Pages

joi, 1 august 2019

cica... in vino veritas

Crăpa-le-ar Domnul, – Principe, – ficații
Și setea ogoi-le-ar cu venin,
Căci n-au păreche-n lume blestemații:
Crâșmarii care toarnă apă-n vin 

Francois Villon

Dupa cum se vede, inca din vechime, au existat persoane care au fost indignate, pe buna dreptate, de turnarea apei in vin.
In tinerete, imi amintesc, faceam din cind in cind cite o mica petrecere, chiar in incinta Institutului, unde serbam victoriile aviatiei romane, de Craciun si de Paste. Persoane insemnate din conducerea institutului se ofereau sa procure un vin absolut exceptional si destul de ieftin. Se cumpara de la Stefanescu, un negustor de vin, pe undeva prin Giulesti. Care mai de care se intrecea sa laude vinul, mai ales ca nu, il adusese sefu si trebuia laudat. Mare au fost tragedia cind s-a aflat ca Stefanescu a fost prins si chiar condamnat la moarte si executat.
************
Mi-am amintit de asta zilele trecute, cind am citit ca si-n prea cinstita Germania a pornit un scandal asemanator. Tricul era asemanator cu cel folosit de Stefanescu, se amesteca vin de diferite calitati, bio si mai putin bio si se vinde la pretul cel mai mare.
*************
Si mai creativi au fost italienii, prin anii 68. Amestecau si ei diferite feluri de vin, mai adaugau si ceva zahar si ceva singe de vaca si o substanta Agar Aagar, obtinuta din alge, si mai puneau si ceva gips.
************
Austriecii nu s-au lasat nici ei mai prejos si prin anii 85 adaugau la vin glicol, substanta care se foloseste la lichidul de racire. Dar se mai adauga si acizi si alte substante. Se vindea mai mult vin austriac decit ar fi putut vrodata sa produca aceasta mica tara.
***********
Tot prin 85/86 s-a descoperit ca nici italienii, prietenii nostri, nu sunt mai prejos. Acestia adaugau Metanol, ca sa mareasca concentratia de alcool.
***********
Nici chinezii nu s-au lasat mai prejos, acestia falsificau un vin celebru Chateau Lafite Rthschild anul 82, pe care-l vindeau cu 625€ sticla.
*************
In 2008 italienii au manipulat si vinul meu preferat, Brunello di Montalcino, an 2003, pe care-l inmulteau cu vin ieftin din sudul Italiei.
************
Cehii au reusit, prin adaugarea metanolului, sa omoara peste 50 de persoane.

Asa ca parca incep sa-l cred pe Trump care, desi nu bea alcool, pretinde ca vinul american e mai bun decit cel francez.

Si totusi, ce facem noi pasionatii bautori de vin!? Cica bem vin de buturuga. Un bun prieten are o bucata buna de vita undeva prin Moldova si produce ceva vin, fara sa vinda, doar pt nevoile proprii. Deci e absolut curat, absolut sanatos, dar are un gust ingrozitor. De regula e f acru deoarece strugurii nu apuca sa se coaca si trebuie culesi f devreme deoarece daca se asteapta pina sunt absoluti copti sunt culesi de oameni de bine, peste noapte.

Cel mai bine e sa-ti faci vin singur, o faceam si pe asta in tinerete, la bloc. Cumparam citeva zile la rind, deoarece nu se vindea mai mult decit 5 kg. odata. Apoi il storceam cu miinile, nu aveam acces la fecioare care sa-l zdrobeasca in picioare. Mai apoi statea pe boasca, faceam numai vin negru, citeva zile cit sa fermenteze. Mai apoi era tras in damigene si inchis etans. De Craciun era tocmai bun.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentati