marți, 19 martie 2019

Vestitorii primaverii, Leurda

Vorba aia, dupa atita frig si ceata... apare Leurda. Era cit p-aci s-o pierd din vedere, luat cu cotidianul de zi cu zi si de noapte si pe fondul unei raceli puternice, pur si simplu am uitat. Doar asa prin vis am facut o plimbare lunga cu bicicleta prin padure, mai uitam mai mult dupa urzici si iata.. iata mi-a aparut in cale.. o comoara de leurda.
 Am apucat ca ursu sa culeg in lacomie, dar, nu uitati, daca vreti sa aveti si la anu, culegeti cu grije, doar cite o frunzulita din trei, si sa nu smulgeti cu radacina. Sa nu uitam ca e si postul Pastelui.

Cum se prepara leurda? Cea mai buna e nepreparata, faci salata asa cum e ea, desigur se spala.
Dar am facut si supa. Cum se face supa? Cum vrea fiecare. Eu pun tot felul de legume, ceapa, cartofi, morcovi, telina etc si le fierb cu ceva zeama de supa. Desigur ceva sare. Cind s-au fiert legumele se pune si leurda si se opreste focul. Leurda nu trebuie sa fiarba prea tare ca-si pierde caracterul. Mai apoi se poate piura si gata. (update, trebe sa recunosc ca si nefasta are merite in compozitie, si mai trebe sa spun ca se poate adauga si putina smintina)

Se mai poate pregati in multe feluri, de ex. ca pesto, se ia leurda se pun si ceva seminte de floarea soarelui sau/si dovleac, eventual un pic prajite, se adauga sare, si putin ulei si se da cu aparatul ala care face viiiij si le face mici.
Se mai pot face in multe alte feluri si chiar se pot conserva pt mai tirziu.
Pofta buna!

P.S Cica ar fi extrem de sanatoasa, chiar si pt barbati mai in virsta, intelegeti ce vreau sa spun..

7 comentarii:

  1. Mi-e rusine sa zic la virsta mea ca asta e prima data ca am auzit de leurda. E un nume regional? Se mai cheama si altfel? Cu ce se aseamana la gust? Pare apetisanta dar nu cred ca o voi gasi pe aici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai pierdut mult, pe germana se numeste Bärlauch, pe latina, Allium ursinum si pe engleza wild garlic.

      Denumirea engleza spune totul, e usturoi salbatic, ceva mai fin decit usturoiul de casa, si cu nuante de ceapa verde sau chiar ceva alune.

      Ștergere
    2. Am vazut pe aici ceva numit usturoi verde, dar nu frunze, ci mai aproape de ceapa verde. Amuzant, la "farmer's market", numai in timpul sezonului, sint fermieri specializati in usturoi care ofera vreo 9-10 varietati, inclusiv "usturoi romanesc" (-:

      Ștergere
  2. și unde ai găsit comoara asta ? pădure în Romania sau in D?

    andu YY

    RăspundețiȘtergere
  3. domnu injiner mai pica un boeing nou noutz inca in tzipla din cauza de mcas si pilot nestiutor - si dumneavoastra scrieti de leurda si potentza masculina :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Duomnu, am scris de cazaturi inca de aici https://la-neamtu-tiganu.blogspot.com/2018/12/de-ce-cad-avioanele-boeing-737-max.html
      ca era iarna si depresiv,, dar primavara, voeba cintecului.. it's hard to die. When all the birds are singing in the sky

      Ștergere

comentati