat anul trecut produse în valoare de peste
2,283 miliarde de euro în Statele Unite ale Americii și a importat bunuri de
1,315 miliarde de euro, ceea ce a generat un excedent comercial de 968 milioane
de euro. Dar exportul total al Romaniei a fost de 93 miliarde euroi, deci cel
cu USA ar reprezenta doar cca 2,5% din total. Conform listei prezentate de
Trump ar urma sa creasca vama la acestea de la 20 la 39%, ceea ce ar insemna
micsorarea exportului Romaniei, e greu de spus cu cit dar nu cred ca ar insemna
mare lucru.
Iata insa ca pt acest “nu
mare lucru”, romanii s-au isterizat, curg peste tot acuzatii, injuraturi, chiar
blesteme. Tot romanii, bietii de ei sunt cei mai ingrijorati de caderea
pietelor bursiere!? Oare citi nea Ioni au banii de batrinete bagati in actiuni?
Dar, nu asa, trebuie si noi sa participam!
Desigur lucrurile sunt
mult mai complicate, ma tem ca nici Trump nu a inteles totul. De exemplu mai
tineti minte cum era cu Clauza națiunii celei mai favorizate? Stim cu totii, de
asemenea, ca vama nu se face pe principiul elicopterului, ci e f complicata,
uneori se aplica diferit nu numai la diferite tari, ci chiar la diferite
produse.
La nivel mondial
exista o organizatie care incearca sa stabileasca niste reguli privind comertul
international, se numeste WTO. Desigur aceasta organizatie face ce fac toate
organizatiile de acest fel, cel mai des fac congrese. Iata o poza din stafful
unei conferinte.
Voi incerca sa
continui cu aceasta tema, voi vorbi chiar si de Vama Veche, ca ar fi la subiect,
pina atunci mi-as dori ca romanii sa se linisteasca, doar vine Pastele.
Apropos Paste, vad
intr-o reclama germana ca se gasesc miei proaspeti din Australia!? Cum naiba au
ajuns proaspeti dupa atita drum, si cit o fi fost vama la ei, ca miei din
Romania nu prea vad pe aici!. Ce zice Becali? Dar ciobanul moldovean si cel
ungurean?
Erata:
Unu-i moldovan,
Unu-i ungurean
Și unu-i vrâncean.
Fara a va contrazice, o mica nuanta as incerca: tocmai asta e problema pe care multa lume nu o vede, ca Romania exporta in Germania. Daca Germania e lovita in automotive, o firma mare din Germania are pe lant poate 6-8 subcontractori in diverse alte locuri din UE si va trimite unda de soc catre acestia. O sa fie bloodbath intre uzina Bosch din Romania si uzinele Bosch din Spania sau Slovacia, ca Germania o sa ceara in familie ca lumea sa isi asume pierderea si sa vina cu cea mai buna oferta pe lantul lor intern (am folosit exemplele cu titlu de prezentare pentru a se intelege mecanismul, nu am pretentie ca locatiile sa fie exacte).
RăspundețiȘtergereIar cu banii pe bursa... poate ca fondurile private de pensii au si bani in actiuni (si acolo sunt contributiile a peste 6 milioane de romani), ca sa nu mai spunem de efectele pe orizntala ce se traduc in somaj si incetinire economica. Poate ca oamenii se mai gandesc ca nu vor mai gasi asa usor de lucru in UE si sunt anxiosi (cei din afara direct si cei din Ro fiindca or sa aiba competitie sau or sa plece firme), oricum lumea intelege ca nu poate fi bine, mai ales ca precedenta criza din 2008 ce a lovit destul de dur Romania care a ajuns la taieri si imprumuturi FMI tot din US a plecat.
Asa ca oamenii pot sa nu priceapa exact ce se intampla, dar pot cumva sa simta ca nu va fi bine. Asa cum bine ati spus, lucrurile nu sunt deloc simple. O zi frumoasa!
Da, e cunoscut efectul aripilor de fluture care bat ein Africa si produce tornade in Florida. Desigur lumea e legata...
ȘtergereSigur, va creste concurenta intre fabricile Bosch din diferite tari, dar va cistiga care e mai buna. Si poate ar fi un prilej ca Ro sa deschida ramuri economice noi, care i se mai potrivesc mai bine, ca sa fim seriosi ce produce Bosch Ro se reduce la apasat pe niste butoane, productia e oricum automatizata.
Germani abaga 900 de miliarde in armament si infrastructura deci bani sunt suficienti sa se asigure locuri de munca!
