marți, 14 iulie 2020

Cura de slabire


Cum spuneam, in copilarie, adolescenta, si chiar mai tirziu am fost o umbra, imbracat de iarna si cu rucsacul in spate cintaream 62 de kg, la 1,78 si nu ieseam afara cind batea virtul, decit cu pietre in buzunare.
Nu m-am gindit vreodata sa ajung sa consult informatii despre slabire. Dar iata ca a venit si asta, nu numai ca m-am ingrasat, dar si burtica face progrese vizibile, iar virusul ma-sii mi-a dat lovitura de gratie. Cica cu virsta si metabolismul devine mai eficient, asa e si la tigri si lei, deoarece acestia cind imbatrinesc nu mai pot vina atit de bine, atunci corpul isi imbunatateste eficienta arderii si se acumuleaza din mai putina mincare. Dar oricum principiul e clar, trebuie sa inghiti mai putine calorii decit consumi.
Dar sa facem socotelile. Fiecare om are nevoie sa traiasca de ceva calorii, functie de virsta, corpolenta etc, eu fara sa fac nimic am nevoie de 1672 kcal. Dar hai sa facem si sport. Eu fac intotdeauna sport, dar daca te uiti la consum calorii prin sport iti dai seama ca degeaba. O ora de alergat consuma 800 kcal pe ora, fotbal ca. 400, bicicleta de la 200-300. Unii spun ca sexul ar fi indicat. Cum era poanta aia, faceti sport?/ Sexul se pune?/ Da!/ Atunci nu. Oamenii de stiinta au calculat ca un barbat consuma 0,101 Kcal/sex, femeile si mai putin, adica 0,0042 Kcal/minut. Deci un sex de o ora ar consuma 0,252 kcal. Desigur depinde de stil, stilul pickhamer consuma mai mult, decit cel masina de cusut, dar vorbim de consum mediu. Cu nevasta altuia consumul e mai mare. Dar oricum ai da-o consumul e extrem de mic, mai bine stai degeaba, cind consumi, cum spuneam 1672 kcal.
Dar mai exista alte solutii, ca d-aia invatam fizica la scoala. Pt incalzirea unui gram de apa cu un grad e necesara o energie de o calorie. Sa presupunem ca bem o bere rece, la temperatura de 0°C, adica 500 de grame. Corpul lupta in acest caz si-ncerca sa-si pastreze temperatura constanta de 37 de grade. Deci incalzeste cele 500 de grame, la 37 de grade, folosind energia interna, adica consuma 18,5 kcal. Dar berea aduce si calorii, ca. 0,2 kcal/sticla, dar oricum ramine un consum net de 18,3 kcal. Deci cu o bere rece se consuma de o suta de ori mai multa energie decit o ora de sex.  
In general mediul rece obliga corpul sa consume multa energie, deci, teoretic vorbind, cel mai eficient e sa faci sex, stilul pickamer, cu nevasta altuia, in lada frigorifica, bind multa bere rece.
Fiecare poate calcula pt el ce cantitate de bere rece trebuie sa bea si functie de cit maninca. Doar asa ca nota informativa, o friptura de porc de 300 grame aduce un aport de energie de 579 kcal, deci ar trebui sa bea, ca sa compenseze, 32 de sticle. In loc de bere se poate folosi si spritz de vara sau chiar tuica rece.
Poate ca vi se par cifrele exagerate, dar vorbim doar de informatii de care trebuie sa tinem cont.
P.S In mod senzational, un bun prieten a reusit sa-i faca o poza Brigittei, va amintiti de ea? E sanatoasa, bine dispusa si ma iubeste in continuare.


17 comentarii:

  1. imi fac autocritica, am lipsit de pe blogul tau vreo doo saptamani dar am motive bine intemeiate si chiar plauzibile.
    mai nasol e ca am pierdut o gramada de vesti, in special aia ca din cartea ce te-am implorat sa o scrii despre istoria amuzanta a aviatiei a iesit un almanah urzica cu amintiri de pe feisbuc.
    in fine, daca asa vrea autorul, asa sa fie, nu ma pun eu impotriva uraganului scriitoricesc.
    deci, am lipsit ca am fost in romanica, iar acolo nu m-am intalnit cu nici un H-ashist, ca ori erau la munte, ori la mare, ori nu aveau masca la ei.
    a fost o experienta interesanta, mai ales ca azi au inchis iar ungurii granita si nu poti trece decat cu toata arhiva despre viata ta lipita pe parbriz.
    am fost si la mare , doo zile, asa ca daca ma vezi acu va trebui sa ai grija cum vorbesti cu afro-indienii din nigeria.
    iar brigitte este superba, exact cum imi imaginam, traiasca fotograful, desi eu, sincer vorbind, ma gandeam mai mult la caterina zeta jones in zorro, ala care si-a pus masca aiurea.
    gata, ma duc sa ma calorizez cu o bere, ca am cheltuit multa energie improvizand acest text.
    PS unde trimitem banii pt un exemplar din cartea viitoare ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sper ca ai pupat pamintul patriei si din partea mea... pacat ca n-ao dat de nimeni la H

      Ștergere
  2. Stimabile „N.Ț”
    Am să-mi permit un comentariu cu diacritice.
    Dar nu cred că o să-ți placă mai deloc.
    Matale ești complet Liber să scrii ceea ce dorești pe blog-ul personal.
    Eu la fel.
    Ei, Domnule, cu „Cura de slabire” m-ai dezamăgit, dar nasol de tot.
    De ce ?
    Din două motive ( cel puțin)
    Inspirația scriitoricească „cifric-inginerească” subtilă și nostimă se poate repede pune la capitolul „eseuri ratate” nasol,
    Și :
    ceea ce duce „nostimada” lu’ Matale într-o deriziune de-un prost gust deosebit este că în josul „Curei de slabire”, în P.S. , „bagi” o poză cu o „e lipsă” pe ochi, „dînd vina” pe „un bun prieten” care „a reusit, în mod senzational”
    Stimabile, ești liber, ești „neamț”, ești „țigan”, dar ești teribil de „rommân”.
    Am fost, sînt dezgustat !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-mi amintesc sa-mi fi placut vreodata vreun comentar de al tau, asa ca nu e nici o surpriza.
      Ma intreb insa, cum se numeste acela, imi scapa termenul, care citeste lucruri care il dezgusta!? As putea compara cu unii care maninca ... ceva degustator.

