luni, 20 ianuarie 2020

Poftiti la opera

Unora, care ma cunosc mai putin, nu le-ar veni sa creada ca sunt pasionat de muzica clasica si chiar de opera. Desi, de regula, merg des, in ultimul timp totusi nu prea am fost. Am si norocul ca am o multime de prieteni in orchestrele nemtesti, obtin bilete de favoare si nu sunt obligat sa platesc cite 91 euroi pe bilet. E adevarat ca am stat la cucurigu, scaunele cam scirtiau si nu s evedea nici scrisu (NB pt cei mai putini familiarizati cu opera, undeva sus, peste scena se proiecteaza textul in lb germana). De aceea am recuperat Duminica, la Opera din Düsseldorf, am vazut I Puritani, de Bellini. Opera e plina de muzica, cica ar fi ultima Belcanto, si cind spui bel canto, e chiar belcanto.

Deosebit e faptul ca opera e regizata de Villazon, un tenor cunoscut care s-a apucat si de regie. Subiectul e asa cum e la opera, el si ea, tragedie, ceva politica. Villazon a bagat ceva modern si desi actiunea se petrece prin 1690 soldatii sunt inarmati cu Kalasnikov. Bine ca nu a bagat si smartfone.

Vedeta incontestabila a fost Elvira, respectiv Adela Zaharia, absolut fantastica,

Distributia e plina de romani. Un rol maret il face Bogdan Talos, mie oricum imi plac la nebunie basii, dar Bogdan e un bas cu muzicalitatea si usurinta unui tenor. Printul e Arturo, si el roman, respectiv Ioan Hotea, care are momente marete dar si niste guitaturi, la inaltimi, care mi-au facut frica. In plus e si un pic prea mic de statura, in timp ce Adela e f inalta, asa ca era un pic caraghios sa-i vezi in duetele mai amoroase cum ea se cocosea spre el. 
Corul e absolut grozav, mai ales partea barbateasca se potriveste perfect imnurilor eroice. 
Dirijorul a mai scapat din mina uneori concordanta intre orchestra si, mai ales, cor, dar totusi a fost f frumos. Au mai fost si altii, dar nefiind romani nu vorbesc depre ei, sau doar un pic despre Lord Valton, jucat de un turc, bas-bariton Günes Gürle, care a avut un rol mai mic, dar exceptional. 
Iata citeva arii deosebite, Suoni la tromba, unde a excelat Bogdan Talos.
Sau Son vergin vezzosa , aici cu iubita mea Netrebko, dar nici Adela nu fost mai prejos, sau cel putin cind o asculti pe viu, parca e mult mai frumos. Sau ce ziceti de varianta asta? Joan+Sutherland

Publicul german s-a deovedit, inca odata, ca e f cunoscator, se vede cind imparte aplauzele, Bogdan si Adela au fost standing ovation, si chiar si Ioan.

update.. articole mai vechi pe aceeasi tema http://la-neamtu-tiganu.blogspot.com/2018/10/haideti-la-opera-sau-mai-bine-stati.html sau http://la-neamtu-tiganu.blogspot.com/2010/07/va-invit-la-opera.html sau https://la-neamtu-tiganu.blogspot.com/2016/04/ramona-dragostea-mea.html sau https://la-neamtu-tiganu.blogspot.com/2010/01/violeta-si-carmen.html

10 comentarii:

  1. Andu YY
    comentariu:
    Să te duci la Operă, e ca si cum te-ai duce la muzeu și la film în același timp. Un spectacol mai spectaculos decât la teatru. Brava,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar si pretul biletului e al unuia la muzeu, la teatru, film si meci, impreuna. Daca te gindesti cit popor participa la un spectacol, pe linga solisti, orchestra de 45-50, cor, inca 40-50, figuranti, masinisti, decoruri, costume, plasatoare, pompieri. Opera din Düsseldorf are chiar si un medic de serviciu!

      Ștergere
    2. Si totusi salile sunt pline, chiar daca e scump. E drept si statul subventioneaza destul de serios, cu citva timp in urma s epornise o actiune impotriva, cica cei care merg la opera oricum sunt bogati de ce sa mai fie sustinuti si de stat!?

      Ștergere
  2. se face reclama pe fb ca la mine in sat vine adi de la valcea, un cantator de hopera speciala, manca-v-as, nu stiti voi.
    sa vedeti ce caderi pe spate e pe acolo...uau, vine adi ? moamaaa, sa moara dusmanii , tare....
    am zis si eu ca daca imi da 500 de euro ma duc sa il ascult, dar nu mai mult de o juma de ora.
    ce de suturi mi-am luat....
    pS daca vreti, va aranjez bilete, 35 de euro de manelist....

    RăspundețiȘtergere
  3. Culmea snobismului este sa vorbesti despre Mozart fara sa-i fi vazut tablourile. Macar dl. Neamtzu Tziganu se poate lauda ca le-a vazut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. goitza, m-am interesat cine e adi de pe la valcea, depe internet.
      iar suparat sunt doamne suparat o ascult mereu cu placere.
      dar doar atat, sa moara dusmanii nostrii.

      Ștergere
    2. Egzact. Si a audiat simfoniile lui Rembrand inca de cand era la mama lui acasa mic copil. Respekt.

      Ștergere
    3. La multi ani, neamtule! Bucura-te ca esti contemporan cu mine, hihihihi!

      Ștergere
  4. asta:
    https://www.youtube.com/watch?v=wbX4oyO3yY8

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. dg, habar nu ai, vezi aici, ca ca ia nu e niciuna https://www.youtube.com/watch?v=oFLue3piV8Y

      Ștergere

comentati