marți, 16 august 2022

Hornet

 Cum am promis am investit mult timp incercind sa inteleg inventia domnului Iuliean Hornet.

Baza inventiei, asa cum recunoaste si domnul Hornet, e procesul de piroliza, preocedeu f vechi, dupa cum spune chiar dumnealui, nemtii il folosisera si in ww2 pt producerea benzinei din carbune.
Ce este piroliza? Piroliza reprezinta descompunerea termica la temperatura ridicata si in absenta oxigenului a compusilor chimici si in special a compusilor organici din reziduuri.
In literatura tehnica germana se vorbeste de mai multe feluri de “piroliza“, in functie de temperatura folosita si eventual de presiune. Exista piroliza la temperaturi relativ scazute, 400-500°C, sau chiar mai scazute, de ex. ca. 200 pt. producerea uleiului din resturi vegetale, dar acestea trebuie sa fie relativ curate si sortate. Dezavantajul e ca pot aparea componente cumva daunatoare, toxice, precum Bifenilii policlorurați, sau combinatii de sulf, azot sau dioxine.
Piroliza la temperaturi inalte e numita in literatura germana gazeificare si se produce la temperaturi de peste 1000°C si presiuni de pina la 60 de bari. Prin aceasta procedura se descompun resturile in ulei, gaze, fara pericolul de a apare componente daunatoare pe baza de clor, azot sau sulf.
In lume sunt extrem de multe instalatii de piroliza (gazeificare) a gunoaielor. De regula sunt extrem de specializate, unele sunt f simple, folosite doar pt resturi vegetale, se porneste la putrezirea naturala cu captarea metanului rezultat. E suficienta acoperirea resturilor vegetale si lasate sa fermenteze natural. Altele sunt mai complicate, cum sunt cele pt obtinerea benzinei bio. Tot prin precedeul de piroliza se pot prelucra gunoaie de plastic, sau chiar cauciuc etc.
Ce trebuie neaparat inteles e ca functie de gunoi, de componenta acestuia, exista procedee diferite, care sunt proiectate doar pt un singur tip.
Cind a venit Coanda in Ro, 1969, ca director al Institutului de creație științifică și tehnică (INCREST), una din multele lui preocupari a fost si prelucrarea gunoiului. In INCREST a existat chiar o sectie de “gunoieri”, spre distractia noastra, a arogantilor avionari. Atunci am vazut chiar o prezentare in care se vorbea de componenta diferita a gunoiului, occident, Romania, sat, oras si implicit metodele diferite de prelucrare al acestuia.
O caracteristica principala a inventiei domnului Hornet e prelucrarea continua a tuturor gunoaielor, fara sa fie necesara o sortare.
Cum functioneaza?
Gunoaiele se toaca, se usuca, daca e nevoie, (vezi schema), mai apoi se incarca in cazanul de piroliza. Cazanul se incalzeste cu arzatorul eco Hornet, la o temperatura de 1200°C. Nu am gasit date precise privind aceasta temperatura. Prin piroliza gunoiul se descompune in gaze, ulei, si biochar (carbune). O parte din gazele obtinute se folosesc pt a alimenta arzatorul de incalzire al cazanului de piroliza. Celelalte componente se pot acumula in rezervoare, sau pot alimenta generatoare de curent electric. Uscarea gunoiului se face cu caldura reziduala de la piroliza. Exista posibilitatea si de obtinere a peletilor, care ar putea fi vinduti si folositi extern.
Instalatia nu are nevoie de energie externa, poate doar la inceput, pt initializarea pirolizei. Desigur o parte din energia gunoiului se foloseste la functionarea instalatiei, probabil ceva de ordinul 10-20%, nu am gasit date mai exacte si oricum depinde enorm de proprietatile gunoiului.
O caracteristica deosebita e functionarea continua a cazanului de piroliza, adica acesta e incarcat continuu, cu un transportor elicoidal si tot continuu e descarcat. Nu am gasit date privind presiunea in cazanul de piroliza, cum spuneam, in literatura se vorbeste de pina la 60 de atmosfere. Am proiectat zeci de ani, enorm de multe dracii, cred ca proiectarea unui asemenea sistem e o mare provocare. Mi se extrem de dificil sa construiesti asa ceva, un cazan cu o temperatura de 1200°, eventual sub presiune si cu niste ventile etanse care asigura incarcarea si descarcarea. Nu mai vorbesc de coroziunea unui asemenea cazan, de izolarea termica etc.
Dar, presupunind ca totusi e realizabila, la un pret cit de cit competitiv, ramine marea mea intrebare si cred eu, marea problema, componenta gunoiului. Cum spuneam, pt un gunoi vegetal, curat vegetal, “organic”, cum spune domnul Hornet, piroliza la 1200°C e exagerata si e o complicatie inutila. In schimb pt materiale plastice, sau cauciucuri, ar fi obligatorie.
Repet, in lumea larga, mai ales in China, exista multe sisteme de prelucrare a gunoiului prin piroliza, dar marea majoritate folosesc gunoi sortat pe categorii, incercind sa creasca eficienta sistemului.
O ultima observatie, am cautat patentul de inventie, fara succes.
Concluzia mea. Instalatia e extrem de ambitioasa tehnic, ma refer in special la componentele mecanice, dar si la automatizarea intregului sistem, la senzorii si ventilele necesare. Cautind prin internet reactiile clientilor arzatoarelor eco Hornet, am gasit multe critici, mai ales legate de defecte prin pleznirea sudurii, sau defecte ale automatizarii. Cred ca succesul acestei instalatii depinde enorm de mult de calitatea executiei, de la cea mai simpla sudura, la computerizare.
Nu e chiar o revolutie tehnica, desigur un pic de reclama, chiar daca e un pic exagerata, nu strica, e mai degraba o aplicatie, o adunare a mai multor sisteme care exista separat, intr-un sistem unitar.
Si nu e un sistem care ar potoli foamea de energie a lumii, e doar un sistem care ar limita masiv acumularea gunoaielor si ar scoate ceva din ele. Nu-mi dau seama in ce masura ar fi eficient economic, probabil ca odata cu scumpirea energiei si a taxelor pe gunoi ar deveni tot mai rentabila. Daca ar iesi la bursa as cumpara citeva actiuni, dar nu multe.
Oricum, eu le urez succes.
P.S Ar fi mai bine daca s-ar indeparta de acest Roxin, care mai mult strica si incurca si ar colabora cu o firma serioasa de publicitate.
No photo description available.
Like
Comment
Share