      Ștergere
    2. PS Tu nu esti la fel de liber sa scrii pe blogul MEU ce vrei, pt simplu fapt ca e al meu si fac ce vreau cu el si chiar cu comentariile tale.

      Ștergere
    3. DA, Stimabile „N.Ț.” !
      Noțiunea de „Libertate” e diferită de la „neamț” „la țigan”,
      De unde și „Libertatea” de a alege.
      Hai că cînd vrei ești nostim, dar cîteodată ......
      Cel care citește „lucruri” speră să descopere chestii haioase, mișto, nostime, interesante, surprinzătoare, frumoase,
      ABIA la sfîrșit, după ce a „degustat”ajunge să-i placă sau să fie „dezgustat”.
      Căci, Stimabile, nu poți fi dezgustat înainte de a gusta.
      Și ca să-ți fac un compliment, nu ca să te pup în „C....ură”,
      multe din scriericile lu’ matale au un anumit farmec jovial chiar cu mult iz de talent scriitoricesc.
      Fiecare e Liber să facă ce Vrea,
      Așa și Comuniștii,
      Nu-i Bai !
      PîS : nu-ți plac dar răspunzi mai de fiecare dată la comentariile mele.
      Atunci, cum o merge treaba ? Ori, Ori !

      Ștergere
    4. Iti raspund pt ca sunt ospitalier, vine cineva in casa la mine, chiar daca nu e neaparat invitat, ma simt dator sa-l tratez cu ceva. Am mai spus, nu am pretentii de scriitor sau asa ceva, doar ma amuz, ca uneori, anumite glume nu se potrivesc tuturor, e de la sine inteles. Stiu ca nu a fost cel mai bun text al meu, stiu ca pot mai bine, dar scriu asa cum imi vine... de cele mai multe ori nici nu recitesc, daca voi ajunge sa le bag cindva intr-o carte vor trebui masiv cizelate, cum am mai spus.

      Ștergere
    5. Mai toate sînt și o „problemă” de gust.
      Unii, zic o zicătoare, care cică zice că, nu se discută.
      Cine zice ăla e !
      Unora le place, altora mai puțin, sau deloc.
      Ceea ce m-a „șifonat”, mă ..., pe moment nițel cam tare, a fost-este P.S.-ul.
      În rest viața curge la deal sau la vale.
      Deci, să degustăm în continuare „chesti” cît mai bune, cele rele mai puțin, sau deloc.
      Spor la treabă !

      Ștergere
    6. e penibil sa incerci sa explici o poanta. In ciclul de postari pe Facebook am folosit ca pata de culoare personajul Brigitte, care aparea cumva in peisaj. La misto, multi si-au exprimat dorinta de a vedea fotografia doamnei. Si tot la misto am bagat-o, acoperindu-i fata. Uneori e necesar si un anumit simt al umorului.

      Ștergere
  3. incep sa cred ca domnul anonim e cam gelos ca nu il baga brigitta si pe el in seama, fie si pe aripile netului ...hai ma anonimule, nu ai citit statistica ce spune ca, in medie, fiecare om de pe pamant are un san cu care sa se joace ? totul e sa il cauti.
    brigitte am vazut ca are doi, unul sigur e al ei, celalant...o fi al meu, o fi a lu neamtu....cine poate sti ?
    PS ia vezi, tu poti sa zambesti ?

    RăspundețiȘtergere
  4. (: (: (: (: (: (: Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! :) :) :) :) :) :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. omule, a fost o gluma proasta spre catastrofala, era suficient sa zambesti, nu sa razi in hohote... mai cu masura, ce naiba...
      vezi, si eu scriu cu puncte de suspensie, dar neamtu nu se supara...

      Ștergere
  5. Duomnu e ceva serios, cu opinii politice ferme, e asa numitul om de bine, si ca toti oamenii de bine, un pic constipat, dar nu stie, crede despre el ca e doar dastept.... pun si eu niste puncte, puncte..

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte tare textul ăsta! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Cu-cu, pasare cuc, cucu, te-am sters din motive de degustator..

    RăspundețiȘtergere
  8. Deci o friptură și 32 de beri. Bun. Berile de 0,5 sau 0,33? :)

    Mă intitulez Mad

    RăspundețiȘtergere
  9. domnu' injiner asa mare speranta mi-am pus in berea rece - dar ati gresit

    deci asa exemplu pe bune din viata de zi cu zi - rece rece de la frigider la 4 grade, sa o incalzesti pana o elimini sub forma de pipi - 500 de ml * 32 de grade delta T, 16000 de calorii adica 16 kilocalorii
    berea de 500 ml are 200 de "kilo" calorii sau mai mult daca e weizen sau alcoolizata mai tare

    alea 184 de kilocalorii diferenta, se pub pe burta
    asa ca trebuie sa alergati sau doamne iarta-ma, sa faceti secs
    sau inainte sa faceti secs, apoi sa alergati sa nu va prinda nimeni, dar oricum ceva activitate trebuie post-bere

    RăspundețiȘtergere

comentati