Nu e chiar ca aripa de fluture :) Poate nu știți dar cam toate turbinele mașinilor germane sunt produse în București la o fabrică desprinsă din una de care ați auzit: Turbomecanica. E bineînțeles parte a unui mare concern dar camioanele pleacă din București cu destinația Germania și de acolo mașinile în USA . Aceeași firmă produce turbinele pentru mașinile americane în Mexic. E cam cum zicea mai demult parcă tocmai Orban despre tranziție, e greu să mai faci înapoi oul din omletă, producția s-a globalizat și acum taxele o să afecteze și mașinile americane
Ștergere...
Conform hotaririi Eu in curind nu se vor mai fabrica masini cu ardere interna, si deci oricum nu va mai fi nevoie de turbine! Dar, lasing gluma la o parte, nu am spus ca economia romaneasca nu va fi afectata ci doar ca va fi in mult mai mica masura decit cea germana.
ȘtergerePS De car eturbine e vorba, de alea de supraalimentare!? Oricum sunt f putine!
Nu sunt chiar puține. Toate pe motorină și mai nou și la astea mici pe benzină au supraalimentare. În tot cazul ăștia lucrează în trei schimburi. Dar evident că nemții sunt mai afectați. Cred oricum că pactul verde va sucomba în curând că nu ai cum să fii singurul care respectă o înțelegere, nici nu se mai numește înțelegere dacă are un singur participant :)
ȘtergereTurbomecanica era gard in gard cu institutul, mergeam uneori la ei la cantina, noi nu aveam. Cunosteam pe multi pe acolo, fosti colegi, jucam chiar fotbal impreuna. Nu stiam ca au mai ramas ceva firmituri, stiam doar de Comoti. Revenind la subiect, Ro ar avea ocazia sa livreze direct in USA, chiar daca Trump ar mari vama, cred ca ar fi mai lucrativ sa livreze direct, decit prin masini germane..
ȘtergerePăi dacă au producție în Mexic e mai eficient să trimită de acolo. E o multinațională desprinsă din Honneywell deci nu le pasă de unde trimit, capacitate să aibă. Pentru că am o colaborare cu ei merg săptămânal acolo. Cantina presupun că era ceea ce se cheamă azi "Turbotequilla", cea de la stradă :) Acum și-au făcut cantina lor. Mai sunt și câteva "firimituri" cum ziceți, parcă și Comoti mai există, eu nu am prins situația de dinainte așa că îmi e greu să le identific...
ȘtergereTocmai asta e ideea, taxele or să afecteze și mașinile americane. Ca ca urmare, turbinele ar trebui să ajungă fabricate în Statele Unite.
RăspundețiȘtergereExistă un alt exemplu foarte bun cu imprimantele și copiatoarele laser. Înainte de 2017, Xerox le fabrica în China, după care au mutat producția în Vietnam. Ele sunt produse destul de avansate tehnologic încât să poată fi fabricate în Statele Unite, așa cum se întâmpla înainte de 1990.
deși am zis că nu vă mai răspund, în altă parte, da, asta e ideea cu taxele. Există și un revers dar nu dezvolt. Diavolul stă însă totdeauna în detalii, poate o să îi iasă poate nu, eu doar arătam că economia românească chiar e afectată de aceste taxe, deși popular românul crede că "nu mai producem nimic". Ca un ordin de mărime, la București sunt vreo 40 de linii de producție (aparent au fost chiar vreo 60 la un moment dat), în Mexic 8 sau așa ceva. Eu aș miza mai mult pe sporirea capacității din Mexic - dar vom vedea. Până la un anumit nivel există posibilitatea ca fabricantul să își asume costurile pentru că punerea în funcțiune a unei noi fabrici înseamnă roboți noi și mână de lucru instruită (care e scumpă).
RăspundețiȘtergereNu stiu cind ati spus ca nu-mi veti mai raspunde, dar cum vreti.. Repet, sigur ca vor fi perturbari, si intr-o directie si in alta,
ȘtergereCe exporta Romania? https://panorama.ro/exporturi-romania-industrii/
nu dvs, pentru Harald era replica. Afirmă că aș avea datorii la Soros. Nu am decât la Banca Transilvania dar sunt în grafic :)
ȘtergerePrincipala problemă care mi se pare destul de ridicolă e că taxele astea zici că sunt popice. Astă seară le-a amânat cu 90 de zile și le-a mărit la 125 pentru chinezi. Deja parcă e mai bine, dar mâine cum va fi? :)
RăspundețiȘtergere