18 comentarii:

  1. Desi nu mi-e clar ce se intampla in cazul pirolizei de mase plastice care includ in PVC, sa zicem ca nu se formeaza compusi mai complicati decat HCl...
    Acum ca alimentarea continua poate inseamna ca se mai si opreste putin ca nici vasul de piroliza nu e infinit.
    Asteptam mai multe detalii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu as fi vrut sa gasesc mai multe detalii. Mai am inca multe semne de intrebare. De ex. ce se-ntimpla daca in gunoi se afla si metale sau sticla?
      Privind alimentarea, in prezentari se accentueaza ca lucreaza continuu. Produsele se scot din cazan continuu, biochar prin banda de joc, merge in cuva albastra, iar uleiul si gazele pe sus. Deci teoretic nu ar trebui sa fie niciodata oprita, deoarece nu are resturi, poate doar la revizii.

      Ștergere
    2. La fel si in cazul altor materiale inorganice, gen ceramica, materiale de constructii, cenusa. Asta pana la urma cu universalul e un mic mai complicata. Adica e universal numai ca trebuie un pic separat deseul inainte de piroliza.

      Ștergere
    3. Particulele solide pot provoca si mari greutati la tocare.

      Ștergere
  2. este interesant. daca deja este comerciala, atunci, ar trebui sa existe certificari...daca nu, acestea trebuie facute neaparat pentru credibilitate... de ex cu TUV, SGS, etc. ...iar in certificari se explica obiectivele, performantele realizate, etc., etc. asta ar scuti mult din "neincredere" si, poate, ar da indicii si despre ceea ce trebuie imbunatatit

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu daca nu sunt ascunse anumite caracteristici din motive de "secret". Sa nu se fure ideile.

      Ștergere
    2. La certificare "secretul"daca exista, poate fi protejat fara probleme: ori se incheie contract legalizat de confidentialitate, dar, nu prea e nevoie, dar, cel mai bine, se solicita la certificare, sa se confirme "ce bagi si cit" si "ce scoti si cit" pe o anumita perioada de timp. Toata chestia asta este "beton" si nu ar mai avea nimeni ce sa zica...aici e tot spilul

      Ștergere
    3. m-am confruntat foarte de curind cu o problema similara: au venit la noi niste "inventatori", cu electroliza apei sa produca HHO (oxyhidrogen - nu hidrogen), si declarau ceva randamente (energetice) la electroliza si utilizare termie, ceva de 120-130%, bazat pe o certificare TUV ca au produs prin electroliza in final o anumita cantitate de energie termica...le-am cerut sa angajeze TUV, care sa certifice bilantul energetic PE MASURATORI IN/OUT SI NU PE CALCULE TEORETICE...dintr-o data, randamentele au revenit la realitate 96-97%..

      Ștergere
  3. Ma mira ca ar exista certificare fara date experimentale. Nu stiu in ce masura insa, producatorul e OBLIGAT sa puna pe masa aceste rezultate. In cazul de fata e si mai complicat deoarece rezultatele depind decisiv de componenta gunoiului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E ca in bancul ala cu masina de facut unt din rahat - la americani functiona fara problema, la romani nu. Au venit americanii si au zis - pai daca bagi rahat romanesc, tot rahat scoti.

