luni, 4 mai 2020

Jurnal de Corona XLV


Am dormit f prost. Toata noaptea am visat-o pe Violeta, dar in momentul in care eram gata sa ajung acolo, intelegeti, incepea sa tuseasca. M-am gindit ca fumeaza, am auzit ca e chiar bine sa fumezi, cica 99% din victimele Coronei erau nefumatori. Nu mai fumez de citiva ani, dar mi s-a facut o pofta. Dimineata mi-am dat seama ca am dormit cu geamul deschis si cineva fuma pe balconul de la camera alaturata. Dar si Alfredo ala m-a enervat, ce dobitoc domne, mie oricum nu-mi plac tenorii, parca n-ar avea cojones, prefer basii, cum e tata lui Violeta. Cred ca si ta-su fumeaza.

Dar, in loc de Violeta, vorbeste Ghidusu, cu voce de bas:

+++



Era gata sa plecam la Păunești, dar a tras o bură de ploaie, așa că mă întorc la Roma să vizitez Panteonul, templu tuturor zeilor. A fost ridicat la comanda consulului Marcus Agrippa (nume scris pe frontispiciul templului) în urma victoriei de la Actium împotriva lui Antoniu si Cleopatra. Împărat era Augustus și te întrebi cum de și-a permis acest consul să ordone el construcția. Pe parcurs, edificiul a suferit mai multe modificări, ultima fiind în timpul lui Hadrian când s-a realizat și cupola. Se spune că la proiectul cupolei și-a adus contribuția și Apolodor din Damasc, deși Hadrian era foarte pasionat de arhitectură. Cum se explică atunci că Apolodor a fost condamnat la moarte de către împărat? Panteonul este singura clădire rămasă intacta din Roma antică și cea mai bine conservată. Mult timp a fost cea mai mare construcție de beton din lume, (nu vorbim de beton armat). Construcția este foarte ușoară deoarece s-a folosit “puzzolana”, un sediment de cenușă vulcanică. Puțolana măcinată și amestecată cu hidroxid de calciu (var stins) și apa, formează un material cu proprietățile cimentului, dar mai ușor, mai elastic și impermeabil la apă. Fațada Panteonului are coloane corintice și uși mari de bronz, fiecare din ele cântărind 20 de tone. Cupola în interior are formă sferică. Grosimea cupolei descrește către partea superioară, unde există o deschidere circulară cu diametru de 9 m. Un inginer din grup este un pic contrariat. Întreabă cum de pereții Panteonului pot prelua forțele laterale introduse de cupola uriașă, chiar dacă este ușoară. Vizitatorii nu pot observa dar grosimea pereților este de 6m. Frumusețea cupolei este dată și de aspectul ei casetat. Diametrul cupolei este de 43m, pe când diametrul cupolei bazilicii San Pietro, proiectat de Michelangelo, este de 42m. Există totuși în Italia o cupolă a unui dom cu diametru mai mare. În special in timpul amiezii lumina pătrunde ca o raza gigantica prin deschiderea de sus. În plus Panteonul are o acustică formidabilă. Observ că un membru al grupului devine f interesat. Se zice că în Panteon nu plouă niciodată, ceea ce e parțial adevărat. Jetul de aer care se formează, de tip cămin, transformă picăturile de apă intr-o pulbere fină.

În evul mediu Panteonul a fost transformat în biserică catolică. In Panteon au fost înmormântați pictorul Rafael și primii doi regi ai Italiei. Era un profesor la școală care ne îndemna să devenim cetățeni valoroși, ca în final să căpătăm un loc în Panteon. Dar în lumea noastră latină funcționează mai puțin meritocrația. Ca dovadă, in Panteon mai există mormântul unei a patra persoane. 

(NR Dupa cum se vede, redactia nu a facut nici o remarca la acest episod. Ce sa-nsemne asta?)
Doar o completare, am luat masa in oras, cum spuneam, am ajuns sa mincam zilnic, undeva pe niste pietre, un pane casereccio cu prosciutto cotto si mortadela cu fistic. Gott sei dank, fara pizza!
Ghidusu mai povestea din amintirile lui, ca se afla la Roma cu mai multi, si au luat pane pe care o mincau pe strada. Erau impreuna cu unu, Fanica Ionita, nu-l stiti voi (nume schimbat de redactie), un baiat tare bagacios. Ajungind in fata unei vitrine cu masini de lux, Maserati, il vede pe Fane ca ascunde piinea in sin. Contrariati se-ntreba de ce. Afla ca Fane vizitase magazinul ca potential cumparator de Maserati si s-ar fi jenat daca ar fi fost vazut mincind piine pe strada, desi aceasta ar fi fost un semn ca a inceput sa stringa bani pt masina.

2 comentarii:

  1. te rog sa ii spui brigittei ca eu nu fumez, ca nu am fumat niciodata si de aceea fuge covidu de mine ca draku de panteon, ca am sa traiesc 1365 de ani fara rk. dar o poza cu ea tot vreau.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atentie, anumite dame bine, vecine cu tine se pling ca le lipsesti!

      Ștergere

comentati