      Ștergere
  4. pai, cind se fac certificarile tot un fel de date experimentale sunt, doar ca sunt certificate. adica, se ia combustibilul, ala care e si se specifica/certifica, se functioneaza cu ce bagi in cazan /piroliza si masori (pe contoare, wattmentre si ce-o mai fi, debite/temp. pe cos, etc, etc, si pe un timp de 1 zi, 1 sapt, 1 luna, depinde ce vrei sa certifici...la sfirsit se face calcul/bilant pe date MASURATE (si se specifica si cu ce s-au masurat, clase metrologice, si toata nebunia adiacenta)...totul se incheie intr-un raport de cerificare in case se spune ca am consumat x tone de gunoi cu specificatia y si am obtinut t mwt si t mwe si t tone cenusa cu specificatia w pentru agricultura. Din astea, producatorul NU ARE NEVOIE SA EXPLICE CUM MERGE JUCARIA LUI, ci, ii trebuie sa se duca la Tanczos Barna si sa-i spuna: bre - UITE CE ITI GARANTEZ (PRIN CERTIFICAT) daca prepari gunoiul asa si mi-l dai, eu it fac asa si-ti si mai dau si altceva...cam asa ar fi shouw-ul (in fapt, furnizorii seriosi, printre altele au certificate/stampile CE de conformitate (adica chastia aia face ce zice ca face)....cumva cam pe acolo.
    Eu daca as fi in locul lui Hornet (sau altcuiva), DACA AM PATENT, SUNT PROTEJAT, deci, n-am de ce sa nu fac certficari DE REZULTATE, nu-i asa ?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In principiu e clar, dar vad o mare problema cu specificarea gunoiului si verificarea componentei acestuia. De ex. o mica bucata de metal poate distruge mecanismul de tocare. Sigur metalul magnetic se poate extrage cu magneti, dar celalalt? Deci ar fi nevoie de inca o instalatie de pregatire/sortare/curatire a gunoiului.

      Ștergere
    2. sunt tehnologii, standarde fl clare despre cum trebuie sa fie specificatia standard RDF...noi in a n-am descoperita asta, dar RDF este un combustibil, care trebuie sa respecte o specificatie !..deci, instalatiile de sortare si pregatire sunt si ele la rindul lor stnadardizate ca atare (SINGUAR PROBLEMA REALA EST SA FIE "REGLATE" PE GUNOIUL DIN TIMISOARA< SAU SATU-MARE SAU CONSTANTA sau de aiurea statistic...astfel, problemele de "scapari metale"devin punctuale/accidentale...atunci cind se intimpla...si in domeniul gunoaielor exista o "inginerie"...
      m-au convins unii care au o centrala de vreo 100 MW linga o mare metropola ...disciplina populatiei + disciplina tehnologiei duc la rezultate f. bune....deci, putem incerca sa incepem "de la mic" spre "mare"...daca nu incerci, sigur nu reusesti...

      Ștergere
    3. Stiti desigur, ca-n Ge sortarea gunoiului se practica deja de multi ani. Se ajunge chiar ca vecinii sa spioneze si sa controleze ce si unde ai pus gunoiul si sa te reclame. Si totusi e imposibil un control si o disciplina totala. De la asta trebuie plecat in construirea unei instalatii. Eu nu am spus sa nu incerci, incerc doar sa vad care ar fi solutia ideala, in conditii realiste. De aceea nu cred ca sistemul Hornet va putea functiona in regim continuu, nu cred ca va putea folosi toat efelurile de deseuri si cred ca va trebui sa i se adauge si un sistem de sortare, filtrare gunoaie. De asta e vorba!

      Ștergere
    4. Celalalte metale se pot separa cu ajutorul curentilor lui Eddy - daca bucatile sunt maruntite destul
      https://www.youtube.com/watch?v=_38kiL3cR6w

      Ștergere
    5. Pai deocamdata, din ce s-a vazut in videoclip, materia prima era oarecum standardizata - peleti de diferite proveniente, Deci as vedea intalatia asta ca merge perfect pentru crescatorii de animale - unde materia prima e oarecum constanta in calitate, iar in unele cazuri si cantitate, Cum ar veni - cu circuit inchis,

      Ștergere
    6. dl.neamtu tiganu...deja imi sunteti f. simpatic citindu-va blogu cu ce va pasioneaza !...tare...forget about the enerry !...acu, revenind putin la problema in discutie: cred ca daca deseurile se peletizeaza (cum ar sugera Hornet), rezulta ca specificatia ar fi controlata si, deci, ar cam trebui sa mearga...asta insa , evident, creste cu costurile de peletizare...si mai e si Directiva UE care spune / conditioneaza ca peletii produsi sa fie din electrictate "verde"si energie temrice "verde", altfel penalizeaza reducerile de emisii...deci, sunt suisuri si coborisuri...revin..fara o certificare solida, nu cred ca poate cistiga incredere si "solid entry in the market"...citindu-l pe un "clasic contemporan":...parerea mea...

      Ștergere
  5. Propabil in video-ul de mai jos sunt cateva indicii despre cum functioneza modul automat de incarcare/curatare.
    https://youtu.be/g6QUEbZVzD8?t=328

    RăspundețiȘtergere

comentati